BIST 9.109
DOLAR 34,24
EURO 37,63
ALTIN 2.921,56
HABER /  GÜNCEL

Mehmetçiğin karavanası değişiyor

Kurtuluş Savaşı döneminden beri yürürlükte olan, TSK personelinin beslenmesine ilişkin yasa değişiyor.

Abone ol

Kurtuluş Savaşı döneminden beri yürürlükte olan, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) personelinin beslenmesine ilişkin kuralları düzenleyen yasal mevzuat, yürürlükten kaldırılıyor.

Askerlerin beslenmesi konusunda uygulamalarda karşılaşılan güçlüklerin giderilerek günün koşullarına uyarlanmasını, askerlerin dengeli ve yeterli beslenmesini, bilimsel tabana oturtulmasını ve bu konudaki çok sayıda yasal dayanağın birleştirilmesini amaçlayan Türk Silahlı Kuvvetleri Besleme Kanunu Tasarısı, TBMM Başkanlığına sunuldu.

TSK’da beslenme gereksinimleri devlet tarafından karşılanacaklara yönelik yürütülecek işlemlerin ilke ve yöntemlerini belirleyen tasarıya göre, askeri kurumlarda; günlük yemek bedelini aşmayacak şekilde, beslenmeye elverişli her türlü gıda maddeleri ile yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlayacak en az 3 öğünlük, gerektiğinde de ara öğünleri içeren günlük yemek çizelgesi hazırlanacak.

HİZMET SATIN ALINABİLECEK

Kazandan beslenecek personel için; yemek hazırlama, pişirme, dağıtım ve temizlik gibi yemek öncesi ve sonrasına yönelik mal ve hizmetlerden bir kısmı veya tamamı, dışarıdan satın alınabilecek.

AMBALAJLI SU

Zorunlu nedenlerle içme suyu ihtiyacı olduğunda, en üst düzey komutanların onayıyla, zorunluluğun devamı süresince ve bedeli dikkate alınmadan, bir kişi için günlük 3 litreye kadar ambalajlanmış içme suyu verilecek.

-GENEL GEREKÇE-

Tasarının genel gerekçesinde, TSK tarafından personelin beslenme işlemlerinin en önemli temel yasal dayanağının 1914 tarihli ve Mecliste değiştirilmeden kabul edilen Askeri Tayinat ve Yem Kanunu Muvakkati olduğu, Kurtuluş Savaşı ve öncesinde de besleme işlerinde bu yasal dayanağın uygulandığı belirtildi.

-ÖZEL GÜNLERDE ÇEREZ, TATLI, MEYVE...-

Günlük yemek bedeli üst sınırının gerektiğinde aşılabileceğinin belirtildiği gerekçede, toplumun gelenek ve değer yargıları göz önüne alınarak, özel günlerde yiyeceklerin besin değerlerine bakılmaksızın günün önemine değer katacak çerez, meyve, tatlı, yemek ve diğer ikramlıkların da verilmesinin sağlandığı kaydedildi.