BIST 9.891
DOLAR 35,35
EURO 36,55
ALTIN 3.019,92
HABER /  GÜNCEL

Mehmetçiğe müthiş karakol

Terörle mücadelede en çok eleştiri konusu olan karakollarda yeni bir sisteme geçiliyor. 'Kale-Kol'lardan sonra şimdi de tekno karakol geliyor.

Abone ol

Aselsan, son teknolojiyle donatılmış, her türlü saldırıya dayanıklı portatif karakol tasarladı. 15 günde montajı yapılan ve taşınabilen 'Kale-port'larda Mehmetçik yerine kameralar nöbet tutacak.

Aselsan ile yerli firmalarının ortak çalışmaları sonucunda, yüzde yüz yerli olan, 'Yüksek Güvenlikli Modüler Üs Bölgesi' üretildi. Sistemin testlerden başarıyla geçmesi üzerine sistemin seri üretimi için düğmeye basıldı.

Yeni Şafak gazetesi tekno karakol haberini manşetine taşıdı. Abdülkadir Selvi imzalı modüler karakollar ilk olarak Hakkari ve Şırnak bölgesindeki İç Güvenlik Taburlarının kullanımına verilecek.

YAPIMI 15 GÜN SÜRÜYOR

Aselsan tarafından üretilen, modüler üs bölgelerinin teknolojinin kullanımının yanı sıra, yapım süresinin kısa olması büyük avantaj sağlıyor. Sağlamlığı nedeniyle bir kaleyi andıran portatif 'Kale-port'lar yüksek güvenlikli ve kısa sürede inşa edilmesi amacıyla tasarlandı. Portatif parçalar, araçlarla veya sarp ve kayalık bölgelerde helikopterlerle taşınacak, inşası ise en fazla 15 gün içerisinde tamamlanacak. Ayrıca bu karakollar modüler olduğu için terör önceliğine göre sökülüp başka yerlere de kurulabilecek. Güçlü yalıtım sistemleri nedeniyle yaz ve kış aylarında kullanım sorunu da ortadan kalkacak.

İÇİNDE HELİKOPTER PİSTİ OLACAK

'Kale-port'lara güvenli helikopter pisti ile M60 tankları da yerleştirilebilecek. Terörle mücadelede büyük hava desteği sağlayan ve Diyarbakır, Batman gibi merkezlerde bulunan helikopterler sınıra sıfır noktalarda konuşlandırılabilecek. TSK'nın bu imkan ve kabiliyete sahip olmasıyla birlikte terörist takibinde, karşı operasyonlarda veya PKK saldırıları karşısında gerekli olan hava desteğine sahip olması süresi kısalacak.

KUMANDALI SENSÖR SİSTEMİ

Elektronik sistemlerin devreye sokulacağı 'Kale-port'lar etrafında sensörlü alarm sistemleri kurularak, 7 kilometrelik mesafede canlı tespiti yapılabilecek. Arazi şartlarına göre yerleştirilecek olan sensör sistemi, modüler karakolun içinde kurulacak olan ana kumanda merkezinden takip edilecek. Sensör sisteminin yazılımı da yaklaşan canlıların hayvan ya da insan olduğunu ayırt etmeye yarayacak şekilde yüklenecek. Yeni sistemde nöbet kuleleri de kaldırılacak. Termal kameralar, nikon dürbünler ve hareketli sensörlerin yerleştirilmesiyle nöbet kulesinde askerlerin yerini elektronik gözler alacak. Bütün parçaları fabrikada üretilerek bölgede sadece montajı yapılan sistem, ABD tarafından Afganistan'da kullanılıyor.

TESTLERDEN BAŞARIYLA GEÇTİ

Türk mühendis ve mimarlarının tasarımı ve yerli firmalarca üretimi gerçekleştirilen, modüler karakolların testlerinde ise başarı sağlandı. Teröristlerin karakollara saldırılarda kullandığı roketatar ve docka gibi ağır silahlarla yapılan testlerde, yüksek dayanıklı üretilen duvarlarda herhangi bir hasar oluşmadı. Ancak bununla yetinilmeyerek duvarlarda kullanılan malzemeler top mermisine karşı dayanıklı olarak imal edildi. 'Kale-port'ların inşasına Genelkurmay Başkanlığı'nın onayından sonra başlanacak.