BIST 10.852
DOLAR 32,66
EURO 35,44
ALTIN 2.511,53
HABER /  GÜNCEL

Mehmetçiğe iyi bakılacak

Türk Silahlı Kuvvetleri'nde (TSK) Kurtuluş Savaşı'nda uygulanan 1914 tarihli "Askeri Tayın ve Yem Kanunu" değiştiriliyor.

Abone ol

Üzerinde 64 yıl önce bir kez değişiklik yapılan ve o günden bu güne uygulanmakta olan Tayın Yasası, "Özellikle, günlük gereksinimler için harcama miktarının belirlenmesinde eşel-mobil gibi çağdaş ve kullanışlı bir yapıya kavuşmasına rağmen, günlük istihkakları oluşturan yiyecek maddelerinin seçilimi ve miktarı, günümüz beslenme gereksinimlerini karşılayabilecek düzeyin altında kalmıştır.

Askeri Tayinat ve Yem Kanunu Muvakkati paralelindeki Kuvvetli Tayın Kanunu ve bunlara göndermelerde bulunan diğer kanunlarda da benzer durum söz konusudur. Türk Silahlı Kuvvetlerinin en önemli varlığı olan insan gücünün, görev ve eğitimlerini istenilen düzeyde sürdürebilmesi sağlıklı, üretken ve gelişmiş bir beden yapısına sahip olmayı gerektirir.

Bu yapıyı korumanın yolu da, yeterli ve dengeli beslenmeyle mümkündür. Hazırlanan bu Tasarı ile, Türk Silahlı Kuvvetlerinde besleme işlerinin, uygulamalarda karşılaşılan güçlüklerin giderilerek günün koşullarına uyarlanması, sayısı fazla ve metin dili ağır olan bu türden yasal dayanakların birleştirilmesi ve bilimsel bir tabana oturtulması amaçlanmaktadır" gerekçesiyle değiştiriliyor.

Aynı tasarıya göre Cumhuriyet ve Zafer bayramlarında, dini bayramların ilk gününde ve yılbaşında, ara öğün kapsamındaki yiyecekleri verebilmek için günlük yemek bedelinin yüzde elli fazlasına kadar yemek çizelgesi düzenlenecek. Yine kazandan beslemenin yemekhanelerde toplu olarak yapılamaması durumunda, günlük yemek bedelini aşmayacak şekilde, her türlü dayanıklı hazır gıda maddeleriyle ve/veya birlik tarafından önceden hazırlanarak ambalajlanmış yiyecekler kumanya olarak verilecek.

Kazandan beslemesi imkansız olan askeri öğrenci, erbaş ve erlere tayın bedeli verilecek. Ayrıca, askerlik şubelerince celp ve kıtalarına sevk edilenlere, kıt'a veya kurumlarından terhis edilenlere ve hava değişimine gönderilenlere, askerlikten sayılan gün kadar tayın bedeli ödenecek.

Görev koşullarına bağlı olarak, bir kişinin günlük beslenme gereksinimini karşılayacak şekilde, öğünlere göre özel olarak oluşturulmuş hazır yemek ve yiyecekler verildiğinde, yiyeceklerin parasal değerinin, günlük yemek bedelinin altında veya üstünde olması durumu dikkate alınmayacak. Gerektiğinde yedirilmek üzere depolanan, ancak değişim için tüketilmesi gereken dayanıklı hazır gıda maddeleri, tek tek veya tam olarak yemek çizelgesinde gösterilerek yedirilecek.

Üç öğünü karşılayacak şekilde ve bunlarla birlikte gerektiğinde ekmek eklenmesiyle yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlayacak şekilde yedirildiğinde bu yiyeceklerin parasal değerinin, günlük yemek bedelinin altında veya üstünde olması durumu dikkate alınmayacak. Ancak, ayrı gün ve öğünlerde tek tek yedirilmesi günlük yemek bedeli içerisinde yapılacak.

Tasarıya göre, zorunlu nedenlerle içme suyu gereksinimi olduğunda, Kuvvet Komutanı, Jandarma Genel Komutanı ve Sahil Güvenlik Komutanı'nın onayı ile zorunluluğun devamı süresince ve bedeli dikkate alınmadan, bir kişi için günlük üç litreye kadar ambalajlanmış içme suyu verilecek.

Tasarıya göre TSK yemek hizmetini satın alabilecek. Bu çerçevede kazandan beslenecek personel için yemek hazırlama, pişirme, dağıtım ve temizlik gibi yemek öncesi ve sonrasına yönelik mal ve hizmetlerden bir kısmı veya tamamı satın alınabilecek. Bu durumda, beslenecek hedef kitleye bağlı olarak günlük yemek bedeli veya güçlendirilmiş yemek bedeline; yönetmelikle oranları belirlenen, yemek dağıtımı öncesi ve sonrasında yapılan işletme ve genel giderler eklenecek. Tasarıda kazandan beslenen askeri personele tayın bedeli verilmesiyle ilgili de düzenleme yapılıyor. Bu çerçevede, savaş ve iç güvenlik harekatı ve sınır ötesi harekat dışında, tayın bedeli veya yemek yardımı aldığı halde kazandan beslenen askeri personelin, tayın bedeli veya yemek yardımının beslendikleri gün ve öğün sayılarına karşılık gelen kısmı aylıklarından kesilecek.