BIST 9.109
DOLAR 34,24
EURO 37,63
ALTIN 2.921,56

Mehmet Şimşek ve Taner Yıldız'a düşen görev!

Dahası bizler de sınırsız yeniliklerle, hosting ücreti korkusu yaşamadan gelişmekte olan İnternet sektörüne yeni katkılar sağlamış oluruz.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'le Enerji Bakanı Taner Yıldız'dan  benim bir ricam var. Yurt dışında yayın yapan herhangi bir sitenin video bölümünü tıklayın ve yayın kalitesini Türkiye'deki herhangi bir video sitesiyle karşılaştırın lütfen!

Arada uçurum var...

Yurt dışındaki yayınlar cam gibi ve HD kalitesindeyken, bizdeki yayınlar çamur gibi.

Neden?

Çünkü...

Türkiye'de kaliteli yayın yapabilmek için, hosting firmalarına servet ödememiz gerekiyor. Oysa Almanya'da, Hollanda'da, Amerika'daki hosting ücretleri sudan ucuz. Ucuz olduğu için de, Türkiye'den bu ülkelere kaçış var.

Hem de ne kaçış!

                           ***
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la bu konuyu 6 ay önce konuştuk. Başbakan, sağ yanında oturan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'a talimat verdi ve Türkiye'deki hosting ücretleri konusunda gereken her şeyin yapılmasını istedi.

Binali Bey'in İnternet'e yaklaşımı konusunda yaptıkları, yapacaklarının teminatıdır. BTK Başkanı Tayfun Acarer'in bu konudaki gayretlerini de biliyoruz. Ancak, Bakan Yıldırım ve Acarer'in tek başına çırpınışı işe yaramıyor.

Destek şart!

                         ***
İşte tam bu noktada, görev hem Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e, hem de Enerji Bakanı Taner Yıldız'a düşüyor.

Mesela...

Türkiye'de İnternet hizmetinin ÖTV'si yüzde 5'tir. İnternet yayını için veri almanın ÖTV'si ise yüzde 15.  Aslında bu iki hizmet arasında fark yok. ADSL ile İnternet'e bağlanıyoruz yüzde 5 ÖTV ile. Ama biz yayıncılar yayın yaparken, yani herhangi bir hosting firmasından veri alırken yüzde 15 ÖTV ödüyoruz.

Bakan Şimşek bu konuya el atarsa, Başbakan Erdoğan'ın da istediği ucuzluğu yüzde 10'luk bir ÖTV indirimi ile sağlayabilir. Yüzde  10 bizler için, biz yayıncılar için hafife alınacak bir rakam değil. Toplamda çok ciddi bir rahatlama getireceği gibi, yurt dışındaki yayınları da içeriye çekmek için önemli bir fırsat olur bu indirim.

Bu mesele sadece bizim meselemiz değil...

Bütün hosting firmaları fahiş hosting fiyatlarından yakınıyor.

Yakınmakla kalmıyor, dışarıya kaçıyorlar...

                     ***
Bu indirim olursa ne olur?

Türkiye'de de kaliteli video yayını olur...

Binlerce video sitesi sahibi, yurt dışında yayın yapmamış olur...

Bizlerin önü açılmış olur...

İnternet yayıncıları videoyla kalmayıp, Web TV yayınına geçmiş olur.

Bu da istihdam olur, iş olur, aş olur... 

                      ***
İşin bir de elektrik boyutu var.

Bakan Taner Yıldız'la bu konuda konuşacaktık ama olmadı, bir araya gelemedik.

İnternet konusunda erken yol alan bakanlardan biri olan Taner Yıldız'ın bu konuda duyarlı olması, hem hosting firmalarına hem de bize nefes aldırmış olacak.

Şöyle ki...

Hosting firmaları çok ciddi elektrik tüketimi yapıyor. 24 saat yayın yapan firmalar, bünyelerindeki binlerce cihazı sağlam tutmak için gece gündüz soğutucu kullanıyor. Hal böyle olunca enerji sarfiyatı çok ciddi rakamlar tutuyor. Bu rakamlar da, olduğu gibi biz yayıncılara sirayet ediyor.

Hosting firmaları aslında sanayi fabrikası gibi çalışıyor. Makinalar sürekli çalışıyor, elektirik saati ara vermeksizin dönüyor... Hem de ne dönme.. Bakan Taner Yıldız da minnacık bir değişiklik yaparak, hosting firmalarına verilen elektriği sanayiye çevirebilir.

Böyle olursa, bir başka kalemle hosting ücretleri kendiliğinden düşmüş olur. Türk Telekom'un da sağlayacağı bir takım imkanlar da bu indirimlere eklenince, hosting fiyatları yurt dışındaki fiyatlar kadar olmasa bile, o fiyatlara yaklaşacaktır.

İşte o zaman biz de adam gibi video yayını yapabileceğiz.

Dahası bizler de sınırsız yeniliklerle, hosting ücreti korkusu yaşamadan gelişmekte olan İnternet sektörüne yeni katkılar sağlamış oluruz.

                        ***
Bu zor değil sayın Şimşek...

Sizin için de sayın Taner...

Hosting ücretlerinde iyileştirme isteyen sayın Başbakan.

Çözüm arayan o...

Ben de istedim ki ufacık bir katkıda bulunayım.

Başka türlü inmiyor çünkü :)