Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, ''İstanbul’da artık bir deprem bekleniyor. En geç 2030 tarihinde" dedi.
Abone olÇevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. İstanbul depremine ilişkin önemli bilgileri paylaşan Özhaseki "İstanbul’da artık bir deprem bekleniyor. En geç 2030 tarihinde" dedi.
''HAKKIMI HELAL ETMİYORUM''
''Kemal Bey'in Meclis'te bana yaptığı suçlamalardan dolayı tazminat davası açtım ve 100 bin liraya yakın bir para kazandım. Bu parayla 1'er kilo sucuklar alarak fakirlere dağıttım.'' diyen Özhaseki, ''Kemal Bey'in yaptığı iftiralar bana çok ağır geldi, hakkımı helal etmiyorum.
Halk hukuk adalet konuları çok önemli ama Kemal Bey'in inandırıcılığı kalmadı.'' dedi.
''EN GEÇ 2030'DA DEPREM OLACAK''
İstanbul'da beklenen depremle alakalı da konuşan Özhaseki, ''Deprem bizim bir gerçeğimiz. Son yüzyıl içerisinde 6 ve üzeri 56 tane deprem var. Ölen insan sayısı 100 yılda 83 bin vatandaşımız hayatını kaybetti. Bizim bu konuyu ciddiye almamız lazım. Deprem uzmanı değilim. Ne kadar uzman varsa ortalamalarını çıkardım. Hepsi şunu söylüyor, 7'nin üzerinde deprem olacak. En geç 2030 tarihinde olması bekleniyor.'' ifadelerini kullandı.
''ON BİNLERCE İNSAN ÖLEBİLİR''
''600 bin bina İstanbul'da yıkılabilir.'' diyen Özhaseki, ''Bir bina yıkıldığı zaman içindeki eşya, kapıdaki araba da gidecek. 300 milyar liralık bir kayıp yaşanabilir ve on binlerce insan hayatını kaybedebilir. Dışarıya el açmak zorunda kalan bir ülke olabiliriz. Ekonomik olarak ülkede büyük yara açar. Kentsel dönüşüm ve rant ile milyar dolarlık kazancı olan kişiler bakanlık üzerinde baskı kurmaya çalışıyor.'' dedi.
''99'DAN ÖNCE YAPILAN BİNALAR SAĞLAM DEĞİL''
Hocaların kendisini korkuttuğunu dile getiren Bakan, ''Hızlı davranmamız lazım. 2030'a kadar yapıların yenilenmesini istiyorum. Yönetmeliğe göre yapılan binalar 8 şiddetine dayanıklıdır. 99'dan sonra yapılan sağlam binalardır. 99 öncesinde yapılanların hiç birisini sağlam kabul edemeyiz. Tüm Türkiye çağında 7.5 milyon konutun yenilenmesi gerekiyor, sadece İstanbul'da 2 milyon var. Senede 500 bin konutu dönüştürmemiz gerekiyor. Yapabiliriz. İşlerin hızlanmasını zorlaştıran bazı engeller var. İş finans gücü nasıl sağlanacak bunlar önemli. İstanbul'da dönüşüm yanlış yapılıyor. 2018'de belediyelere kaynak aktarılacak.'' dedi.
İşte açıklamadan öne çıkan başlıklar şöyle:
(Adalar'a yeni imar planı) Bize gelen herhangi bir plan yok. Yeşil alanı betona dönüştürecek proje geçmez.
(Orman arazileri) Yangın çıkan yerler imara açılmayacak.
(Diyarbakır'da kentsel dönüşüm) Tarihi evlerin inşası biraz zor ama yapıyoruz. Sur'da evi yıkılan başka yerde ev alabilir.
(Kıyı şeridinde yapılaşma) Kıyılardaki yüksek binalara ben izin vermedim. Şu anda yapılanlar bir kaç sene önce ruhsat almış kişilerdir.
Biz doğayı Avrupalılardan daha çok koruyoruz. Dünyayı en çok kirletenler batılı ülkeler. Biz Avrupalılardan daha çevreciyiz.
İmar affı gelmez. Ancak sıkıntıları olan sıkıntıları çözecek tedbirler önümüzdeki sene geliyor.
Yapılan ruhsatlı binalara diyecek bir şey yok. Ancak ömrü dolduğunda yerine bir daha yaptırılmaz. Bina yapıldıktan sonra elimizden bir şey gelmiyor.
Bakırköy sahillerinde bizzat iptal ettiğim yerler oldu. Beşiktaş'ta aynı şekilde, hatalı gördüğüm projeleri iptal etmiş kişiyim ben.
(Karadeniz'de yapılaşma) Cumhurbaşkanımızın talimatıyla bir araya geldik. Arkadaşlarımız çalışma yaptılar. Uzungöl ve Ayder Yaylasıyla ilgili. Hali hazırda bir imar planı çıktı. Aykırı olanları yıkacağız. Konutların yapılacağı yer, otoparklar ama hiçbir şey yapılmayacak yer de belli oldu.
Eski yönetmeliğe dayalı olarak o kadar çok istismar oluyordu ki. 100 metrekarelik ev yapma hakkı olan birisi 50 metre bahçe çiziyor, 60 metre kış bahçesi koyuyor, 60 metre mescit koyuyor 250 metre ev çıkıyor. Bunların hepsini meskeni aldıktan sonra eve katmak için yapıyorlar. Bize dediler ki, 100 metrelik ev için 25-30 metre yeterli. Biz de yüzde 30 sınırı getirdik. Bu istismarları engellemek için yaptık.
.