BIST 9.614
DOLAR 34,64
EURO 36,49
ALTIN 2.932,81
HABER /  GÜNCEL

Mehmet Altan'dan Kandil'den gelen tepkiye yanıt!

Kürt hareketine yönelttiği ağır suçlamalar ile gündem olan Mehmet Altan, Kandil'deki KCK liderlerindne gelen tepkilere yanıt verdi...

Abone ol

İNTERNETHABER.COM
Mehmet Altan, AK Parti hükümetine muhalif sol ve liberal aydınların Kürt hareketine yönelttiği eleştirileri özetleyen yazısına gelen tepkileri yanıtladı. Kürtlerin özerklik vaadi nedeniyle "Erdoğan diktatörlüğüne destek verdiği" iddiasıyla tartışma konusu olan yazısının arkasında duran Altan, PKK cephesinden gelen açıklamalara cevap verdi.

KÜRTLERİN HDP VE BDP'Lİ İKİLİ STRATEJİSİ MÜMKÜN MÜ?

Kandil'deki KCK liderlerindne Duran Kalkan ve Mustafa Karasu'nun açıklamalarını hatırlatan Mehmet Altan, Kürt hareketinin BDP ile özerklik HDP ile demokratikleşme mücadelesi verip veremeyeceğini sorguladı. "Bu “ikili” strateji mümkün mü ve Kürt sorununun çözümü Türkiye’yi demokratikleştirmek için yeterli mi?" diye soran Altan bunun tartışılması gerektiğini yazdı. Kandil'den gelen açıklamalardaki demokratikleşme mücadele vurgusunun önemli olduğunu kaydeden Altan "Bunlar, memnuniyetle karşılayacağımız ama aynı zamanda bize tartışma ve sorgulama hakkı da veren açıklamalar." diyerek eleştirilerine devam edeceği mesajı verdi.

İşte Mehmet Altan'ın "Duran Kalkan'a cevap ve sorular: Muhteşem açmaz ve Kürt meselesi" başlıklı yazısındaki ilgili bölüm: 

BEN DURUMUN BANA NASIL GÖZÜKTÜĞÜNÜ YAZDIM

Ben, Kürt siyasetçileri öyle ya da böyle davrandıkları için eleştirmedim, öyle ya da böyle davranmaları gerektiğini de söylemedim.

Ben durumun ne olduğunu, bana nasıl gözüktüğünü anlattım. Bir tespit yazısı yazdım.

Kürt siyasetinin haklı nedenleri olabilir ama son tahlilde AKP’nin otoriterleşmesine karşı sürdürülen demokratikleşme mücadelesinde yer alıp almadıklarını sorguladım.

Bugün itibariyle demokratikleşme mücadelesinde yeterince yer almıyorlar izlenimi var. Başka türlü davranabilirler miydi ya da davranmalı mıydılar ya da bu siyaset beklenen sonucu getirir mi, bunlar ayrı tartışma konuları. Bunları da tartışabiliriz ama sanırım önce Kürt siyasetinin bugün nerede durduğunu bir kez daha saptamamız gerekiyor.

KARASU VE KALKAN'IN AÇIKLAMALARI

“Kürt siyaseti nerede duruyor?” sorusunu net biçimde ve derinleştirerek tartışamamıza imkân sağlayacak iki önemli konuşma KCK’nın yöneticilerinden geldi. Onlar da üçüncü yaklaşımı temsil ediyorlar.

Mustafa Karasu’nun Taraf gazetesinde okuduğum konuşmasındaki bir vurgu bence çok önemliydi. Karasu, Sterk Televizyonu’na verdiği demeçte, “HDP ile Türkiye sınırlarında, Türkiye’nin demokratikleşmesi içinde Kürt sorununu çözmeyi hedefliyoruz. BDP ise Kürdistan’da demokratik özerkliği inşa edecek sivil toplum projesini ortaya çıkaracak” demiş.

Bu açıklamanın doğrudan benim yazdıklarımla bir ilgisi yok herhalde ama tartışmaya yol göstermesi açısından bence değerlendirilmesi gereken bir strateji tarifi.

Özgür Gündem’den Erdal Er’le konuşan Duran Kalkan ise adımı vererek açıklamalar yaptığı için onun benim saptamalarıma cevap verdiğini biliyorum.

DOSTÇA BİR DİPNOT: YAŞIMIZA VE TECRÜBEMİZE UYGUN BİR DİL KULLANALIM

“Türkiye’deki faşizm, Kürdistan'da soykırım varken, Kürdistan'da soykırım kalkar demokratik hale gelirse acaba Türkiye böyle mi olur? AKP yönetimi böyle mi olur? Bunu bile yorumlayamıyorsa, ben o kafaya ne diyeyim.”

Bu tartışmanın öneminin ve gerekliliğinin hatırına “o kafa” lafına aldırmadan geçelim ama eğer bu tartışma bir gerçeği bulma adına sürecekse, yaşımıza ve tecrübelerimize yakışan bir dil kullanmanın hepimiz adına daha şık olacağını dostça bir dipnot olarak buraya kaydedelim.

Şimdi gelelim Kürt siyasi hareketi ve Türkiye’nin demokratikleşmesi ilişkisine. “Bir yandan AKP ile görüşmeler sürdüren Kürt siyaseti, bir yandan da gittikçe demokrasiden uzaklaşan AKP ile mücadele edebilir mi?” meselesine…

ÖNÜMÜZDEKİ İKİ TEMEL SORU

KCK yöneticileri bu yaklaşımlar üstünden gerçekten ciddi bir tartışma yürütmek isterlerse karşımıza çıkacak ilk temel soru şu olur:

Kürt siyaseti için önemli olan Kürdistan’ın özerkliği mi, yoksa Türkiye’nin bütünüyle demokratikleşmesi ve Kürt sorununun bu demokratikleşme içinde çözümlenmesi mi?

Kürt siyasetçileri, “Kürdistan’ın özerkliğidir bizim için önemli olan, gerekirse bunun için diktatörleşmekte olan Erdoğan’la da anlaşır, onun tek adamlığını ve başkanlığını destekleriz” derlerse zaten tartışmaya gerek yok, durum netleşir.

Bu onların siyasi tercihidir.

Kırk yıl süren bir mücadele verdiler, bir yol ayrımına geldiler, bu noktada verecekleri kararı tartışmamız bir sonuç yaratmaz.

Böyle bir açıklama, siyasi tabloyu bize net olarak gösterir.

Kimse de bir söz söylemez, Türkiye’nin genelinde demokrasi mücadelesini sürdürmek isteyenler kimle yan yana, kimle karşı karşıya olduklarını bilir.

KCK'NIN HDP'YE BİÇTİĞİ MİSYON

Ama benim gördüğüm KCK yöneticileri bu keskinlikte ve netlikte bir söz söylemiyorlar. Tam aksine, “Türkiye’nin demokratikleşmesinde de bir rolleri olduğunu ve olacağını” ısrarla söylüyorlar.

Karasu, “ikili” bir siyaset sürdüreceklerini, HDP ile Türkiye’nin demokratikleşmesini, BDP ile Kürdistan’ın özerkliğini sağlayacaklarını ileri sürüyor.

Kalkan ise “Kürdistan’da soykırım kalkar demokratik hale gelirse Türkiye böyle mi olur” diyerek Kürdistan’daki olumlu gelişmelerin Türkiye’yi de demokratikleştireceğini ima ediyor.

Ben bu iki açıklamayı da “Türkiye’nin demokratikleşme mücadelesi bizim için önemlidir” diye okuyorum.

BU STRATEJİ MÜMKÜN MÜ VE YETERLİ Mİ?

Bunlar, memnuniyetle karşılayacağımız ama aynı zamanda bize tartışma ve sorgulama hakkı da veren açıklamalar.

O zaman tartışalım.

Bu “ikili” strateji mümkün mü ve Kürt sorununun çözümü Türkiye’yi demokratikleştirmek için yeterli mi?

YAZININ TAMAMI İÇİN

32118.20140513101007.jpg

32193.jpg

32495.jpg