KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Finlandiya Dışişleri Bakanı Alexander Stubb'ın davetlisi olarak Helsinki'ye gitti.
Abone olHelsinki'ye giden Talat, yarın bir araya geleceği Stubb’la Kıbrıs sorununu ele alarak Kıbrıs Türk tarafının görüşlerini bir kez daha iletme fırsatı bulacak.
KKTC Cumhurbaşkanı Talat, Kıbrıs'a 1963'te gelen ilk BM Barış Gücü'nde birliği olan Finlandiya'nın, Kıbrıs'a ilgisinin devamı ve Kıbrıslı Türklerin haklarının teslimine katkıda bulunması için ellerinden gelen çabayı ortaya koyacaklarını söyledi.
Talat, son günlerde müzakerelerde olduğu kadar kamuoyu gündeminde de geniş yer alan Yeşilırmak'ta yeni bir geçiş kapısı açılması konusunun, Kıbrıs sorununun bütünlüklü çözüm çabalarını gölgelediğini kaydederek, özel temsilcilerin yapacağı görüşmelerle bu konunun sonuca bağlanması ve ortadan kalkmasının şart olduğunu ifade etti.
KKTC Cumhurbaşkanı Talat, THY'nın İstanbul-Helsinki uçuşu sırasında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Finlandiya Dışişleri Bakanı Alexander Stubb’ın kısa süre önce Kıbrıs'ı ziyaret ettiğini hatırlatan KKTC Cumhurbaşkanı Talat, ancak Kuzey Kıbrıs’a geçip kendisiyle ofisinde görüşmesinin engellendiğini, kendisine davetin de bu yüzden yapıldığını zannettiğini söyledi.
Stubb'ın Kıbrıs Türk tarafının görüşlerini alabilmek ve Kıbrıslı Türklere yönelik olumlu tutumunu ifade edebilmek için kendisini Finlandiya'ya davet ettiğini kaydeden KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, davet programının da Finlandiya yetkililerince hazırlandığını anlattı. Talat, daha önceki davetlerin bu şekilde yapılmadığını belirterek, “Sonuçta önemli olan şekilsel yönü değil, ziyaretin içeriğidir. Kıbrıslı Türklerin görüşlerine önem veriliyor ve Cumhurbaşkanı olarak bu bizzat benden öğrenilmek isteniyor” dedi. Bir soru üzerine Finlandiya’nın Türkiye'nin AB sürecinde son derece destekçi olduğunu, Kıbrıslı Türklere yönelik anlayışı, yakınlığı ve desteğinin de bundan kaynaklandığını belirten Cumhurbaşkanı Talat, “Kıbrıslı Türkleri tanımak yanında, ayrıca Türkiye'nin AB sürecinde sorunun çözümünün önemini bildiği için ve burada Kıbrıslı Türklere haksızlık yapıldığını gördüğü için bizimle daha fazla ilgileniyorö diye konuştu. Bu durumu tam olarak böyle ifade etmenin doğru olmayabileceğini, çünkü Finlandiya'nın Kıbrıs sorununun ta başlangıcından beri Kıbrıs ile ilgilendiğini, 1963'te Kıbrıs'a BM Barış Gücü tarafından gönderilen ilk birliklerin İsveç ve Finlandiya'dan olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Talat, Finli arabulucu Tuomioja'nın da 1963'te sorunun patlak vermesiyle BM Genel Sekreteri tarafından görevlendirildiğini belirtti. Talat, Finlandiya'nın Kıbrıs'a ilgisini kaybetmediğini, ancak şimdi AB üyesi olması nedeniyle konumunun önem kazandığını ifade ederek, dönem başkanlığı yaptığı sırada çözüm ve Kıbrıslı Türklerin izolasyonlardan kurtulması, Türkiye'nin Rum tarafına limanlarını açması için özel çabalar ortaya koyduğunu hatırlattı.
KKTC Cumhurbaşkanı Talat “Finlandiya Kıbrıs'la ilgili bir ülke. İlgisinin devamını ve haklarımızın tesliminde bize katkıda bulunmasını diliyoruz. Bunun için de elimizden gelen çabayı ortaya koyacağız” diye konuştu.
Talat, bir başka soru üzerine, Yeşilırmak kapısının açılması konusunda çok ayrıntı bulunduğunu ve bu ayrıntılarda boğuldukları görüşünü yineledi. Bu konunun Kıbrıs sorununa bütünlüklü çözüm çabalarını gölgeler hale geldiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Talat, bu hafta temsilcilerinin yapacağı görüşmelerde bir sonuca varılması umudunu dile getirdi. Talat, “Gerçekten boyundan büyük zarar veriyor. Esas yoğunlaşmamız gereken Kıbrıs sorunudur” dedi.
AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Günter Verheugen'le dün akşamki görüşmesinin bir kısmını da Yeşilırmak kapısı konusuna ayırdıklarını bildiren Cumhurbaşkanı Talat, “O yüzden bir an önce çözümlenmesi, tabi olumlu çözümlenmesi en iyisi olur, ama bir şekilde bu konunun ortadan kalkması şarttır” dedi.
Helsinki'ye giden Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın heyetinde Özel Kalem Müdürü Asım Akansoy ve AB İşleri Sorumlusu Armağan Candan yer alıyor. Talat, bu akşam Türkiye'nin Helsinki Büyükelçisi Reha Keskintepe'nin onuruna vereceği akşam yemeğine katılacak. Talat, Haziran 2007'de de geldiği ve iki yıl aradan sonra ikinci kez ziyaret ettiği Helsinki’de yarın Finlandiya Dışişleri Bakanı Stubb, bazı parlamenterler ve düşünce kuruluşlarının temsilcileriyle görüşecek, gazetecilerin sorularını yanıtlayacak.