Meğer hepimiz Afrikalıymışız
İnsan soyunun izini süren bilim adamları, Afrika'da karar kıldı...
Abone olİngiltere’deki Cambridge Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, bugün dünyada yaşayan tüm insan soyunun (homo sapiens sapiens) 55 bin yıl önce Afrika’nın orta ve güney bölgelerinden, özellikle Güney Sahra’dan çıkan tek bir göç dalgasıyla dünyaya yayıldığını ispatladı.
Bilim adamları, bu tespitin daha önce 6 bin kafatası üzerinde yapılmış çalışma sonuçlarıyla uyuştuğunu söylüyorlar. Bu yaklaşım, insanların dünyanın 7 farklı bölgesinde ayrı ayrı ortaya çıktığı teorisini de çürütecek gibi görünüyor.
Anatomik değişikliklere uğramış dünyanın dört bir yanındaki diğer homo sapienslerin de 50 bin yaşlarında olduğu göz önünde bulundurulunca, modern insanın 150 bin yıl boyunca Afrika’da kaldığı kanıtlanmış oluyor. "Homo erectus" ve "neandartal" türlerinin ise Afrika’yı daha önce terk ettikleri, ancak yerleşmiş oldukları yerlere homo sapiensin gelmesiyle beraber soylarının tükendiği biliniyor.
Araştırmacılar, Avustralya ve Güney Amerika yerlilerinin ise en az genetik değişim geçiren topluluklar olduğunu bunun da kafataslarının şekil ve büyüklüklerinden anlaşıldığını belirtiyorlar. Yine de Afrika’dan çıkan homo sapiensle bugün dünyanın herhangi bir yerinde yaşayan bir insan arasında çok büyük fiziksel farklılıklar bulunuyor.