BIST 9.627
DOLAR 35,24
EURO 36,79
ALTIN 2.964,37
HABER /  MEDYA

Medyaya kuş gribi eleştirisi

Adana'da düzenlenen ''12. Yerel Medya Eğitim Semineri'' sona erdi.

Abone ol

Başbakanlık Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü'nce Adana'da düzenlenen ''12. Yerel Medya Eğitim Semineri'' sona erdi.

Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü, Adana Valiliği ve Çukurova Gazeteciler Cemiyeti'nin (ÇGC) işbirliğiyle yapılan 13-14 Nisan 2006 tarihlerinde DSİ Baraj Tesisleri'nde yapılan seminere Adana'nın yanısıra, Aksaray, Hatay, Osmaniye ve Mersin ile ilçelerinden yaklaşık 200 yerel medya mensubu iştirak etti.

Seminerde, Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Hilmi Bengi, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç, Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Ertan Cillov, Kanal D Ankara Temsilcisi Mehmet Akarca, Turkish Daily News Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Yusuf Kanlı, Yeni Adana Gazetesi'nin sahibi Çetin Remzi Yüreğir, TV-8 Program Müdürü Erkan Tan, Türkiye Gazetesi Sorumlu Müdürü Behçet Fakihoğlu, Zaman Gazetesi Haber Müdürü Ali Akkuş, RTÜK Eğitim Dairesi Başkanı Ayhan Özçelik, Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Erkan Yüksel, Bilgi Üniversitesi öğretim görevlisi Can Baydarol, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Abdulrezzak Altun, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü İkinci Hukuk Müşaviri Süheyla Aydos ve Associated Press foto muhabiri Burhanettin Özbilici konuşmacı olarak katıldı.

Seminerde, ''Yerel Medyanın İşlevleri ve Yerel Medya'', ''Medyada Öz Denetim ve Meslek Örgütleri'', ''Ajans Haberciliği'', ''Türkiye-AB İlişkileri'', ''Haber Fotoğrafçılığı'', ''Yerel Medyada Güven Sorunu'', ''Basın İlan kurumu ve Resmi İlanlar'', ''İfade Özgürlüğü ve TCK'daki Hükümler'', ''Haber Yazma Teknikleri ve Uygulamaları'', ''Radyo-TV'de Görüşme Teknikleri ve Medyada Türkçe'nin Kullanımı'', ''Basın Kanunu ve Bilgi Edinme Kanunu'', ''RTÜK'ün Oluşumu, Görevleri, Yetkileri, Uygulamaları ile Radyo ve Televizyon Yayıncılığı'', ''Türkiye'de Televizyon Yayıncılığı'' ve ''Türk Dış Politikası'' gibi konular ele alındı.

Seminer çerçevesinde ayrıca, Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü'nce hazırlanan ''Geçmişe Bir Yolculuk'' adlı fotoğraf sergisi izlenime sunuldu.
Radyo Televizyün Üst Kurulu (RTÜK) Eğitim Dairesi Başkanı Ayhan Özçelik, "RTÜK'ün oluşumu, görevleri ve yetkileri" konulu konuşmasında, Türkiye'de ekrana çıkan herkesin önce Türkçe'yi doğru konuşması gerektiğine işaret ederken, bunun da sıkı şeklide kontrol edilmesini istedi. Türkiye Gazetesi Sorumlu Müdürü Behçet Fakihoğlu da, "Medyanın yönlendirilmesi" konusunda yaptığı konuşmasında medyanın yönlendirilip yönlendirilmediğinin ülkemizde çok tartışıldığını, insanları etkilemenin ilk yolunun da medya olduğuna işaret ederek, "Medya iki karşı grup kutup tarafından kullanılabilir. Medyanın bir kısmı bir oluşum tarafından menfi olarak kullanılabileceği gibi bunun karşıtı olabilecek kişiler tarafından da bir başka kısım tarafından kullanılabilir. Buna bir örnek verebiliriz. Bir kısım medya AB destekçisi olabileceği gibi diğeri de AB karşıtı olabilir. Bunun dışında medya rant çıkarları için kullanılabilir. Tabi bunu isteyerek ya da bilmeyerek de yapabilirler. Ancak burada dikkat etmemiz gereken ülkemiz menfaatlerine, birlik ve bütünlüğüne zarar vermememizdir. Çünkü ülkemize zarar verirsek kendimize de zarar vermiş oluruz. Bizler bu ülkede yaşıyoruz. Medya mensupları bunlara çok dikkat etmelidir. Bu konudaki örnekler de, 'Kuş Gribi' haberlerinin verilmesi, abartılı terör haberleri, deprem dehşet haberciliğidir" dedi.