BIST 9.550
DOLAR 34,48
EURO 36,28
ALTIN 3.013,25
HABER /  GÜNCEL

Medya Mahallesi internette

TGC tarafından yılın sitesi seçilen İnternethaber CNN Türk'te Medya Mahallesi programında canlı yayındaydı.

Abone ol

İNTERNETHABER

Türkiye Gazeciler Cemiyeti tarafından "Yılın En İyi Haber Sitesi" seçilen 'İnternethaber' CNN Türk'te Medya Mahallesi programında Ayşenur Aslan'ın canlı yayın konuğu oldu.

İNTERNET 16. YAŞINDA

Medya Mahallesi'nin bugünkü konusu 16. yılını kutlayan internetti. Aslan mikrofonu önce milliyet Yayın Yönetmeni Ercüment İşleyen'e yöneltti. İşleyen milliyet'e giren her haberin iki kere denetimden geçtiğini söyledi.

35 MİLYON İNTERNET KULLANICISI

Ardından İnternethaber Genel Merkezine'ne bağlanan Aslan İnternethaber Yayın Grubu Yönetim Kurulu Başkanı ve İnternet Medyası Derneği Başkanı Hadi Özışık'a internetin dünyadaki ve Türkiye'deki durumunu sordu.

Özışık şunları söyledi: "İnternet kullanıcısı Türkiye'de resmi rakamlara göre 35 milyona yaklaştı. Ancak hızlı internet yaygınlaştıkça bu rakam artacak. Gençlerin çok önemli kesimi internette. Gençler derken 30-35 yaş aralığını kastediyoruz. Ama çalışanlar da internette."

YAŞ ARALIĞINI YUKARI ÇEK

Bunun üzerine Ayşenur Arslan gülerek Özışık'a, "Hadi, yaş aralığını biraz daha yukarı çek de bende gençlerin içine gireyim. Çünkü bir çok gençten daha iyi bir internet kullanıcısıyım" dedi.

Daha sonra Aslan'ın "dünyadaki kullanıcı sayısının 1 milyara ulaştığı söyleniyor. Bu kadar muaazzam bir güce sahip bir alan yeterince denetleniyor mu?" sözleri üzerine Özışık konuşmasını şöyle sürdürdü:

Aslan'ın "dünyadaki kullanıcı sayısının 1 milyara ulaştığı söyleniyor. Bu kadar muaazzam bir güce sahip bir alan yeterince denetleniyor mu?" sözleri üzerine Özışık konuşmasını şöyle sürdürdü:

HENÜZ BİR YASAMIZ YOK

"Benim de her fırsatta ifade etiğim bir konuya getirdin lafı... Türkiye'nin geldiği nokta muazzam. Bizim yaptığımız işler bir yayın organını aratmıyor. Ama bilgi kirliliği de artıyor. Ben her fırsatta şunu söylüyorum. Bizim henüz bir yasamız yok. Burada çalışan bir arkadaşımız, editör olarak görev yapıyor ama gazeteci olarak sayılmıyor. Cumhurbaşkanlığında akreditasyonumuz yok... Bizim her şeyimiz belli, künyemiz belli, sorumlu yazı işleri müdürümüz belli ama bir yasamız yok"

MAİL ADRESİNİ BİLMEYEN VEKİLLER VAR

Aslan'ın "yasa konusunda neden bu kadar gecikildi?" sorusunu ise Özışık şöyle yanıtladı: "Başbakan da, Cumhurbaşkanı da, bazı bakanlar ve ismini anmadan geçemeyeceğim Binali Yıldırım da erken yol açtılar... Ama ben iki milletvekilini aradım 'size yasamızı göndereceğimiz, bana mail adresinizi verir misiniz' diye her ikisi de bana "bilmiyoruz mail adresimizi" dediler. Gereken önemi göstermiyorlar. Oysa Google'da bugün aradığınız her bilgiye ulaşılıyor"

BAŞIBOZUKLUĞA BERABER ÇÖZÜM BULALIM

Ayşenur Aslan bu noktada Hadi Özışık'a "bam teline dokundun" diye karşılık verdi ve konuşmasını şöyle sürdürdü. "Benim hakkımda Google'da yazılanların yarısı ya yalan, ya da yanlış anlaşılmış şeyler. Bu başıbozukluk nasıl bitecek?"

Özışık ise bu soruya "birlik olarak" diye cevap verdi. "Birbirimize destek olalım ve yasamızı çıkaralım" dedi.

Özışık'ın bu sözleri üzerine milliyet.com.tr'nin yayın yönetmeni İşleyen "yasa tek başına çözüm olamaz ama Ama ondan daha önemlisi doğru habercilik gerekir. İnternetin arşivi üzerinde, bu da ayrı bir sorun yaratıyor." diye konuştu.

DAHA DA BÜYÜYECEĞİZ

Aslan'ın bizi internette nasıl bir gelecek bekliyor sorusuna İşleyen "görüntülü haberler daha çok olacak" diye cevap verirken Özışık da "biz hiçbir zaman korkulduğu gibi yazılı medyanın yerine almayacağız. Türkiye'deki dengeler buna izin vermeyecektir. Ama internette daha da büyüyeceğiz" diye konuştu.