Saddam'ın, idam görüntüleri eşliğinde bir kahraman olarak anlatılması, çocuklar üzerinde derin etki bıraktı.
Abone olBazı televizyon kanallarının sansürlemeden dakikalarca yayınladığı Saddam Hüseyin'in idam ediliş sahneleri, medyada yeni bir tartışma başlattı. Tartışmanın iki boyutu var. Biri Saddam'ın bir kahraman olarak gösterilmesi, diğeri ise çocuklar üzerinde bıraktığı etki...
Sabah yazarı Yılmaz Özdil, bu iki tartışmayı köşesine taşıyarak verdi. Öncelikle Saddam'ın bir kahraman olarak gösterilmesine sitem eden Özdil'e göre, Saddam bir psikopat. Sıradan insanlar için çok ağır bir itham olduğunu kabul eden Özdil, ne demek istediğini ancak "Bütün gün it uğursuzla uğraşan hakimler ve polisler, acil serviste nöbet tutan hekimler, psikiyatrlar ve polis muhabirliği yapan gazeteciler iyi bilir" diyor.
Tatlı su gazetecilerinin psikopatların cesur olduğunu bilmediğini söyleyen Özdil, asıl üzerinde durmak istediği konu ise çocukların bu görüntülerden nasıl etkilendiği...
Konuyla ilgili bazı doktorlara danışan Özdil'in edindiği bilgiler şöyle...
Bir... "İdam görüntülerinin defalarca verilmesi büyük yanlış... Okul öncesi çocuklar için, yani 7 yaşından küçük çocuklar için, her görüntü yeni bir idamdır. Aynı idamın tekrarı gibi algılamazlar. Her defasında yeni birini asıyorlar zannederler. Böylece ne olur? İnsanın insanı öldürmesini, 'demek ki yapılabilir' şeklinde kabul ederler..."
İki...
"Çocuklar görerek öğrenir. Sofrada ailesiyle birlikte yemeğini yerken, televizyonda bir insanın asıldığını gören çocuk, bunu hayatın doğal bir parçası olarak algılar... Öldürme kavramı, normalleşir."
Üç...
"Saddam'ı cesur bir insan gibi göstermek, özdeşim modeli yaratır. Yol gösterir... Çocukların bilinçaltına şu mesajı verir: 'suç işlesen bile, insanları katletsen bile, cesur davranırsan, kahraman olursun...' Unutulmamalı. Çocuklar kahraman olmayı sever."