BIST 9.601
DOLAR 35,26
EURO 36,78
ALTIN 2.961,74
HABER /  POLİTİKA

Medvedev Erdoğan'la ne görüştü?

Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev, 'demokrasi ihracı' hariç, Suriye'de şiddeti durduracak her türlü planı desteklemeye hazır olduklarını açıkladı.

Abone ol

Olimpiyatlar için bulunduğu Londra'da The Times'a özel röportaj veren Medvedev, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la da Suriye krizini müzakere ettiğini söyledi.

Medvedev'e göre, Rusya'nın Suriye'de aldığı pozisyonda Libya'da yaşananlar etkili oldu.

Libya ile ilgili BM Güvenlik Konseyi'nde karar alınmasının ardından Libya yönetimine ciddi mesaj gönderdiklerini, ancak bu yolla şiddeti durduramadıklarını ifade etti. Batılı ülkelerin askeri operasyon ya da dış müdahale olmayacağı konusunda Rusya'ya garanti verdiklerini kaydeden Medvedev, "Bir çok yaşama mal olan tam bir savaşa girildi. Burada daha önemli olan, bir ülkenin geleceğini bu şekilde belirlemek kötü bir yol. Demokratik değerleri paylaşıyoruz. Ancak "demokrasiyi empoze etmek" çalışmıyor. Demokrasi içerden gelişmek zorunda. Bu şekilde halk desteği bulabiliyor. Libya'da yaşananlar Suriye'deki çatışmalarla ilgili benim pozisyonumda ve Rusya'nın pozisyonunun belirlenmesinde ciddi belirleyici oldu" şeklinde konuştu.

Suriye krizinin çözümünde BM Güvenlik Konseyi Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan'ın barış planının etkili olup olmayacağı ile ilgili soruyu yanıtlayan Medvedev, "Suriye'de durum çok zor ve kompleks. Bu yüzden çok iyimser değilim. Ancak, Annan planının da barış ve siyasi amaçlı olması nedeni ile uygun olduğunu düşünüyorum. Görünüşte Rusya, ABD ve İngiltere'nin pozisyonları çok farklı gibi. Ancak temelde fark yok. Hepimiz Suriye'de sivil savaşın en kötü senaryo olduğunda hemfikiriz… Bugün olanlar iç savaşın habercisi. Çok sayıda insan öldü. Genelde, taraflar birbirini suçluyor. Çünkü onlar müzakere masasına oturup birbirlerini dinlemiyor" eleştirisi getirdi.

Kendisinin bir yıldan daha fazla bir süre önce Cumhurbaşkanı Beşşar Esed'le görüştüğünü ve reformlar konusunda önerilerde bulunduğunu ve muhalefetle diyalog kurması gerektiğini ifade eden Medvedev, "Kendisi Alevi azınlığa ait olduğu için bu zor oldu. Muhalif grupların büyük çoğunluğu İslamiyet'in farklı mezheplerinden. Suriye'de tüm farklı toplumlar Sünni, Şii, Alevi, Dürzi ve Hıristiyanlar yaşadığı için Mısır ve Libya'dan çok daha kompleks. Onlar birlikte bir yol bulmalı ya da sonsuza kadar sürecek bir sivil savaş. Bu yüzden herkes birbirini suçluyor. Müzakere masasına oturmalı ve bu zor sorun için çözüm bulmalı. Suriye'de siyasi yapının ne şekilde olacağını bilmiyorum. Gelecek yapılanmada Esed'in rolünün ne olacağını da bilmiyorum. Bu tamamı ile Suriye halkının vereceği bir karar" değerlendirmesinde bulundu.

Rusya ve İngiltere arasındaki farkın görüşmelerin devam etmesi yönünde olduğunu belirten Medvedev, "Ortaklarımız daha sert önlemler alınmasını istiyor. Bunu Libya tasarısında gördük. Askeri müdahaleye yol açtı. Bu kötü bir yol. Başkan Obama ve Başbakan Cameron bu konuda güvence bunu istemedikleri güvencesi vermişti. Suriye'de (Annan) plan başarılı olmazsa, işbirliğini sürdürmeli ve istişarelere devam etmeliyiz" dedi.

Konuyu önceki gün Lübnan lideri ve Türkiye Başbakanı ile de görüştüğünü kaydeden Medvedev, "Olimpiyatlarda bile Suriye krizi önemli gündem olmaya devam ediyor. Anayasaya göre dış politikanın belirlenmesi Devlet Başkanına ait. Vladimir Putin, Rusya'nın pozisyonunu sunuyor" ifadelerini kullandı.

Rusya'nın Dünya Ticaret Örgütü üyeliği, Stratejik Silahlarda İndirim Anlaşması ve Rusya-ABD ilişkilerini değerlendiren Medvedev, henüz genç olduğunu, halkın istemesi durumunda ikinci kez başkan olabileceğini de belirtti.