BIST 10.025
DOLAR 35,21
EURO 36,73
ALTIN 2.961,61
HABER /  POLİTİKA

Mecliste Yunan krizi çıktı

TBMM'deki Avrupa Birliği-Türkiye toplantısında Türk-Yunan tartışması çıktı. Rum vekil de toplantıdaydı.

Abone ol

Yunanistan ve Güney Kıbrıs'tan gelen Avrupalı milletvekilleri Türkiye'yi 'din özgürlüğünü engellemek'le suçlarken, Türk üyeler Batı Trakya konusunu gündeme getirdi.

Daha önce Kıbrıs'taki bir nöbet kulübesinden Türk bayrağını indirmesiyle gündeme gelen Rum milletvekili Marios Matsakis de toplantıdaydı.

Toplantıda Avrupalılar PKK'yı net bir şekilde kınadı. Türkiye AB Karma Komisyonu Eş Başkanı Joost Lagendijk Diyarbakır'da geçmiş ile bağını koparmak isteyen ve şiddeti reddeden Kürt siyasetçilerle görüşeceğini söyledi.

Bazı Avrupalı vekiller AB'nin, PKK'ya ve insan hakları perdesinin arkasına saklanan Kürt temsilcilere karşı daha net tavır koyması gerektiğini belirterek özeleştiri yaptı.

Türk-Yunan gerilimi
Toplantıya damgasını vuran ise Türk parlamenterler ile Yunan ve Kıbrıslı Rum parlamenterlerin tartışması oldu. Yunan ve Rum üyeler Türkiye'nin limanlarını Rum gemilerine açması, Heybeliada Ruhban Okulu ve din özgürlüğü konularında adım atmasını isterken Türk üyeler Yunanistan'ın da Batı Trakya'daki Müslüman azınlık konusunda adım atmadığına dikkat çekti.

AKP İstanbul milletvekili İnci Özdemir diğer Avrupalı vekillere dönerek 'neden Batı Trakya konusunu görmezden gelmeye devam ediyorsunuz?' dedi.
Ruhban Okulu
AB Türkiye Karma Parlamento Komisyonu toplantısının ikinci gününde Avrupalı parlamenter Camiel Eurlings, Ruhban Okulu konusunu da gündeme getirdi. Eurlings, Türkiye'nin Heybeliada Ruhban Okulu'nu açması gerektiğini, bunun için bir formül bulunabileceğini söyledi.

Diğer Avrupalı vekillerin de üzerinde durduğu Heybeliada konusunda cevap CHP'li Onur Öymen'den geldi. Öymen, Türkiye'de Müslüman din adamı yetiştiren bağımsız bir kuruluşun bulunmadığını, dolayısıyla Heybeliada'nın bağımsız olarak açılmasının Türkiye'nin laik yapısına uymadığını belirtti.

PKK sorunu
AP Türkiye raportörü Camiel Eurlings de, PKK tarafından öldürülen bir yaşındaki kız çocuğunun fotoğrafını göstererek, "PKK budur biz PKK'nın ne olduğunu biliyoruz ve tüm terör eylemlerini kınıyoruz" dedi.

Joost Lagendijk da, AP olarak Hakkari'de dün düzenlenen saldırıyı şiddetle kınadıklarını belirtti ve 'amaç meşru olsa da, olmasa da, şiddet kullanmanın demokraside izlenebilecek bir yol olmadığını' söyledi.

Türkiye-AB KPK 56'ncı Genel Kurul toplantısına verilen arada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Lagendijk, Türkiye'de bulunma amacının 'başka bir yoldan ilerlemek isteyen Kürtler ve Kürt politikacıları aramak' olduğunu belirtti.

"Diyarbakır'da vereceğim mesaj şu olacak; Kürtlere şiddet yanlılarının taktiklerine boyun eğmemeleri çağrısı yapacağım. Çünkü onlar çok ciddi bir hata içindeler'' diyen Lagendijk, ''ben, Kürt siyasetçilerin, Kürt entelektüellerin, Kürt halkının PKK'ya karşı çıkıp, 'bu eski moda şiddet taktiğini artık bırakın, bu bizi bir yere götürmez' demelerini istiyorum. Diyarbakır'daki ana mesajım bu olacak. Umarım bu mesajım halka ulaşır. Çünkü durum böyle sürerse reformlar gerçekleşmez ve her iki tarafta da çözüm arayanlar susturulur'' diye konuştu.