BIST 9.974
DOLAR 35,24
EURO 36,72
ALTIN 2.978,46
HABER /  POLİTİKA

Mecliste şeffaf devrim

Yeni düzenleme ile milletvekillerinin mal varlıklarına şeffaflık getiriliyor.

Abone ol
AKP, Seçimlerin Temel Hükümleri, Mal Bildiriminde Bulunulması Kanunu ile Meclis İçtüzüğü'nde değişiklik öngören taslakları tartışmaya açtı. Yeni düzenlemelerle, siyasi partilerin, milletvekili ve belediye başkanlarının harcamalarına ve toplayacağı bağışlara denetim öngörülüyor. Milletvekillerinin mal varlıklarına şeffaflık getiriliyor. Mal varlığı tartışmalarından medyayı sorumlu tutan AKP, gazete patronlarının yanı sıra sorumlu müdür, başyazar ve yazarlara da mal varlığını açıklama zorunluluğu getiriyor.

BAYKAL KAYNAĞINI DA İSTİYOR

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, AKP Grup Başkanvekili Sadullah Ergin ve AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, iki yasa taslağı hakkında bilgi verdi. Çiçek, çalışmalardan ilkinin siyasetin finansmanına düzenleme, diğerinin Siyasi Etik Komisyonu'nun kurulması ve mal varlığıyla ilgili olduğunu belirterek, 'Amaç milletimizin yetki kullananlar hakkında bilgi sahibi olmasını kolaylaştırmak. Çalışmaların büyük bölümü konuşuldu. Ama somut adımlar atılamadı. Siyasetin finansmanı da bunlardan biri. Türkiye'de temiz siyaset ve temiz yönetimi amaçlıyoruz.'

Adalet Bakanı Cemil Çiçek, CHP Lideri Deniz Baykal ile Anavatan Lideri Erkan Mumcu'yu ziyaret ederek, hazırladığı taslağı iletti ve Meclis'te kabul edilmesi için destek istedi. Baykal, 'Dokunulmazlık kaldırılmadan böyle bir çalışmanın faydası olmaz. Mal beyanı önemli ama nasıl elde edildiği de ortaya konmalı' dedi.

Bu arada Mal Bildirimi Kanunu'nda yer alan 'Kamu hizmetinden yasaklanma'ya dair hükmün metinden çıkarılması dikkat çekti. Aynı şekilde 'zoralım' ile 'tecil, paraya çevirme'nin de taslaktan çıkarılması bekleniyor.

VEKİLLER EK İŞ YAPAMAYACAK

AK Parti Grup Başkanvekili Sadullah Ergin'in kamuoyuna açıkladığı Siyasi Etik Komisyonu Hakkındaki Kanun Taslağı, Malvarlığı Kanunu'nda ve Meclis İçtüzüğünde şu değişiklikleri öngörüyor:


TBMM bünyesinde Siyasi Etik Komisyonu kurulacak. Meclis Başkanlık Divanı ve Bakanlar Kurulu üyeleri, komisyonda yer alamayacak.


Bakan ve milletvekilleri, dernek ile vakıfların, sendikalar ve bunların üst kuruluşlarının ve katıldıkları teşebbüs veya ortaklıkların yönetim ve denetim kurullarında görev alamayacak. Temsilcilik, hakemlik, ücret karşılığı iş takipçiliği, komisyonculuk veya müşavirlik yapamayacak.


Bakan ve milletvekilleri, yabancı bir devlet veya milletlerarası bir kuruluş tarafından verilen idari ve siyasi, ücretli herhangi bir işi veya görevi TBMM kararı olmadan kabul edemeyecek.


Mİlletvekİllerİ, şirketlerde yönetim ve denetim kurulu üyeliği, genel yöneticilik yapamayacak.


Mİlletvekİllerİ, arazi alım satımı yapan veya toplu konut işleri ile uğraşan kuruluşlarla menfaat karşılığı ilişki kuramayacak.


Mal bildirimleri açık ve şeffaf olacak. Bu bildirimlerin yayınlanması suç olmaktan çıkacak.


Gazete patronlarının yanı sıra, pay sahibi gerçek kişiler ile tüzel kişilerin yönetim ve denetim kurulu üyeleri, sorumlu müdürleri, başyazar ve fıkra yazarları da mal bildiriminde bulunmak zorunda olacak.


HaksIz mal edindiği belgelenen kişi fiile daha ağır bir cezayı gerektirmediği takdirde, 3 yıldan 5 yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılacak.


Bİr kişinin istediği dışında mal bildiriminin açıklanması suç olmaktan çıkacak.



--------------------------------------------------------------------------------



DÜZENLEMELER NE GETİRİYOR?

Adalet Bakanı Cemil Çiçek'in Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Taslağı şu değişiklikleri içeriyor:


Mİlletvekİlİ ve belediye başkan adayları ile siyasi partiler, seçimlerde yapacakları tüm harcamalar için 'seçim hesabı' açtıracak.


Tüzel kişiler partilere rayiç bedelin altında mal ve hizmet veremeyecek. Bunun sınırını YSK belirleyecek. Bağışlar makbuz karşılığında olacak.


Adaylar, her seçmen için 500 kuruştan fazla harcama yapamayacak. Seçim hesapları YSK ve ilçe seçim kurullarınca denetlenecek.


Kanunda öngörülen yükümlülüklerini yerine getirmeyen, harcama sınırını aşanların belediye başkan adaylığı sona erecek. Hesaplarında aykırılık ve harcama sınırlarını aştığı tespit edilenlerin milletvekilliği düşürülebilecek.


Sİyasİ partilerin açacağı seçim hesabında hukuka aykırılık tespit edilirse, bu miktar kadar mal varlığı Hazine'ye irad kaydedilecek.


Kanuna aykırı davrananlara 1000-5000 gün arasında adli para cezası verilecek. Ceza, basında yayınlanacak.

Akşam