Polis, asker, yargı ve bürokrasiyle birlikte TBMM’de de paralel temizlik yapılacak. Meclis çalışanlarına dair hazırlanacak “gizli” ibareli raporla paralel bağlantısı tespit edilenler işten çıkarılabilecek.
Abone olTBMM, güvenlik soruşturması ve arşiv taraması olumsuz çıkan personel hakkında ‘gizli’ bir raporla işlem yapmak için düğmeye bastı. Başkan müşavirlerinden, milletvekili danışmanlarına kadar yaklaşık 3 bin kişi hakkında olumsuz rapor çıkması halinde işlem yapılabilecek. Böylece paralel yapılanma konusunda Meclis’te de ayıklama yapılabilecek.
Star gazetesinin haberine göre, Meclis Güvenlik Yönetmeliği’nde personel hakkında güvenlik soruşturması ve arşiv taraması yapılırken işten çıkarma bölümü yeniden düzenlendi. Eski yönetmelikte güvenlik soruşturması sonucunun olumsuz çıkması durumunda, kişinin gizlilik dereceli birim, kısım ve görevlerde çalıştırılıp çalıştırılmamasına, görev yerinin değiştirilip değiştirilmemesine TBMM Başkanı karar veriyordu. Yine yapılan düzenlemeyle, bir komisyon buna karar verecek.
ARŞİV TARAMASI YAPILACAK
Yapılan düzenleme şöyle oldu: Personel hakkında güvenlik soruşturması ve arşiv taraması yapılacak. Elde edilen bilgilerin olumsuz çıkması durumunda kişinin gizlilik, dereceli birimlerde çalıştırılması ya da görev yerinin değiştirilmesi, Genel Sekreter başkanlığında bir komisyon tarafından değerlendirilecek. Komisyon raporunu Meclis Başkanı’na sunacak. Bu konuda hazırlanan rapor ve karar ‘gizli’ olacak. Ayrıca 4C personeli ile sözleşmeli çalışan tüm personel, yani kadrolular dışındaki tüm personel hakkında olumsuz bilgilere ulaşılırsa, genel sekreterlik tarafından yapılacak inceleme sonucunda Meclis Başkanı tarafından ‘işten çıkarma’ kararı verilebilecek.
YENİ DÜZENLEME
Meclis’in 5 bini aşkın çalışanı bulunuyor. Bu personelin yüzde 40’ı kadrolu, geri kalanı sözleşmeli statüde çalışıyor. Yeni düzenlemeyle paralel yapılanmaya çalıştığı tespit edilen kişiler madde kapsamında işten çıkartılabilecek.