BIST 9.725
DOLAR 35,17
EURO 36,71
ALTIN 2.971,44
HABER /  GÜNCEL

Meclis'te namus cinayeti!

TBMM Töre ve Namus Cinayetleriyle Kadın ve Çocuğa Yönelik Şiddeti Araştırma Komisyonu bir konferans düzenleyecek ve namus kavramı tartışacak.

Abone ol

TBMM Töre ve Namus Cinayetleriyle Kadın ve Çocuğa Yönelik Şiddeti Araştırma Komisyonu, 7 Şubat'ta BM Nüfus Fonu ile ortaklaşa olarak Ankara'da bir arama konferansı düzenleyecek. Konferansta komisyon üyeleri, resmi kuruluşların ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, kadına yönelik şiddet ve cinayetleri tüm yönleriyle masaya yatıracak. Katılımcılar, cinayetlerin temel nedeni olan "namus" kavramına çağdaş bir tanım getirmeye çalışacak.

Konferansta, konunun resmi sivil tüm tarafları bir araya getirilerek dört ayrı başlık altında sorun masaya yatırılacak. "Hukukta yeni çözümler" başlığı altında yasalarda varolan kadın - erkek eşitsizliğini tetikleyen hükümler belirlenecek, şiddetin ve cinayetlerin daha etkili ve caydırıcı biçimde cezalandırılmasını sağlayacak somut düzenleme önerileri ortaya çıkarılacak.

Dayak yiyen ne yapsın?

Konferansın ikinci başlığı altında da yasal düzenlemelere rağmen hem farklı kurumların farklı uygulamaları hem de başta karakollar olmak üzere eski anlayışla hareket eden birimlerin direnci nedeniyle görülen aksaklıkların giderilmesi amacıyla organizasyon şeması çıkarılacak. Böylece şiddete maruz kalan kadının nereye nasıl başvuracağı ve hangi birimlerin ne yapması gerektiği konusunda ilk kez somut bir şema çıkarılmış olacak.

Namussuzluk nedir?

Cinayetler ve şiddetin de büyük oranda kaynağını oluşturan töre ve namus kavramları da bir başlık altında tartışmaya açılacak. Temsilciler, çağımızda namusun ve namussuzluk olarak algılanan hal ve davranışların neler olduğu üzerinde tartışarak çağdaş bir namus tanımı yapmaya çalışacak.

Faili ayıplayalım

Namus ve töre cinayetleriyle şiddet olaylarında toplumun genel yargılar doğrultusunda faili değil de mağduru ayıplayan zihniyetin tersine çevrilmesi için neler yapılması gerektiği de ayrı bir başlık altında tartışılacak. Bu bölümde, süreçlerde yer alan resmi görevlilerin yanı sıra zaman zaman medyanın da bu tür olaylarda mağduru zor duruma düşüren algılama ve yansıtma biçimleri ele alınacak.

Haber: SALİHA ÇOLAK Ankara
Kaynak: