BIST 10.075
DOLAR 35,37
EURO 36,49
ALTIN 3.000,80
İstanbul
HABER /  POLİTİKA

Mecliste Kürtçe kavgası

Adalet Bakanı Şahin ile DTP'li Kaplan arasında Kürtçe tartışması yaşandı

Abone ol

TBMM Genel Kurulunda, Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin ile DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan arasında ''Diyarbakır Sur Belediyesi Başkanının 'Kürtçe' yazışmaları nedeniyle görevden alınması'' konusunda tartışma çıktı.

Bakan Şahin, DTP'li Kaplan'a '''Siz Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nı ve bu Anayasa ile şekillenen devlet düzenini bir türlü benimseyemediniz. Sorununuz burada. Önce bu Anayasa ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile bir barışın'' diye seslendi.

DTP'li milletvekilleri temel ceza kanunlarına uyum amacıyla hazırlanan ve ''Temel kanun'' olarak görüşülen tasarının 331. maddesine ilişkin değişiklik önergesi verdi. Önerge hakkında söz alan DTP'li Hasip Kaplan, Diyarbakır Sur Belediyesinin çok dilli belediyecilik yapması üzerine İçişleri Bakanlığının Danıştaya başvurduğunu hatırlattı.

Danıştayın Sur Belediye Başkanını görevden aldığını, meclis üyelerinin ise görevlerine son verdiğini ifade eden Kaplan, ''Alanya'da, Bodrum'da, Antalya'da Arapça, İngilizce, Fransızca broşürler yayınlanıyor. Nasıl bir ülkede yaşıyoruz. İngilizce, Fransızca, Arapça serbest, Kürtçe yasak. Halkın bir dili, kültürü var. Bunu yok etmeye hiçbir partinin gücü yetmez'' dedi.

''ANAYASA ÜZERİNE YEMİN ETTİNİZ...''

Bunun üzerine söz alan Adalet Bakanı Şahin, milletvekillerinin Anayasanın üzerine yemin ederek görevlerine başladığını hatırlattı. Anayasanın 3. maddesinin, ''Türkiye, devleti ülkesi ve milletiyle bölünmez bütündür ve dili Türkçe'dir'' dediğini hatırlatan Şahin, şöyle devam etti:

''Tüm resmi işlemlerde kullanılacak olan resmi dil Türkçe'dir. Bu hüküm burada kaldığı, bir sonraki madde de değiştirilemez hükümler arasında gösterdiği sürece, Türkiye'de resmi dairelerde, belediyeler de dahil, Türkçenin dışında bir dil ile işlem yapamazsınız. Sayın Kaplan, Anayasa üzerine yemin ettiniz. Zaten sizin sorununuz burada. Siz Türkiye Cumhuriyeti Anayasasını ve bu Anayasa ile şekillenen devlet düzenini bir türlü benimseyemediniz. Sorununuz burada. Önce Anayasa ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile bir barışın. Kabul edin. Ondan sonra gelin burada avazınız çıktığı kadar bağırın. Lütfen...Şu Anayasaya göre yemin ettiniz, 'Bir belediyede, Türkçenin dışında başka bir dille yazışma, işlem yapılamaz' Önce bunu kabul edeceksiniz. Bu Anayasa yürürlükte kaldığı sürece...''

''BÜTÜNLÜĞÜNÜ DE BENİMSEMİŞ DURUMDAYIZ''

Sataşma olduğu gerekçesiyle söz alan DTP Van Milletvekili Özdal Üçer, ''Biz bu ülkenin bütün demokratik değerlerini benimsedik, bütünlüğünü de benimsemiş durumdayız'' dedi.

Türkiye'nin çağdaş demokratik uygarlıklar düzeyine çıkabilmesi için demokratik zeminde görüşlerini dile getirdiklerini savunan Üçer, ''Bu noktada Bakan değil, hiçbir mercinin bize, 'Siz bunu söyleyebilirsiniz, bunu söyleyemezsiniz' şeklinde bir dayatmada bulunma hakkı yoktur. Biz, gerekirse demokratikleşme adına Anayasanın bile değiştirilmesini talep ediyoruz. Vatandaşı bulunduğumuz ülkede ve vatandaşlarını temsil ettiğimiz ülkede, bunu ifade etmek demokratik haktır'' diye konuştu.

Close menu