BIST 9.891
DOLAR 35,35
EURO 36,56
ALTIN 3.028,55
HABER /  POLİTİKA

Meclis'te kritik görüşme! Tartışmalar bitmedi

17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasında adı geçen 4 eski bakanla ilgili önergeler, Meclis’te ele alınıyor.

Abone ol

17 Aralık’ta başlatılan yolsuzluk ve rüşvet soruşturması kapsamında 4 eski bakanla ilgili hazırlanan önergeler, TBMM Genel Kurulu’na görüşülüyor.

CHP, MHP ve HDP Grup Başkanvekilleri, görüşmelerin Meclis TV’den canlı yayınlanmasını istedi.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, görüşmelerin Meclis’in internet sitesi üzerinden de izlenemediği için, bu sorun giderilene kadar görüşmelere ara verilmesini istedi.

TRT’yi eleştiren MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da, "Milletin Meclisinde yapılan görüşmelerin yayınlanmasını TRT engelliyor. Meclis'i bürokratik oligarşi mi yönetiyor? Atanmışlar seçilmişlerin üzerinde mi?" diye konuştu. HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken de görüşmelerin televizyondan yayınlanması için başvuruda bulunduklarını ifade ederek, "AKP, bu tartışmalardan halkımızı soyutlamak istiyor" dedi.

MECLİS'TE 4 ESKİ BAKANLA İLGİLİ GÖRÜŞMELERİ CANLI YAYINLA İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

Söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli ise fezlekelerin milletten kaçırılmadığını savundu.

"Kimse kimseden bir şey saklamıyor" diyen Canikli, "Fezlekelerin gizlendiği iddiaları gerçeği yansıtmıyor, bütün dünyaya sayfa sayfa servis edildi" diye konuştu.

Canikli'nin konuşması üzerine MHP’li Ortay Vural, görüşmelerin yarın yapılması teklifini getirdi.

AKŞENER: YETKİM YOK

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, cep telefonuyla Başkanlık Divanı önüne gelerek, TBMM Başkanvekili Meral Akşener'e internetten yayın olmadığına ilişkin cep telefonundan görüntüler gösterdi.

Meral Akşener de konuyu teknik personele ilettiğini, internette yayınla ilgili takibi yapacağını söyleyerek, "Ancak benim resen 'açın televizyonu' deme hakkım yok" dedi.

Akşener, internet yayınında sıkıntı olduğu yönündeki ısrarlar üzerine “Elektronik mühendisi değilim, sıkı takip ediyorum. Cep telefonlarındaki durumu rahatlatmak için Telekom ile görüştüklerini söylediler. Yetkim yok, TRT'ye açın demeye..." dedi.

ÇİÇEK'E BAŞVURDULAR

Üç partinin grup başkanvekili, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in yanına giderek, görüşmelerin televizyondan yayınlanmasını talep etti.

Cemil Çiçek ise konuyu TRT Genel Müdürü ile görüşeceklerini ifade etti.

KÜRSÜYE POŞUYLA ÇIKTI

Önergelerin görüşülmesinden önce bazı milletvekilleri gündemdışı söz alarak konuşma yaptı.

Kürsüye poşu ile çıkan CHP Milletvekili Süleyman Çelebi, 1 Mayıs'ta Taksim'e izin verilmemesini eleştirdi.

CHP Milletvekili Süleyman Çelebi, 1 Mayıs olayları ile ilgili gündemdışı konuşmasında kürsüye poşu takarak çıktı.1 Mayıs'ın yasaklandığı iki yerin Kamboçya ve Taksim Meydanı olduğunu ifade eden Çelebi, şöyle konuştu: "Çanakkale'de Anzaklar anıldığında, bundan sonra onları Avustralya'ya mı göndereceksiniz Onlar da şehitleri için Çanakkale'ye geliyorlar. İşçiler de en temel hakkını kullanıyor. Başbakan ve iktidar, yasa ve AİHM kararını tanımıyor. Faşist yaklaşımla, bu bayramı bize zehir ettiniz. İktidar, bu bayramı işçilere müdahale günü olarak bu noktaya taşımıştır."

140505_celebi.jpg

İLK ERDOĞAN BAYRAKTAR GELDİ

Bakanlar Kurulu devam ettiği için Genel Kurul'da sadece bakanlar İsmet Yılmaz, Mevlüt Çavuşoğlu ve Veysel Eroğlu bulunuyor.

Soruşturmada adı geçen eski bakan Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Erdoğan Bayraktar ve Egemen Bağış da TBMM'ye geldi.

Genel Kurul'a gelen ilk eski bakan ise Erdoğan Bayraktar oldu. Bayraktar, bir süre Bakan Veysel Eroğlu'yla sohbet etti. Muammer Güler de görüşmelere katıldı.Önergelerin görüşmesini izlemek üzere CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da Genel Kurul'a geldi.

140505_meclis789999.jpg

YAYINDA KESİNTİ

Bu arada, önerge görüşmeleri TBMM'nin internet sitesinden canlı olarak yayınlanıyor. Ancak yayında zaman zaman aksaklık yaşanıyor.

CHP'Lİ VEKİL CANLI YAYINDA

Öte yandan, CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur, elindeki tabletten görüşmeleri canlı yayınlıyor.

Bağımsız medya görevi yaptığını vurgulayan Melda Onur, "Bu kadar önemli bir oturumu vatandaştan saklamak doğru değil. Bizi farklı yollara yöneltmelerinin hiçbir manası yok" diye konuştu.

MUHALEFET AYRI AYRI KOMİSYON İSTİYOR

Genel Kurul'da 4 eski bakanla ilgili soruşturma komisyonu kurulmasına ilişkin iki önerge ele alınacak.

Eski bakanlar hakkındaki resmi belgede sahtecilik, rüşvet, nüfuz ticareti ve görevi kötüye kullanma gibi iddiaların araştırması ve soruşturması talep edilen iki önerge var

AK Parti, 4 isim için tek bir komisyon kurulmasını isterken, CHP'ye göreyse her bakan için ayrı ayrı komisyon kurulması gerekiyor.

 Meclis Genel Kurulu, soruşturma açılması yönünde karar alırsa, 15 kişilik bir komisyonu kurulacak.

 Soruşturma komisyonu çalışmalarını gizli yapacak, kamu ve özel kuruluşlardan bilgi ve belge isteyebilecek. Gerekli görülürse belgelere el konulacak. Ayrıca, bakanlar kurulu üyelerini, diğer ilgilileri, tanık ve bilirkişileri dinleyebilecek. Komisyon, adli mercilerden de yardım alabilecek.

İlgili bakanların savunmasını da alacak olan soruşturma komisyonu, hazırlayacağı raporu, Meclis Başkanlığı'na sunacak. Başkanlık raporu hakkında soruşturma açılması istenen bakanlar ile milletvekillerine gönderecek.

10 gün içinde raporla ilgili görüşmeler tamamlanacak ve komisyon raporu gizli oyla karara bağlanacak.

 Eğer Meclis Genel Kurulu bakanlar hakkında Yüce Divan kararı alırsa, dosya en geç 7 gün içinde Anayasa Mahkemesi'ne gönderilecek.

HIDIRELLEZDE NE YAPILIR NELER YAPILMAZ


KPSS BAŞVURULARI BAŞLADI İŞTE ÜCRETLER VE SINAV KILAVUZU