BIST 9.725
DOLAR 35,20
EURO 36,75
ALTIN 2.968,40
HABER /  POLİTİKA

Meclis'te kadro adaletsizliği

Kamuda çalışan 96 bin 500 sözleşmeli personele kadro verileceğinin açıklanmasının ardından hakların kime verileceği merak ediliyor

Abone ol

İNTERNETHABER.COM - Başbakan ve Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından, partisinin Meclis grup toplantısında, kamuda çalışan 96 bin 500 sözleşmeli personele kadro verileceğinin açıklanmasının ardından, bu haktan kimlerin yararlana bileceği tartışma konusu oldu.

Bu konuda en fazla tartışmanın yaşandığı yerlerden birisi ise yasa yapıcı Türkiye Büyük Millet Meclisi oldu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Bakanlık ve Hükümet olarak, TRT, Gençlik ve Spor Müdürlüğü ile bazı kurumlarda çalışan kurumsal sözleşmelilere, talepler çerçevesinde kadroya geçme imkanın tanınmasının doğru olacağını düşündüklerini, bu yöndeki önergelerin yasanın görüşmeleri sırasında Meclis Genel Kurulu görüşmelerinde ele alınabileceğini bildirdi.

Bakan Çelik’in açıklamaları düzenleme dışında kalacağı endişesini taşıyan sözleşmeliler için umut oldu. Ancak Meclis’te durum farklı. Parlamento çatısı altında sözleşmeli olarak görev yapan üç bin geçici personel bulunuyor. Aynı kapsamda görev yapan ve milletvekillerine, danışman ve yardımcı eleman olarak hizmet veren yaklaşık altı yüz kişinin kaderleri, Meclis üst düzey bürokratlarının elinde bulunuyor.

İşlerine son verilmesi durumunda, kıdem tazminatı dahil hiçbir tazminat hakkı bulunmayan danışman ve yardımcı elemanlar, işsiz kalmaları durumunda işsizlik sigortasından da yararlanamıyorlar. Kadrolu çalışanlara Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından yılda 1 milyon TL giysi yardımı yapılırken, aynı haklardan sözleşmeli personel yararlanamıyorlar. Personel arasında yapılan ayrımcılık bu kadarla da kalmıyor, kadrolu personelden yemek ücretinin üçte biri alınırken, sözleşmeli elemanlar, yemeklerini herkese uygulanan liste fiyatından yiyebiliyorlar.

Çalışma Bakanı Faruk Çelik, Meclis’ten böyle bir talep gelmediğini ancak gelmesi durumunda önerge ile Parlamento’da görev yapan danışman ve yardımcı elemanlarında içinde bulunduğu sözleşmeli çalışanlara kadro hakkı verilebileceğini söyledi.

Edinilen bilgilere göre, başta Meclis Genel Sekreteri İrfan Neziroğluolmak üzere, bazı üst düzey bürokratlar, yasal olarak düzenlemeden yararlanma hakkına sahip olmalarına rağmen, danışman ve yardımcı elemanlara kadro verilmesine gerek olmadığını düşünüyor ve bu konudaki her türlü girişimi reddediyorlar.

Meclis kulislerinde konuşulanlara göre, geçtiğimiz günlerde soru önergesine konu olan maaşları ve aldıkları yan ödemeler konusunda verilen soru önergesini danışmanların verdirdiğini düşünerek, olayın rovanşını, “size kadro yok” diyerek almaya çalışıyorlar.

Altı yüz milletvekili danışmanı ve yardımcı elemanın ve ailelerinin şimdi son umut kapısı ise Parlamento çalışanlarına karşı her zaman adaletli davrandığını söyledikleri Meclis Başkanı Cemil Çiçek oldu. Çiçek’in sözleşmeli personel arasında kadro adaletsizliğine yol açan uygulamanın önüne geçecek olan çalışmayı yaptırarak, sözleşmeli personel arasında yapılan ayrımcılığa son vermesi bekleniyor.