BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  POLİTİKA

Mecliste ifade vermek istiyor

ABD’nin uyuşturucu ile mücadele biriminin Türkiye’deki eski ajanı Meclis Komisyonu’na bilgi vermek için başvurdu…

Abone ol

ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER

ANKARA- ABD uyuşturucu ile mücadele biriminin Türkiye’deki istihbarat ajanı, TBMM uyuşturucu ile mücadele araştırma komisyonuna bilgi vermek için irtibata geçti. Komisyonun CHP’li üyesi Ahmet Ersin’e ulaşan ve önemli bilgiler aktaran eski ajan, isminin gizli tutulması kaydıyla önemli bilgiler aktaracağını söyledi. Ersin de, deşifre olduğu için ajanlıktan uzaklaşan ve kendisini bir Karadeniz kentinde gizleyen bu ajanın başvurusunu komisyon başkanına bildireceğini söyledi.

Ajan ve muhbir olarak uzun süre Türkiye’deki uyuşturucu trafiğinin içinde yer alan ve önemli bilgilere sahip olduğunu ileri süren Türk ve ABD vatandaşı bu kişinin verdiği ilk bilgiler arasında çarpıcı iddialar var.

TÜRKİYE HATTI BİLİNÇLİ
Türkiye’nin bilinçli bir şekilde önemli bir uyuşturucu hattına çevrildiğini ileri süren eski ajan, “Çünkü diğer hatlarda ABD ajanlarının operasyona katılmasına izin verilmiyor. Diğer ülkeler, tıpkı Hollanda’nın yaptığı gibi, istihbaratı ya da ihbarı aldıktan sonra kendi operasyonlarını yapıyorlar. Bu durumda ABD’nin uyuşturucu ile mücadelede kullandığı bu ajanlar devre dışı kalıyorlar. Bu durumda yakalanan uyuşturucudan kaynaklanan ikramiyeyi alamıyorlar. Oysa Türkiye’de ihbarı ve istihbaratı yapan ABD’ye bağlı bu ajanlar Türk polisi ile birlikte operasyon yapıyor ve yakalanan uyuşturucunun miktarına göre ikramiye alıyorlar. Bu nedenle uyuşturucu hattı bilinçli olarak Türkiye üzerinden geçmesi için daha üretim aşamasında, Pakistan çıkışında Türkiye’ye yönlendiriliyor” iddiasında bulundu.

PARA YERİNE UYUŞTURUCU
Ajanın iddialarına göre; bu yöntemin büyük bir kaçacağı var. Bu yöntemle Türkiye’de çok büyük miktarlarda uyuşturucu geçiriliyor ve büyük kısmı da yakalanıyor. Ancak, uyuşturucu tacirlerinin nakliyatı yapanlara para yerine uyuşturucudan pay verdiği için yükün bir bölümü Türkiye içinde kalıyor.

ÖNEMLİ İSİMLER DE VAR
Eski ajanın verdiği bilgiler arasında kaçakçılar arasında bir çok ünlü isim var. Bu isimlerin bir çoğu devletin istihbarat birimleri tarafından da biliniyor. Türkiye’ye en fazla Van ve Hakkari üzerinden uyuşturucu girdiğini de ileri süren bu ABD ajanının, komisyonda çok daha somut bilgiler vereceği de gelen bilgiler arasında.

TÜZMEN’İ DE DİNLEYECEKLER
CHP’li komisyon üyesi Ahmet Ersin, kendisine ulaşan bu eski ajanın dinlenmesinin yanı sıra komisyon başkanından, Gümrüklerden Sorumlu Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen ve Gümrükler Genel Müdürünün de dinlenmesi için talepte bulunacağını da bildirdi.. Ersin, şunları söyledi:
“İstihbarat birimleri uyuşturucu trafiğinin nasıl ve nereden işlediğine dair önemli ve somut bilgiler var. Eğer bu biliniyorsa, gümrükler neden bu trafiği engelleyemiyor? Bunun bakan ve ilgili bürokratlara sorulması gerekir. Zaten komisyon bu güne kadar hep alt düzeyde isimleri dinliyor. Daire Başkan yardımcısı ya da uzman düzeyinde bir takım kişilerin verdiği bilgiler yeterli değil. Bir Jandarma Binbaşı dinledik. Kritik sorularımız karşısında, ‘üstlerime danışayım’ diye yanıt verdi. O zaman biz Jandarma Komutanını çağıralım, Sağlık Bakanını dinleyelim. Burası Meclis, daha üst bir kurum yok. Bakan, Komutan herkesi dinlemeliyiz.”