Gizli oturumu sadece Cumhurbaşkanı izleyebilecek. Görevliler ise sağır ve dilsiz olacak... İşte gizli Kerkük oturumu;
Abone olTBMM bugün Irak’la ilgili gizli oturum yapacak. Normal mesaisine bugün saat 15.00’te başlayacak olan Genel Kurul, liderlerin katılmasıyla saat 19.00’da kapalı oturuma geçecek. TBMM İçtüzüğü’ne göre kapalı oturum, Başbakanın, bir bakanın, bir parti grubunun veya en az 20 milletvekilinin yazılı istemiyle yapılabiliyor.
Kapalı oturum önergesi verilince, kapalı oturumda bulunabilecek kişiler dışında herkes, toplantı salonundan çıkarılıyor. Görüşmelerin tutanağı katip üyeler veya yeminli stenograflar tarafından tutuluyor.
Kapalı oturumlarda bakanlar ve dinleyici olarak Cumhurbaşkanı bulunabiliyorlar. Kapalı oturum sırasındaki görüşmeler hakkında hiçbir açıklama yapılamıyor ve bu bilgiler devlet sırrı olarak saklanıyor.
Sağır ve dilsizler görev yapıyor
Kapalı oturumlarda sadece sağır ve dilsiz kavaslar görev yapabiliyor. Bu oturumların tutanaklarının her 2.5 dakikası başka bir stenograf tarafından tutuluyor. Böylece her stenograf salona giriş çıkışıyla birlikte konuşmaların sadece 7.5 dakikasını duyabiliyor.
Tutanaklar mumla mühürleniyor
Normal zamanlarda birden fazla kişinin yaptığı tutanakları birleştirme işlemini Tutanak Müdürü yapıyor. Birleştirilen tutanaklar bir zarfa konarak hazır bulunan katip üyeler tarafından mumla mühürleniyor ve Tutanak Müdürü’nün odasındaki kilitli kasaya konuluyor.
43 gizli tutanak var
Kapalı oturum tutanakları ve özetleri, oturum tarihinden itibaren 10 yıl geçmeden yayımlanamıyor. Yayımlanması için Danışma Kurulu’nun teklifi üzerine TBMM Genel Kurulu’nun kararı gerekiyor. Eğer tutanakların yayımlanması teklifi yapılmazsa halen Meclis’te bulunduğu gibi bazı tutanaklar süre şartı dolsa bile yayımlanmıyor. Cumhuriyet tarihinde bugüne kadar açılmayan ve kilitli kasada tutulan 43 gizli tutanak bulunuyor.//