TBMM Genel Kurulunda, 2012 Yılı Bütçe Kanunu Tasarısı'nın tümü üzerinde yapılan görüşmeler sırasında AK Parti ile CHP arasında 'diktatör' tartışması yaşandı.
Abone olGenel Kurulda, TBMM Başkanvekili Sadık Yakut'un, ''terörle ilgili konuşmalardan niye rahatsız oluyorsunuz'' sözlerine muhalefet milletvekilleri tepki gösterdi.
Yakut'un tutumu hakkında söz alan CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, ''Terörle ve terör örgütü ile beni imalı da olsa ilişkilendirmek sizin haddinize değil. Haddinizi bileceksiniz. Ömrümün hiç bir döneminde milletvekili olmak için parti değiştirmiş birisi değilim. Eline silah almış güçlere destek olmuş birisi değilim. Terör örgütüne hiç bir şekilde destek vermiş birisi değilim. Ben Hükümetin terörle mücadelesinden rahatsızım'' dedi.
İnce, ''Kılıçdaroğlu HSYK'dan özür dileyecekmiş. Sizin Başka işiniz yok mu? Başbakan 'ulemala soralım dediğinde, Danıştay'dan özür diledi mi? 'Hükümet eşeği aday gösterse ona oy verin' diyenler yalan mı? Geçmişte referans olduğunuz insanlara genel başkanımız atıfta bulunmuşsa niye rahatsız oluyorsunuz? Terör ve CHP arasında hiç bir şekilde bağ kurmamanızı istiyorum'' diye konuştu.
BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan, BM'de 196 tane terör tanımı bulunduğunu ifade ederek, Türkiye'deki tanımların bunların hepsini kapsadığını söyledi.
Kaplan, ''Bir yanlışlık var. Herkese terörist derseniz, El Kaidesi de Hizbullah'ı da Taliban'ı da hepsini konuşursunuz'' dedi.
Yargı karar verene kadar kimse hakkında bu tür tanımların kullanılamayacağını söyleyen Kaplan, ''Büşra Ersanlı hocaya terörist diyemezsiniz. Anayasa Komisyonunda görüşüp bir gün sonra terörist diyemezsiniz'' ifadesini kullandı.
Söz alan CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi de bürokratken yaşadığı bir anıyı anlatarak, ''Tutumunuz lehinde konuşacaktım ama tutarlı bir şey bulamadım. 'Terör' deyince niye rahatsız oluyorsunuz, cümlesini masum bir yere oturtamazsınız. Sayın İnce çıktı söz aldı. Diyorsunuz ki kavrayamamışsınız diyorsunuz. Bunlar Başkanlık makamına yakışmıyor. Bunu düzeltmenizi öneriyorum'' dedi.
İktidara ram olanlar, yargının tepesine yerleştirildi
CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan da Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in konuşmasında sataşma olduğunu belirterek söz aldı. Tarhan, referandumdan önce liste yapıldığını ve adliyelere dağıtıldığını iddia etti. Tarhan, ''Bu adliyelerde baskı ve vaatlerle bir eşeğe bile oy verilmesini, benim deyimim değildir, her tür baskıyı yaptınız. İktidara ram (boyun eğen) olanlar yargının tepesinde konuşlandırıldı'' dedi.
Tarhan sözlerine şöyle devam etti:
''Kendi yargıç ve savcı ordularınızı kurdunuz. Bugün onlarda iktidarın kamçısına göre kişneyen bir yargı ile bu ülkeyi baskı altına almaya çalışıyorsunuz. Sivil ya da yüzlerce kişinin ölümüne yol açan Hitler Almanyası'nda, Mussolini'nin bacağından asıldığı süreçte ölüm imzasını atanlar, onların politik yargıçlardır. Sizin yargıçlarınız, politik yargıçlarınız halk üzerinde ağır baskılar yaratıyor. Diktatörler ilanihaye değildir. Hepsi birbirine benzer ve hepsinin sonu da aynıdır.''
Oturduğu yerden söz alan Adalet Bakanı Ergin ise Tarhan'ın ismini incitici bir şekilde söylemediğini ifade ederek, Tarhan'ın katıldığı bir televizyon programında, ''hakim ve savcılar korktu mu?'' sorusuna ''Önce sessiz kalıyor ve ardından hakim ve savcıların korku ve baskıya boyun eğdikleri söylenemez diyor'' dediğini aktardı.
Yargı artık tam bağımsızdır, tarafsızdır
Sataşma olduğu gerekçesiyle söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın ise Tarhan'ın yargıç geleneğinden geldiğini hatırlatarak, ''Kendi geldikleri siyasi geleneğe baksınlar. Diktatörlük neymiş görürler. Biz yargıdaki bütün vesayeti kaldıralım diye gayret ettik. Yargı ne birilerinin ön bahçesi, ne başka birilerinin arka bahçesi olsun dedik. Yargı artık tam bağımsızdır, tarafsızdır. Kimsenin ne ön bahçesi ne de arka bahçesidir. Elinizden gittiği için bu kadar feryat figana kapılıyorsunuz. Türkiye artık bir hukuk devletidir. Güçlülerin değil, haklıların güçlü olduğu bir ülke'' diye konuştu.
2012 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ile 2010 Yılı Merkezi Yönetim Kesinhesap Kanunu Tasarısı'nın tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından, maddelerine geçilmesi kabul edildi.
TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, yarın saat 11.00'de toplanmak üzere birleşimi kapattı.