BIST 9.976
DOLAR 34,07
EURO 38,04
ALTIN 2.834,60
HABER /  POLİTİKA

Mecliste AB gündemi

AK Parti Aksaray Milletvekili Ali Rıza Alaboyun, AB yetkililerinin söylediklerinin değil, Katılım Ortaklığı ve Müzakere...

Abone ol

AK Parti Aksaray Milletvekili Ali Rıza Alaboyun, AB yetkililerinin söylediklerinin değil, Katılım Ortaklığı ve Müzakere Çerçeve belgelerinin kendilerini bağladığını belirterek, ''AB'ye üyelik sürecinde kurumsal söylemler kalıcı, siyasi söylemler geçicidir'' dedi.

Devlet Bakanı Ali Babacan'ın, AB Komisyonunun 2007 yılı yasama ve çalışma programına ilişkin TBMM Genel Kuruluna bilgi vermesinin ardından, siyasi parti grupları söz aldı.

Anavatan Partisi Bitlis Milletvekili Edip Safder Gaydalı, Babacan'ın başarılı bir öğrencilik hayatı olduğunu ifade ederek, ''Keşke siyasette de bu devam etseydi'' dedi.

Gaydalı, Türkiye'nin AB ile müzakere sürecinde kapsamlı bir strateji geliştirme becerisinden yoksun olduğunu savunarak, Hükümetin, dış politikadaki deneyimsizlik ve yetersizliği nedeniyle müzakere yeteneğini kaybettiğini söyledi.

Kıbrıs'ın, Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecinde belirleyici olduğunu dile getiren Gaydalı, Hükümetin geri adım ata ata sırtını duvara yasladığını öne sürdü.

''AB ile ilişkilerde rölantideyiz'' diyen Gaydalı, Rauf Denktaş'a, ''Git ülkende siyaset yap'' diyenlerin, AB büyükelçileri veya yetkililerinin Türkiye'de siyaset yapmasına sessiz kalmasının, üzüntü verici olduğunu vurguladı.

Gaydalı, Hükümetin üyelik sürecinin uzamasını sineye çektiğini, AB politikasının iflas ettiğini savundu.

CHP İstanbul Milletvekili Onur Öymen, Babacan'ın konuşmasıyla ''her şey yolunda'' mesajı verdiğini, bu konuşmanın kendisini hayalkırıklığına uğrattığını ifade etti.

Öymen, Türkiye'nin AB ile ilişkilerinde hiçbir aday ülkenin yaşamadığı krizi yaşadığını kaydetti.

Kıbrıs Rum kesiminin, ''Karasular bana aittir'' diyerek, Mısır, Lübnan ve Yunanistan ile anlaşma imzaladığını, bu sularda petrol arayacağını anımsatan Öymen, ''Hükümet, kuru sıkı birkaç beyanın dışında ne yaptı?'' diye sordu.

Öymen, ''Kürsüden iyimserlik dağıtmak için gerçek dışı beyanlarda bulunursanız, tarih sizi affetmez. Durumumuz kötüdür. AB'nin istediğinin tam tersini yapacaksınız, sonra her şey mükemmel yürüyor diyeceksiniz'' dedi.