Meclis işçi ölümleriyle gündeme oturan Tuzla tersaneleri raporunu bitirdi. Sonuç;
Abone olİNTERNETHABER / ANKARA
TBMM İnsan Hakları Tuzla alt komisyonu çalışmalarının ardından raporunu tamamladı. Dün milletvekillerine dağıtılan yaklaşık 30 sayfalık raporda Tuzla'da insan ve yaşam hakkı ihlalinin yaşandığı belirtildi.
İNSAN HAKKI İHLALİ VAR
Raporda, milletvekillerinin Tuzla'daki faaliyetlere geniş yer verildi. İşverenden işçiye, sendikadan taşerona kadar pek çok kesim ile görüşen komisyon üyeleri raporunda bu kesimlerin de görüşlerini dile getirdi.
Raporda Tuzla Tersanelerinde İnsan ve yaşam hakkı ihlalinin olduğu kabullenildi. Raporda, en çarpıcı iddia Gemi Sanayicileri Derneği'nden geldi. "İşçiler de çalışma esnasında vurdumduymaz olabiliyor" diyen GESAD, Kurallara uymayan işçiyi işten çıkardıklarında tehdit edildiklerini vurguladı.
KOORDİNATÖRLÜK KURULSUN
Raporun öneriler bölümünde Tuzla'da işçi ve işverenlerin sorunları ile ilgilenecek bir koordinatörlüğün kurulması gerektiğine dikkat çekildi. Tuzla raporunda şu önerilere yer verildi:
- Mesleki eğitim kurumları oluşturulmalı
- Hızlı bir ivme ile artan talebi güvenli bir çalışma alanında karşılamak amacıyla yeni tersane kurulum alanlarının belirlenmesi gerekmektedir.
- Tersanelerde çalışan işçilere çalışmalarından doğan hakları hakkında bilgi vermek , şikayetleri ile ilgili başvuruları kabul etmek ve izlemek üzere bölgede resmi bir birim oluşturulması
- Tersaneler bölgesinde iş durdurma , ceza verme, işçiyi çalışmaktan alıkoyma gibi yetkisi olan ve belirli periyotlarla ilgili bakanlığa bilgi veren denetim biri kurulması gerekmektedir.
10 KİŞİ BİR ODADA 30 KİŞİ BİR TUVALETTE
Raporda tersanelerdeki çalışma koşulları da detaylarıyla anlatıldı:
-Tersanelerde Soyunma odası, tuvalet-duş, dinlenme yeri gibi sosyal tesis yetersizliği var.
- Kaynak işçileri 7.5 saatten fazla çalıştırılıyor.
- Çok sayıda gurbetçi işçi var ve çok kötü şartlarda barınıyorlar. Bir göz odada 10 kişi kalıyor. Bir tuvaleti 30 işçi kullanıyor. Her bir işçi 125 lira kira ödüyor.
Komisyon üyesi CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal, Tuzla'da yaşanan ölümlerin sona ermesi için devletin harekete geçmesi gerektiğini belirterek , "Artık Tuzla'da işler böyle yürümez. Devletin müdahalesi şart oldu" dedi.