BIST 9.725
DOLAR 35,20
EURO 36,75
ALTIN 2.968,40
HABER /  POLİTİKA

Meclisin gündemi telekulak

CHP’nin Başbakan Erdoğan ve İçişleri Bakanı Beşir Atalay hakkında “telekulak” iddiaları ile ilgili verdiği soruşturma önergesi Salı günü Meclis Genel Kurulu’nda görüşülecek.

Abone ol

CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu ve 56 milletvekilinin, Başbakan Erdoğan ve İçişleri Bakanı Atalay hakkında Meclis soruşturması açılması için verdikleri önergenin gerekçesinde, “Anayasa ve ulusal üstü insan hakları belgelerinde güvence altına alınan özel hayatın gizliliği ve korunmasına ilişkin hakların, yoğun ve keyfi şekilde ihlal edilmesine göz yumduğu, Emniyet güçleri içinde özel birimler eliyle yasal olmayan dinleme yapılmasının zeminini oluşturduğu ve himaye ettiği, bu eylemleriyle TCK’nın 257. maddesince görevi kötüye kullandığı” görüşüne yer verildi.

Görüşmelerin tamamlanmasının ardından, belediyeler ve il özel idarelerine genel bütçe vergi gelirlerinden pay verilmesini düzenleyen kanun teklifi ele alınacak. Meclis, Salı günü saat 15.00’de toplanacak ve 21.00’e kadar mesai yapacak.

TBMM Genel Kurulu’nda, Çarşamba günü yabancılara mülk satışıyla ilgili yeni düzenlemeler getiren kanun tasarının görüşmelerine devam edilecek. Aynı gün Meclis, Avrupa Yatırım Bankasının Türkiye’de temsilcilikler açmasına ilişkin anlaşma ve Çin Halk Cumhuriyeti ile yapılan Hayvan Sağlığı ve Karantina konusunda işbirliği yapılmasını öngören anlaşmanın uygun bulunduğuna dair kanun tasarılarını da görüşecek. Genel Kurul, 13.00-20.00 saatleri arasında çalışacak.

TBMM Genel Kurulu, Perşembe günü ise Elektrik Piyasası Kanununda değişiklik yapan tasarı ile Elektronik Haberleşme Kanunu Tasarısını görüşecek.

Elektrik Piyasası Kanununda değişiklik öngören tasarıya göre, üretim lisansı alıp faaliyet göstermeyen kişilerin lisansı iptal edilecek. Özel sektör şirketlerinin piyasada sahip olduğu pay, piyasada bir önceki yılda tüketilen toplam elektrik enerjisi miktarının yüzde 10’unu geçemeyecek.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, elektrik enerjisi arz güvenliğinin izlenmesinden ve arz güvenliğine ilişkin tedbirlerin alınmasından sorumlu olacak. Otoprodüktör gruplarına, mevcut lisanslarındaki hakları korunarak 2008 yılı sonuna kadar üretim lisansı verilecek.

ELEKTRONİK HABERLEŞME
Elektronik Haberleşme Kanunu Tasarısına göre, Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ile Sahil Güvenlik Komutanlığı ve görev alanlarıyla ilgili olmak üzere Dışişleri Bakanlığı, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı, MİT ve Emniyet Genel Müdürlüğüne elektronik haberleşmede muafiyet tanınacak, bu kurumlar için kanun hükümleri uygulanmayacak.

Kriptolu haberleşme yapmaya Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, MİT, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Dışişleri Bakanlığı yetkili olacak.

Her türlü elektronik haberleşme cihaz, sistem ve şebekelerinin kurulması ve işletilmesine izin verilmesi, gerekli frekans, numara, uydu pozisyonu ve benzeri kaynak tahsislerinin yapılması ile bunların kontrolü, devletin yetki ve sorumluluğu altında olacak. Meclis, KKTC ile sağlık alanın işbirliğini öngören anlaşmanın onaylanmasına ilişkin tasarıyı da ele alacak. Genel Kurul, Perşembe günü de 13.00-20.00 saatleri arasında çalışacak.

KOMİSYONLAR
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, 1 Temmuz Salı günü, Gaziaptep’te “Gazikent” ve İzmir’de “Gediz” adıyla iki vakıf üniversitesi kurulmasına ilişkin kanun tasarısını görüşecek. Komisyon, Çarşamba günü de Kamu Mali Yönetimi ve Kontrolü Kanunda değişiklik öngören kanun tasarısının görüşmelerine devam edecek. TBMM Dışişleri Komisyonu çarşamba günü Türkiye’nin Kyoto Protokolü’ne katılmasının uygun bulunduğuna ilişkin kanun tasarısını görüşecek. TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu da aynı gün toplanarak, Kültür ve Tabiat varlıklarını Koruma Kanununda değişiklik yapılmasını düzenleyen tasarıyı ele alacak.

TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonunun Perşembe günü yapacağı toplantının gündeminde ise Su Ürünleri Kanununda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun tasarını bulunuyor.