Meclis'teki fezleke sayısı 409'ya yükseldi. Yani hemen her vekil hakkında bir dosya var. Meclis'te sadece tek bir liderin dosyası yok!
Abone olZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER
ANKARA- TBMM’nin her dönem tartışmalara yol açan en büyük yükü Dokunulmazlık Fezlekeleri. Milletvekilleri için arka arkaya gelen dokunulmazlığın kaldırılmasına ilişkin fezlekeler; özellikle son AKP iktidarları döneminde sürekli ertelendiği için TBMM raflarını doldurdu. Fezleke sayısı kadar içerikleri de TBMM için ağır bir yük halini aldı. İşte TBMM’nin fezleke bilançosu:
409 DOSYA
TBMM'ye gönderilen ve dokunulmazlık kaldırılmasını öngören ancak TBMM tarafından görüşülmeyip, dönem sonuna ertelenen yani rafa kaldırılan dokunulmazlık dosyalarının sayısı 409'a ulaştı. Yani neredeyse vekil sayısına ulaşacak.
Bu dosya sayısı, son 4 dönemin en yüksek rakamı. Çünkü, önceki dönemlerde hem bu kadar fazla dosya gelmemişti hem de bazı dosyalar görüşülerek; gereği yapılmıştı. Oysa AKP iktidarı dokunulmazlık dosyalarının görüşülmesine izin vermiyor. Muhalefet bu ertelemenin Başbakan Erdoğan ve AKP’lilerin çok sayıda dosyası olmasına dayandırıyor.
KİMİN SABIKASI KABARIK?
-Dokunulmazlığın kaldırılmasına ilişkin dosyaların 244'ü, 21 DTP
milletvekiline ait...
-AK Parti'li milletvekilleri hakkında 104,
-CHP milletvekilleri hakkında 48,
-MHP milletvekilleri hakkında 12 dosya var.
- Bir dosya da Bağımsız Tunceli Milletvekili Kamer Genç'in dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin.
MECLİS'TE HAKKINDA DOSYA BULUNMAYAN
TEK LİDER KİM?
HAKKINDA EN ÇOK DOSYA
BULUNAN VEKİL...
LİDERLER VE BAKANLAR
DTP Genel Başkanı Ahmet Türk'ün 14,
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın 3,
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 2,
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün'ün 2,
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ile Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'in ise birer dosya ile dokunulmazlığının kaldırılması isteniyor.
EN MASUM LİDER
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin herhangi bir dosya bulunmuyor.
EN HAŞARI VEKİL
Dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin en fazla tezkere, 34 dosya ile DTP Mardin Milletvekili Emine Ayna'ya ait.
Yıllara göre dokunulmazlık dosya sayısı şöyle:
20. DÖNEM: 1996 yılında yasama faaliyetine başlayan 20. Dönemde Meclise 252 dosya geldi. Bunların 168'i hakkında dönem sonuna erteleme, 21'i hakkında dokunulmazlığın kaldırılması kararı verildi. 37 dosya Başbakanlığa iade edilirken, 26 dosya ise görüşülmedi.
21. DÖNEM: 1999 yılında başlayan 21. Dönemde Meclise 247 Başbakanlık Tezkeresi sunuldu. Bunlardan 19'u hakkında dokunulmazlığın kaldırılmasına, 113'ü hakkında ise dokunulmazlığın kaldırılmasının dönem sonuna ertelenmesi kararı verildi. Bu dönemde, Başbakanlık Tezkeresine ilişkin 110 dosya Anayasa-Adalet Karma Komisyonunda beklerken, 5 dosya iade edildi.
22. DÖNEM: 2002 yılında başlayan 22. Dönem parlamentosuna, 298 dosya geldi. Bunlardan 3'ü iade edilirken, tümü hakkında erteleme kararı verildi.
23. DÖNEM: Bu son dönemde Meclise 409 dosya geldi. Bunlardan, 75'i hakkında dokunulmazlıkların kaldırılmasının dönem sonuna ertelenmesi benimsenirken, 76 dosya için oluşturulan 3 hazırlık komisyonu çalışmalarını tamamlayamadı. Milletvekillerini dinleyen hazırlık komisyonları, aradan geçen uzun süreye rağmen yeniden toplanıp dosyalarla ilgili karar veremedi. Geri kalan 258 dosya hakkında herhangi bir işlem yapılmadı. Ve sonuçta 22. ve 23. dönemlerdeki AKP iktidarı döneminde TBMM’ye gelen 707 dosyadan hiçbiri hakkında işlem yapılamadı.