BIST 10.025
DOLAR 35,16
EURO 36,68
ALTIN 2.956,54
HABER /  POLİTİKA

Meclise yakışan tören

Meclisteki yemin töreni son yıllardaki en sakin tören olarak noktalandı!

Abone ol

23. dönem milletvekilleri görevlerine başlıyor. Heyecanları büyük.
Oturuma en yaşlı vekil sıfatı dolayısıyla Şükrü Elekdağ başkanlık etti.

Tören İstiklal marşı ile başladı. Daha sonra trafik kazasında yaşamını yitiren MHP'li vekil için saygı duruşunda bulunuldu.

BÜYÜKANIT GELMEDİ : Törene Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ile kuvvet komutanları beklendiği gibi katılmadı. Komutanların DTP'lilerin yaratacakları olası bir gerilim nedeniyle yemin törenine katılmadıkları sanılıyor. Cumhurbaşkanı Sezer de yemin töreninde yok...

ELEKDAĞ'IN MESAJLARI; Şükrü Elekdağ açılış konuşmasında "uzlaşıcı" bir Meclis'in önemine değinerek başladı. Elekdağ bu noktada hükümete büyük önem düştüğünü vurguladı.

AND İÇME TÖRENİ; Anayasa'da yer alan metin kürsüden okunarak yapılacak. Dinleyiciler sukünet içinde oturmak zorundalar. Yemin töreni sırasında, söz ve alkış yasak. Bu kurala uymayanlar genel kurul salonundan çıkarılacak.

İlk yemini Şükrü Elekdağ yaptı. Elekdağ yemini ezberinden okudu. Yemin içmeye il bazında alfabetik sıraya göre başlandı.

Yemin metni şöyle; Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma;

Hukukun üstünlüğüne, demokratik ve laik cumhuriyete ve Atatürk ilke ve ınkılaplarına bağlı kalacağıma;

Toplumun huzur ve refahı milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerden yararlanması ülküsünden ve anayasaya sadakatten ayrılmayacağıma;


Büyük Türk milleti önünde namusum ve şerefim üzerine and içerim.

YEMİNİ EZBERLEYEN ÇOK AZ; Bu yemin metnini ezberleyip Meclis'teki törene gelen vekil yok gibi... Şükrü Elekdağ dışında şu ana kadar sadece Adıyaman AK Parti milletvekili Ahmet Aydın, yemini ezberinden yaptı. Mir Dengir Fırat gibi eski vekiller dahi yemini yazılı kağıttan okudu.

TEKLEYEN VEKİLLER: Kimileri ise yazılı olan metni dahi yanlış okudu. Bu nedenle yemini tekrarlandı. Bu konuda rekor AK partililerde oldu. Adıyaman AK Parti vekili Şevket Gürsoy, Ankara Milletvekili Burhan Kayatürk, Bolu milletvekili Yüksel Coşkunyürek yemini yanlış okudu. Bunun üzerine tekrar kürsüye çağrılıp, yeminleri tekrar ettirildi. 

MHP Afyonkarahisar milletvekili Abdülkadir Acan da yanlış yemin edenlerden oldu. Metni eksik okuyan Acan bir kez daha kürsüye çağrıldı.

ATATÜRK İÇİN SAYGI DURUŞU; Yemin içme sırası Ankara ili vekillerine gelince Ulu önder Atatürk için 1 dakikalık saygı duruşu yapıldı.

BAYKAL YEMİN ETTİ: CHP lideri Deniz Baykal yeminini yapmak için kürsüye geldiğinde CHP sıraları ayağa kalkıp alkışladı. Baykal da yemini ezberlemeyenlerdendi. Baykal yemini kağıttan okudu. Yerine otururken, CHP'liler ayağa kalkarak liderlerini karşıladı.

DTP'Lİ VEKİLLER KÜRSÜDE: Gözler DTP'li vekillerin üzerindeydi. İlk DTP'li vekil Batman iline sıra geldiğinde kürsüye çıktı. Ayla Akat Ata, yeminini yaptı ve alkışlarla yerine oturdu.  Kürtçe yemin krizinin tekrarlanmasından çekinenler DTP'lilerin kurallara uyması ile rahat bir nefes aldı. 16 yıl önce DEP'lilerin yarattığı "Kürtçe yemin" gerilimi bu kez tekrarlanmadı.

LOKMAN AYVA : OKMAN AYVA Görme engelli İstanbul Milletvekili Lokman Ayva özürlülerin özel alfabesi yardımıyla andını içti.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Rize Bağımsız Milletvekili Mesut Yılmaz ve Sivas Bağımsız Milletvekili Muhsin Yazıcıoğlu da milletvekili andını okudu.
    
Verilen 15 dakikalık aranın ardından, geçici Başkanlık Divanında katip üyelik sıralarına, AK Parti Sivas Milletvekili Hamza Yerlikaya ile AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Abdülkadir Emin Önen oturdu.
    
BAHÇELİ ALKIŞLANDI: MHP Genel Başkanı Bahçeli, yemin etmek için kürsüye giderken ve yeminden sonra yerine otururken, partisinin milletvekillerince ayakta alkışlandı.
    
DTP Muş Milletvekili Sırrı Sakık'ın da aralarında bulunduğu bazı DTP'liler ile başta Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül olmak üzere bakanlık sırasında oturanların da Bahçeli'yi alkışladığı görüldü.
    
YILMAZ'A İLGİ : Eski başbakanlardan Yılmaz da andiçti. Yılmaz'ı; AK Parti'li, CHP'li, MHP'li ve DTP'li milletvekillerinin alkışladığı gözlendi.
    
YAZICIOĞLU'NU HERKES ALKIŞLADI : Eski BBP Genel Başkanı ve Sivas Bağımsız Milletvekili Muhsin Yazıcıoğlu yemin ettikten sonra, Bahçeli ve ön sıralarda oturan MHP milletvekillerinin yanına giderek tokalaştı. DTP'li milletvekillerini uzaktan başıyla selamlayan Yazıcoğlu, ön sıralarda oturan bazı CHP ve AK Parti'li milletvekilleriyle de tokalaştı.
    
GÖREV TAMAMLANDI : Bu arada, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Bahçeli'nin yemin etmesini izlemek üzere yeniden Meclise geldi.
    
Kuliste, partisinin milletvekilleri ve gazetecilerle sohbet eden Baykal, daha sonra Genel Kurul Salonuna girerek, Devlet Bahçeli ve Mesut Yılmaz'ın yemin etmesini izledi. Baykal, daha sonra ''Görev tamamlandı'' diyerek TBMM'den ayrıldı.

10 SAAT SÜRDÜ : Yemin töreni tam 10 saat sürdü. Geçici başkan Şükrü Elekdağ sırası geldiği zaman yemin töreninde bulunmayan AK Parti İstanbul Milletvekili Hayati Yazıcı'yı anons ederek yemin etmesini istedi, ancak Yazıcı'nın salonda olmadığı anlaşıldı.

Başkan Elekdağ, TBMM'nin 23. Yasama Yılı'nın resmen başladığını bildirerek "Yemin törenini izleyen 5 gün içinde TBMM Başkanlığına aday olanlar bize başvurularını yapabilirler. Teamül gereği meclis genel kurulu yemin törenini izleyen 5 gün sonra yeni başkanını seçmek için toplanmak zorunda bu durumda oturumu Perşembe günü saat 15.00'te toplanmak üzere kapatıyorum" dedi.

KAMER GENÇ'TEN İTİRAZ : .Geçici başkan Elekdağ'ın bu sözleri üzerine Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç "Sayın başkan oturum pazar günü bitmiş oldu. Bu yüzden meclisin cuma günü toplanması gerekir" dedi.

Ancak Elekdağ bu itirazı "Oturum kapanmıştır" diyerek dikkate almadı.