BIST 9.891
DOLAR 34,08
EURO 38,11
ALTIN 2.827,26
HABER /  POLİTİKA

Meclisde darbe komisyonu

Sarıkız, Ayışığı ve Eldiven... Bu darbe girişimlerini araştırmak için komisyon isteniyor.

Abone ol ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER

ANKARA – Türkiye’nin gündemini bir yılı aşkın süredir meşgul eden Ayışığı, Sarıkız ve son olarak ortaya atılan Eldiven isimli darbe hazırlıklarının gerçek olup olmadığını TBMM’nin de bir komisyon kurarak araştırması isteniyor.

ÖDP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Ufuk Uras bir araştırma komisyonu kurulması ve bu iddiaları incelemesi için Meclis’e bir önerge vermeye hazırlanıyor. Bu amaçla gerekli olan 20 milletvekilinin imzasına ulaşıldı. DTP’li milletvekillerinin destek verdiği önergeye imza atan Ak Parti Adıyaman Milletvekili Hüsrev Kutlu, son anda imzasını çekti. Ancak, Uras imzalar tamamlanmasına karşın Ergenekon tartışmaları nedeniyle henüz Meclis Başkanlığı’na önergeyi vermedi. Komisyon kurulursa, Ergenekon’u da gündemine alacak.

SADECE DTP DESTEK VERDİ
AKP, CHP, MHP ve DSP yoğun gündemi gerekçe göstererek, önergeyi imzalamadılar. Önergeye gerekli desteği DTP sağladı.

Uras, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek'e ait olduğu öne sürülen günlüklerde yer alan "Sarıkız" darbe girişiminin araştırılması için hazırladığı önergede, TBMM'nin 88 yıllık tarihinde birkaç kez askeri müdahale ve muhtıralara maruz kaldığını anımsattı ve şunları vurguladı:

"Bu tür tehlikelerin henüz tam olarak geçmediği, son dönemlerde basına yansıyan bilgi, belge ve iddialarla da görülüyor. Gelecekte bu tür müdahalelerin yaşanmaması için parlamentonun kendi varlığını ve faaliyetinin sürekliliğini savunması büyük önem taşıyor. Hukuk devreye sokulmadığı için, bu iddiaların gerçeklikle bağı tam olarak saptanamıyor. Söz konusu iddialarda adı geçen kişiler de adalet ve toplum önünde aklanamıyor. Bu konuda dikkat çekici gelişmelerden biri, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek'in, bilgisayar ortamında kopyalandığı iddia edilen günlüklerinin Kuvvet Komutanlığı dönemine rastlayan (2003-2005) bölümünde yer alan 'Sarıkız' darbe girişimi hazırlıklarıdır. Bu iddialara göre dönemin kuvvet komutanları Aytaç Yalman (Kara), İbrahim Fırtına (Hava), Özden Örnek (Deniz) ve Şener Eruygur (Jandarma), 'şeriatçı bir düzen'e yönelik hazırlıkların yapıldığını düşündüklerinden bir darbe planlamışlar, adına da 'Sarıkız' ve 'Ayışığı' demişler. Ancak bu hazırlıklar, koşulların uygun olmadığı gerekçesiyle rafa kaldırılmış." Uras, önergesini, "Geçtiğimiz yıllardaki darbe hazırlığı iddialarının doğru olup olmadığının araştırılması için Araştırma Komisyonu Kurulması gerekir."

ERGENEKON DA DAHİL OLABİLİR
Henüz Meclis Başkanlığı’na verilmeyen önergenin kapsamının genişletilerek gündemde olan Ergenekon’u da kapsayacak şekilde bir komisyon oluşturulması da tartışılmaya başlandı.