BIST 9.636
DOLAR 34,65
EURO 36,41
ALTIN 2.933,11
HABER /  GÜNCEL

Meclis yasa dışı dinlemeleri araştıracak!

Yasa dışı dinlemeler ve özel hayatın gizliliğinin ihlaline ilişkin siyasi parti gruplarının araştırma önergeleri, 22 Ocak'ta TBMM'de görüşülecek

Abone ol

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın  “Ofisimde böcek bulundu, ben de dinlendim” açıklamasının ardından yasadışı dinlemeler Meclis’in gündemine geliyor. Meclis’te yasadışı dinlemelerle ilgili komisyon kurulacak. AK Parti, muhalefetin bu konuda verdiği önergelere destek verecek.

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş yaptığı açıklamada, siyasi partilerin verdikleri ve verecekleri araştırma önergelerinin, gelecek hafta TBMM Genel Kurulu'nda görüşülerek, kabul edileceğini ve Meclis Araştırma Komisyonu'nun kurulacağını söyledi.

AK Parti İstanbul Milletvekili Doğan Kubat da yasa dışı dinlemelerle ilgili araştırma önergesiyle, kişinin özel hayatına yönelik teknolojik saldırıların tespitini ve önlenmesini amaçladıklarını kaydetti.

Kubat, yasaya aykırı yapılan dinlemeler ve yüksek teknolojik cihazlarla özel hayatın gizliliğinin ihlal edilmesinin kamuoyunda önemli yankı bulduğunu ifade etti.

Mevzuata göre haberleşme içeriklerinin hukuka aykırı tespiti, dinlenmesi ve kayda alınmasının suç olduğunu belirten Kubat, kişinin özel yaşamına girmenin ya da özel yaşamındaki bir olayın görüntülü ya da sesli olarak kaydedilmesinin de cezai yaptırıma tabi olduğuna dikkati çekti.

Önergeyle sadece telefon dinlemelerini değil, ortam dinlemesi, görüntü kaydedilmesi ve bilgisayar ya da cep telefonlarına yapılan teknolojik saldırıyla kişilere ait görüntü ve bilgilerin elde edilmesi gibi olguların kurulacak komisyon tarafından tüm yönleriyle inceleneceğini anlatan Kubat, bu konuda yasal boşluk olup olmadığının da araştırılacağını ve alınması gereken önlemlerin tespit edileceğini kaydetti.

TBMM BAŞKANLIĞI'NA SUNULDU

AK Parti milletvekillerinin, yasa dışı dinlemeler ve özel hayatın gizliliğinin ihlaline ilişkin Meclis araştırma önergesi, TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Önergeye, AK Parti grup başkanvekillerinin de aralarında olduğu yaklaşık 140 milletvekili imza koydu.

Kişiler arasındaki haberleşme içeriklerinin hukuka aykırı biçimde tespiti, dinlenmesi ve kayda alınması veya kişilerin gizli yaşam alanına girerek veya başka suretle başkaları tarafından görülmesi mümkün olmayan özel yaşamın görüntülü veya sesli olarak saptanması, kaydedilmesi, çeşitli medya ortamlarında yayınlanması gibi suç teşkil eden faaliyetlerin nasıl ve hangi araçlar kullanılarak yapıldığı, bu araçların nasıl temin edildiği, araçların imal, ithal ve bulundurulması konusunda yasal kısıtlama bulunup bulunmadığının ve yaşanan sorunun çözümü amacıyla alınması gereken yasal, idari ve istihbari ve diğer önlemlerin tespiti için ''Yasadışı Dinlemelerin ve Teknolojik Araçlarla Özel Hayatın Gizliliğine Yönelik İhlallerin Tespiti, Önlenmesi Ve Gerekli Tedbirlerin Alınması'' konusunda bir Meclis Araştırma Komisyonu kurulması talep edildi.

Önergenin gerekçesinde; kişiler arasındaki haberleşme içeriklerinin hukuka aykırı biçimde tespiti, dinlenmesi ve kayda alınması suç olduğu gibi; kişilerin gizli yaşam alanına girerek veya başka suretle başkaları tarafından görülmesi mümkün olmayan bir özel yaşam olayının görüntülü veya sesli olarak saptanması ve kaydedilmesinin de suç olduğuna işaret edildi.

Tüm yasal düzenlemelere ve etkin cezai yaptırımlara rağmen kamuoyunda ''böcek, gizli kamera veya uzaktan dinleme sistemi'' gibi dünyadaki teknik gelişmelerin bu konudaki sağladığı tüm imkan ve yöntemleri yasadışı biçimde kullanılarak kişiler arasındaki konuşmaların dinlendiği, kayda alındığı ve bu kayıtların kimi zaman basın yayın yoluyla hukuka aykırı bir şekilde kullanıldığı yönünde kamuoyunda bir algı olduğunun gözlemlendiği belirtildi.

Gerekçede, şu görüşlere yer verildi:

''Ses ve görüntü kaydedici cihazları kişilerin konut veya işyerlerine hukuka aykırı biçimde yerleştirmek suretiyle ses ve görüntü kaydı yapılması, üstün teknolojik araçlarla belli bir mesafeden kişinin bulunduğu ortamda yapılan konuşmaların hukuka aykırı olarak dinlenmesi ve kayda alınması, bilgisayar üzerinden kişisel verilerin yasadışı yollarla ele geçirilmesi veya kişiye ait ses ve görüntülerin rızası dışında elde edilmesi, kişilerin cep telefonlarının mesajlaşma trafiğini veya kayıtlı bilgilerinin yasadışı yollarla izlenmesi ve kaydedilmesi gibi kamuoyunda ciddi rahatsızlık meydana getiren sorunların vatandaşlarımızdan gelen yoğun şikayet ve talepler dikkate alınarak, sorunun çözüm yolları ve alınması gereken yasal, idari, istihbari ve gerekli diğer tüm tedbirlerin tespiti amacıyla TBMM tarafından araştırılması kamuoyunun yasama organından bir beklentisi haline gelmiştir. Bu bağlamda yasadışı dinlemelerin hangi araçlar kullanılarak yapıldığının, bu araçların nasıl temin edildiğinin, bu araçların imal ithal ve bulundurulması konusunda mevzuatta herhangi bir eksiklik olup olmadığı ve yaşanan bu sorunun çözümü amacıyla alınması gereken yasal, idari ve istihbari ve diğer önlemlerin tespiti için yüce meclisimize sorumluluk düşmektedir.''