İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi üyelerine, üniversiteler ile yürütülen depreme hazırlık çalışmaları hakkında bilgi verildi.
Abone olİstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkan Vekili M. Ergün Turan ve grup yönetimi ile CHP grup yöneticileri Atalay Oğul ve Gökhan Zeybek ile yönetimlerinin de katıldığı toplantıda deprem ve Doğal Afet Komisyonu ile Mesken Gecekondu Komisyonu üyeleri yapılan bir sunumla deprem hazırlıkları konusunda bilgilendirildi.
Deprem Risk Yönetim ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanı Semih Turhan tarafından verilen brifingde, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin deprem öncesi güçlendirme çalışmaları, deprem sonrası afet müdahale çalışmaları detaylı olarak anlatıldı. Semih Turhan, Büyükşehir Belediyesi’nin kendisine ait bütün binaları depreme karşı güçlendirdiğini, İstanbul Valiliği'nin yürüttüğü İSMEP projesi kapsamında da bütün okulların ve kamu binalarının güçlendirme çalışmalarının tamamlandığını söyledi. Turhan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 2003 yılında JICA’ya hazırlattığı raporu da Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ile yürütülen ortak bir çalışmayla güncellediklerini belirtti.
Mikro bölgeleme haritalarını ve buradan da deprem tepki haritalarını ürettiklerini ifade eden Turhan, güncellenen rapora bakıldığında olası bir deprem durumunda kamuoyuna yansıtıldığı kadar can ve mal kaybının yaşanmayacağını, betonarme binalara zarar verecek büyüklükte bir tsunami beklenmediğini kaydetti. Yapılan bilimsel çalışmalarının maliyeti yüksek işler olduğunu dile getiren Turhan, depreme yönelik yapılan güçlendirme ve deprem sonrası hazırlıkları için 1 milyar TL’nin üzerinde para harcadıklarının altını çizdi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin her konuda olduğu gibi deprem konusunda da bilimsel çalışmalara çok önem verdiğini ifade eden Semih Turhan, “Akademik çevrelerin yaptığı değerlendirmelerin de maliyet hesabı finans oluşturma ve teknik detaylar hakkındaki görüşlerinin İstanbul Büyükşehir Belediyesinin tespit ve değerlendirmelerini teyid eder mahiyette olduğunu gördük. Kurduğumuz istasyonlara bütün deprem verilerini kablosuz şekilde ulaştırabiliyoruz. Ayrıca, deprem hasar yazılımı yaptık. Her ilçeye göre verileri girdiğimizde hasar tahminlerini güncelleyip yenileyebiliyorsunuz. Bu çalışamaya hiçbir para harcamadık. Üye olduğumuz uluslararası bir kurtuluş sayesinde bu yazılım için para ödemedik. Öte yandan, tsunamiyi tetikleyen heyelan ve fayların araştırmalarını da yaptık” diye konuştu.
Sunumda ayrıca; deprem hazırlıkları için yüz civarında helikopter pisti yapıldığı, deniz yoluyla ambulans tahliyeleri, toplanma alanları, çadır bölgeleri gibi yerlerin tespit edildiği belirtildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Kağıthane’deki Afet Koordinasyon Merkezi’nde (AKOM) deprem dahil, kar yağışı ve diğer doğal afetlerin takip edilerek kurtarma çalışmalarının yönlendirildiğine de dikkat çekildi.
AK Parti ve CHP Grup yöneticileri deprem konusunun ülkemizin ortak sorunlarının başında geldiğini ve her türlü siyasi mülahazanın üstünde tutularak çözüm yollarının araştırılması gerektiği noktasında ortak görüş bildirdiler. Deprem konusunda bu bilgilendirme toplantılarının periyodik olarak devam etmesi kararlaştırıldı.