BIST 9.721
DOLAR 35,22
EURO 36,82
ALTIN 2.978,86
HABER /  POLİTİKA

Meclis böcekleri masaya yatırdı

TBMM'de Türkiye'nin gündemine oturan böceklerle ilgili oluşturulan komisyon toplandı.

Abone ol

Kamuoyunda ‘Böcek Komisyonu’ olarak anılan yasa dışı dinlemeleri araştırmaya yönelik Meclis Araştırma Komisyonu çalışmalarına başladı. Komisyon ilk olarak, dinleme ve izlemelerin teknik olarak nasıl yapıldığı konusunda uzmanlardan bilgi alacak.

Haberleşme Özgürlüğü ve Özel Hayatın Gizliliğine Yönelik İhlallerin Tespiti ve Önlenmesine İlişkin Tedbirlerin Belirlenmesi amacıyla kurulan Araştırma Komisyonu, önceki gün başkan ve başkanlık divanını belirlediği ilk toplantısının ardından bugün AK Parti Tokat Milletvekili Başkanlığında çalışmalarına başladı.

Aslan, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, bir süredir Türkiye’de dinlenme ya da izlenmeye yönelik insanları tedirgin eden, kaygılandıran sıkıntıların giderilmesi için komisyonun kurulduğunu belirtti. Yasa dışı dinleme ve izlemelerle ilgili yasal düzenlemeler yapılmasına rağmen zaman zaman bu düzenlemelerin ihlal edildiği ya da dinleme yapmaya yetkili birimlerin yetkilerinin dışında uygulamalar yaptığına ilişkin kamuoyundan şikayetler geldiğini belirten

Aslan, zaman zaman da bu konuda somut olaylarla karşılaşıldığını söyledi.
Komisyonun sadece yasa dışı dinleme ve izlemeleri değil, yasal olan ancak yetki sınırını aşan dinleme ve izlemeleri de araştıracağını belirten Aslan, “Komisyonumuz üç ana konu üzerinde çalışmalarını yürütecek. Bunlardan birincisi, yasal mevzuat dahilinde yapılan dinleme ve izlemelerde var olan yetki ve sınır aşımının mercek altına alınması. İkincisi yasa dışı yollarla insanların ses ve görüntülerinin kaydedilmesi ve yasa dışı yollarla elde edilmiş ses ve görüntü kayıtlarını kamuoyuna değişik iletişim araçlarıyla duyurulması” şeklinde konuştu.

“SUÇ UNSURU GÖRÜRSEK, SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ”
Komisyonun soruşturma değil, araştırma komisyonu olduğuna işaret eden Aslan, “Burada yapacağımız çalışmalar, burada dinleyeceğimiz kişiler ya da bir takım olaylar üzerinde yapacağımız çalışmalar bir soruşturma çalışması değil, tespit çalışmasıdır. Elbette bu çalışmaların içinde ortaya çıkan bir takım suç unsurları varsa, bu suçu işlediğine ilişkin komisyonumuzun kişilerle ilgili tespitleri varsa, ilgili yargı kuruluşlarına bu noktada suç duyurusunda mutlaka bulunacaktır” dedi.

Aslan, komisyonun Türkiye’de yaşanan dinleme ya da izlemeye ilişkin sıkıntıların nasıl oluştuğu, kimler tarafından, hangi yöntemlerle yapıldığı, hangi önlemlerle bunların bertaraf edileceği konusunda öneriler ortaya koyacağını da bildirdi.

MİLLETVEKİLLERİNİ ÖNERİLERİ
Daha sonra komisyon üyesi milletvekilleri, komisyonun çalışma yöntemine ilişkin önerilerini sundu. BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, konunun hem ulusal hem de uluslar arası boyutu olduğuna dikkat çekerek, “Ulusal boyutun da bir hukuk boyutu bir de teknik yanı vardır. Nasıl dinleniyoruz, öncelikle araştırmamız gereken bu. Nasıl kayıt alınıyor? Nasıl dağıtılıyor? Uluslararası boyut da bence ulusal boyutla iç içe bir durum. Maalesef küresel dinleme denen bir gerçekle karşı karşıyayız. Eğer NASA’da 50 bin personel 66 dilde dinleme yapılıyorsa demek ki ülke sınırları ötesinde de dinleme olayı vardır. Sadece ABD’de değil, İsrail ve başka ülkelerde de, ekonomi, rekabet dünyasında de küresel kriz sonrası ciddi boyutlarda dinleme ağıyla karşı karşıyayız” dedi.

“TÜRKİYE DİNLEME KONUSUNDA KEVGİRE DÖNMÜŞ DURUMDADIR”
“Türkiye dinleme konusunda kevgire dönmüş durumdadır” diyen MHP Elazığ Milletvekili Enver Erdem ise, Cumhurbaşkanından, Başbakana, Genelkurmay Başkanından hayati öneme sahip bütün kurum ve kuruluşların KGB, CIA ve MOSSAD tarafından dinlendiğine dair çok önemli bilgiler bulunduğunu söyledi. Erdem, “Komisyonumuzun milletvekillerinin ve komisyonumuzun çalışma yapma ortamlarının, ismi de hazır ‘böcek komisyonu’ iken, bir böcek taramasından geçirilmesini teklif ediyorum. Bu aynı zamanda bir başlangıç olur” dedi.

CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner de, komisyonun yasal ve yasa dışı dinlemelerin nasıl yapıldığına ilişkin teknik bilgi edinmesinin önemli olduğunu belirterek, “Yasal dinlemelerin kötüye kullanılması söz konusu. Bunun için Emniyet, Jandarma, MİT dinlemeler yapar ve buna Genelkurmay Elektronik Sistemler Komutanlığı’nın (GES) da dahil edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bunların en üst düzeyde komisyona çağrılıp dinlenmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi. Cihaner, gazeteciler de dahil olmak üzere birçok kişinin sahte isimlerle dinlendiğini de belirterek, geçen 10 yıl içinde dinlenen numara ve kişilerin listesinin istenebileceğini, kaç dinleme talebi yapıldığı ve bunların ne kadarının kabul edildiğine ilişkin istatistiki bilginin de istenmesi gerektiğini söyledi.

CHP Kırklareli Milletvekili Mehmet Siyam Kesimoğlu da, öncelikle yasadışı dinlemelerin kimler tarafından ve nasıl yapıldığı konusu üzerinde durulması gerektiğini belirterek, dinleme yapan kurumların da yerinde incelenmesi gerektiğini söyledi.

Dinleme konusunda devletin aldığı önlemlerin araştırılması ve konuk olarak çağırılacakların bilim ve hukuk adamlarından oluşmasının objektiflik açısından önemli olduğunu belirten Kesimoğlu, yasal dinleme kararlarının nasıl alındığı konusunun da araştırılması gerektiğini belirterek bu konuda birkaç örnek olduğunu söyledi. Kesimoğlu, “26 Ağustos 2002’de İstanbul Valiliği’nin bir yazısı var. Organize Suçlar Şube Müdürü’nün bir talebi. Fethullah Gülen ve grubunun İstanbul ilindeki faaliyetlerinin izlenmesi, bu konuyla ilgili dinleme. Dinlenecek olan kişilerden birinin adı Coşkun, soyismi yok. Bir isim Basri Aktepe. Basri Aktepe de şu an İletişim Başkanlığı Teknik Daire Başkanı olarak görev yapıyor. Bunların üzerinde de durulması gerektiğini düşünüyorum ve böcek ile ilgili araştırmanın buradan başlaması ve periyodik olarak yapılması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça da, Başbakan Erdoğan’ın hem kendisinin dem de CHP genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun izlendiğini ifade ettiğini belirterek, “Başbakanı, Genel Başkanımızı kim, hangi güç dinliyor? Umarım bu soruların cevabını burada bulabiliriz” dedi.
Bazı milletvekilleri, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu komisyonda dinlemek istediklerini de dile getirdi.

Komisyon Başkanı Aslan, ilk olarak dinlemelerin teknik açıdan nasıl yapıldığına ilişkin bilgi almak üzere Adalet Bakanlığı, TİB, Emniyet, Jandarma, BTK, TÜBİTAK, üniversiteler, GSM
Operatörleri, Barolar Birliği’ne yazı yazarak uzmanları dinleyeceklerini belirterek, ayrıca TİB’de dinleme yapılan aletlerin yerinde inceleyebileceklerini de söyledi.

Buna göre, komisyon, yarından itibaren ilgili kurum ve kuruluşlara yazı göndererek, sunum yapılmasını talep edecek.