BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  POLİTİKA

Meclis Başkanlığı seçimi ne zaman belli oldu

Meclis Başkanlığı için ilk 2 tur seçimi 30 Haziran Salı günü yapılacak. Gerekirse 3. ve 4. tur seçimi 1 Temmuz'da yapılacak.

Abone ol

Meclis Başkanlığı seçimi için tarihler belli oldu. İlk 2 tur, 30 Haziran Salı günü yapılacak. Gerekirse 3. ve 4. tur seçimi 1 Temmuz'da yapılacak.

Meclis'te bugün yemin töreni var. 7 Haziran'da seçilen vekiller bugün yemin ediyor. Yemin töreninin tamamlanmasından sonra Meclis Başkanlığı'na aday olacak milletvekilleri için 5 günlük süre başlayacak. Bu süre içinde Genel Kurul çalışmalarına ara verecek. Bu durumda Meclis Başkanlığı seçiminin ilk turu 29 Haziran'da yapılabilecek. 4. tur en geç 3 Temmuz'da sona erecek. Bu tarihten sonra Cumhurbaşkanı bir milletvekiline hükümet kurma görevini verecek ve koalisyon görüşmelerine başlanacak. Anayasa'da hükümetin kurulması için belirlenen 45 günlük süre ise bundan birkaç gün sonra, TBMM Başkanlık Divanı'nın oluşmasıyla başlayacak.

KOALİSYONUN İLK İŞARETİ

TBMM'de partiler arasındaki uzlaşmanın boyutu böylece, koalisyon görüşmeleri başmadan önce başkanlık seçiminde sınanacak. Seçimin en çok oyu alan adayın kazandığı 4. tura kadar sürmesi bekleniyor. Bu aşamadan önce adayların herhangi birine diğer partiler tarafından verilecek destek olası koalisyonun ilk işareti olarak görülecek.

PARTİLER ARASI TAKTİK SAVAŞLARI

Bugünden itibaren 2 Temmuz'a kadarki kritik süreçte partiler arasında taktik savaşları yaşanacak. AK Parti şu aşamada Meclis Başkanı seçimini, koalisyon görüşmelerinde pazarlık unsuru olmaktan çıkarmayı hedefliyor.

AK PARTİ'NİN ELİNİ GÜÇLENDİREN HAMLE

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın alışılmışın aksine hükümet kurma görevini yemin töreninin hemen ardından vermek yerine, Meclis Başkanı seçimi sonrasına bırakacağını açıklaması AK Parti'nin bu anlamda elini güçlendiren bir hamle olarak değerlendiriliyor.

ERDOĞAN KOALİSYON İÇİN NE DÜŞÜNÜYOR?

Kulislerde Erdoğan'ın partilerin koalisyon konusunda samimi ve net tavırlarını Meclis Başkanı seçiminde göstermesini hedeflediği konuşuluyor. Ak Parti kulislerinde, şu aşamada somut bir koalisyon olasılığı olmadığı için Erdoğan'ın yeniden seçim olasılığını da dikkate alıp Cumhurbaşkanı'na vekâlet edecek Meclis Başkanı'nın muhalefetten olmasını önlemeye yönelik bu kararı aldığı ifade ediliyor.

AK PARTİ İLK 2 TUR 367 OY DESTEĞİ ARAYACAK

Son dakikada sürpriz bir gelişme olmazsa AK Parti kendi adayını sonuna kadar destekleme yoluna gidecek. İlk iki tur 367 oy desteği aranacak. Bu iki turda Meclis Başkanı'nın seçilebilmesi ancak AK Parti ile CHP'nin uzlaşmasına bağlı. Çünkü sadece iki partinin oy gücünün birleşmesi 367'yi buluyor. Seçimin bu turda tamamlanması AK Parti-CHP koalisyonu için umut olacak.

3. TURDA GÖZLER MHP VE HDP'DE

İlk iki turun sonuçsuz kalması halinde 276 oy gücünün aranacağı 3. turda gözler 80'er sandalyeye sahip MHP ile HDP'ye çevrilecek. Bu turda toplamda 292 oy gücüne sahip üç muhalefet partisinin uzlaşması durumunda muhalefetten bir ismin Meclis Başkanlığı koltuğuna oturması mümkün. Ancak muhalefetin üçlü koalisyon bloğu oluşturma ihtimalinin güç gözükmesi gibi başkanlık seçiminde de böyle bir işbirliğine girmesi zor görünüyor.

Bu çerçevede başkan seçiminde en kritik viraj 3. tur olacak. Ak Parti kulislerinde bu turda özellikle HDP'nin sürpriz yapabileceği ve kendi adayı yerine CHP adayına destek verebileceği, bu durumda MHP'nin Ak Parti adayına yönelebileceği ya da en azından oylamaya girmeyebileceği hesabı yapılıyor.