Meclis başkanlığı seçimi için ilk tur 30 Haziran'da başlıyor. Meclis Başkanlığı'nı muhalefete kaptırmak istemeyen AK Parti'nin tek güvencesi ise MHP ve Bahçeli!
Abone olMHP'nin koalisyon ve Meclis Başkanlığı Seçimi'nde 'HDP'yle yan yana gelmeyiz' söylemi AK Parti'yi umutlandırdı.
MHP'nin kesin tavrı Meclis Başkanlığı Seçimi'nde muhalefet partileri arasında uzlaşma olmayacağını gösterdi. Muhalefetteki bu bölünme ise AK Parti'de kendi adaylarının 4. turda Meclis Başkanı seçilme ihtimalini doğurdu.
EN BÜYÜK GÜVENCE MHP’NİN SÖYLEMİ
AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal bir televizyon kanalında katıldığı programda bu tezi destekleyen şu cümleleri kurdu:
“Meclis Başkanlığı'nın koalisyon görüşmelerinin bir unsuru olmayacağını açıklamıştık. Görülüyor ki ilk üç turda bütün partiler kendi adaylarını destekleyecek. MHP’nin, HDP ile yan yana gelmeyiz çıkışları muhalefet arasında bir anlaşma olmayacağını gösteriyor.”
Ünal’ın bu sözleri MHP’nin Meclis’e gelmemesi ya da HDP’nin desteklediği aday yerine AK Parti'nin adayına oy vermesi durumunda kendi adaylarının seçileceğinin hesabı olarak değerlendirmek mümkün. Çünkü CHP ve HDP’nin vekil sayısı toplamı AK Parti'den daha az…
MUHALEFET BAŞKANLIĞA ALABİLİR AMA…
Radikal'in haberine göre, Meclis Başkanı'nın seçilebilmesi için ilki iki turda 367 oy alması gerekiyor. Sadece CHP ile AK Parti’nin vekil sayısı bu orana ulaşabiliyor. ‘Bir koalisyon anlaşması’ olmadığı taktirde bu nedenle ilk iki turda bir adayın seçilmesi mümkün gözükmüyor. Seçimin bu turda tamamlanması Ak Parti-CHP koalisyonu için umut olacak. İlk iki turun sonuçsuz kalması halinde 276 oyun aranacağı 3. turda gözler 80’er sandalyeye sahip MHP ile HDP’ye çevrilecek. Bu turda toplamda 292 oy gücüne sahip üç muhalefet partisinin uzlaşması durumunda muhalefetten bir ismin Meclis Başkanlığı koltuğuna oturması mümkün. Ancak muhalefetin üçlü koalisyon bloğu oluşturma ihtimalinin MHP’nin çıkışları nedeniyle zor olması başkanlık seçiminde de böyle bir işbirliğine girmesinin önünü tıkıyor. İlk üç turda partiler arasında bir uzlaşı olmazsa 4. tura, sandalye sayıları nedeniyle AKP ile CHP adaylarının kalması bekleniyor. Seçim dördüncü tura kalması durumunda ise en çok oyu alan iki aday ve ön plana çıkacak
‘YA BENİM ADAYIM YA DA HDP DESTEKLİ CHP ADAYI’
AK Parti, dördüncü tur oylamada HDP’yi çözüm süreciyle yanına çekmeye çalışacak. Bunu başaramadığı takdirde MHP’yi, "Ya benim adayım ya da HDP destekli CHP’nin adayı" tercihine zorlayacak. MHP'nin buna karşı nasıl bir tavır sergileyeceği ise muamma... Bu turda salt çoğunluk aranmadan, en çok oy alan isim Meclis Başkanı seçileceği için ancak 3 partinin birleşmesi durumunda AK Parti adayı geçilebilecek. AK Parti, Meclis Başkanlığı’nı MHP ve HDP’nin desteğiyle CHP’ye kaptırması durumunda, “MHP ve HDP bir araya gelmeyiz diyorlardı. İşte geldiler” yönünde oluşan algıyı kullanacak. MHP’nin son tur oylamaya girmemesi durumunda ise AK Parti’nin adayı Meclis Başkanı seçilmiş olacak.
CHP’NİN ADAYI BAYKAL
CHP’nin TBMM Başkanlığı adayının Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşmesi sonrası eski Genel Başkan, Antalya Milletvekili Deniz Baykal olacağı öne sürülüyor. Parti kulislerinde aslında CHP liderinin kafasında bir kadın aday olduğu ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesine tepki olmasına rağmen MHP ve HDP’den hatta bazı AKP’lilerin de destek verebileceği öngörüsüyle Baykal ile Meclis Başkanlığı seçimine gideceği dile getiriliyor.
MHP'DE RUHSAR DEMİREL
"HDP’nin içinde, yanında ya da dışında olduğu hiçbir oluşumda olmayız" diyerek ‘kırmızı çizgi’ ortaya koyan MHP’nin ilk üç turda kendi adayını destekleyeceği parti yetkilileri tarafından dile getiriliyor. MHP’liler de 3. turdan sonra ne olacağını daha kestiremiyorlar. O güne kadar yaşanacakları görüp ona göre hareket etmekten yana tavır takınıyorlar. MHP’de Meclis Başkanı adayı olarak birçok isim dile getiriliyor ama MHP lideri Bahçeli’nin Eskişehir Milletvekili Ruhsar Demirel’i Meclis Başkan adayı yapmak istediği ve bu konuda kararını verdiği öne sürülüyor.
AK PARTİ’NİN ADAYI AVCI, HDP’NİN İSE FIRAT
Başkan adayını açıklayan ilk parti ise HDP oldu. HDP, Ak Parti’nin kurucuları arasında yer alan ve son seçimde HDP’den vekil seçilen Dengir Mir Mehmet Fırat’ı başkanlığa aday gösterdi. AKP’de de birçok aday ismi konuşuluyor ama partide ağırlığın Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’dan yana olduğu dile getiriliyor.