BIST 9.765
DOLAR 35,10
EURO 36,60
ALTIN 2.927,35
HABER /  DÜNYA

Meclis Araştırması Komisyonu çalışmalarını tamamladı

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Toplumsal Barış Yollarının Araştırılması ve Çözüm Sürecinin Değerlendirilmesi amacıyla kurulan ‘Meclis A...

Abone ol

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Toplumsal Barış Yollarının Araştırılması ve Çözüm Sürecinin Değerlendirilmesi amacıyla kurulan ‘Meclis Araştırması Komisyonu’, Van’daki alan çalışmasını tamamladı.
Dün Hakkari’den Van’a gelen Komisyon Başkanı Naci Bostancı ile AK Parti Batman Milletvekili Ziver Özdemir, Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner, Diyarbakır Milletvekili Mehmet Süleyman Hamzaoğulları, Van Milletvekili Fatih Çiftçi ve BDP Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu’dan oluşan heyet, sabah saatlerinden itibaren çeşitli kesimlerden 100 kişiyle görüştü. Akşam saatlerine kadar devam eden görüşmelerin ardından gazetecilere açıklama yapan Bostancı, Van’da, doğrudan doğruya bir takım derneklerle, bölgenin acısını yaşamış, hala burada yaşayan insanları dinlediklerini açıkladı.

’’ACABA ÇÖZÜM SÜRECİ AKAMETE Mİ UĞRAYACAK’’
Yaptıkları tüm görüşmelerde, insanların çözüm sürecinin ilerletilmesi ve barışla tamamlanması konusunda son derece hassas oldukları kanaatine vardıklarını anımsatan Bostancı, "İnsanlar çözüm süreci konusunda son derece hassaslar ve sürecin ilerletilmesi yönünde çok güçlü bir irade beyanında bulunuyorlar. Aynı zamanda, Acaba çözüm süreci akamete mi uğrayacak? Yeteri kadar ilerlemiyor mu? Çözüm süreci tıkanıyor mu? Atılması gereken adımlar ne zaman atılacak? gibi kaygıları olan insanlar var. Bu kaygılar dile getirilirken, yapılan olumlu işleri değerlendiren ve bu olumlu atmosferin daha da gelişeceğini bildiren arkadaşlarımız da var. Fakat probleme ilişkin bu kadar farklı skaladan seçilmiş insanların ortak özellikleri, çözüm sürecine atfettikleri büyük değerdir, diyebiliriz" şeklinde konuştu.
Çözüm sürecinin ilerletilmesiyle ilgili KCK tutuklularının serbest bırakılması, kimlik, kültür ve anadilde eğitim konusunda çok çeşitli taleplerin dile getirildiğine dikkati çeken Bostancı, Cizre, Şırnak, Hakkari bölgesinde çözüm sürecinin dışında, göstericilerin attığı molotof kokteyli ve polisin attığı gazlara ilişkin şikayetlerin de dile getirildiğini belirterek, buradaki huzursuzluğa ilişkin çeşitli itirazların karşılarına çıktığını aktardı.

ÇÖZÜM SÜRECİNDEKİ DUYARLILIK
İnsanların çözüm sürecinin ilerletilmesi hususunda çok sağlam bir duyarlılığa sahip olduklarını ve sağduyuyla davrandıklarını anımsatan Bostancı, "Komisyonla yaptığımız görüşmelerden edindiğim bir kanaat olarak söyleyebilirim. Bu tür süreçler zaten ümit ve kaygı üzerine yürür. Bütünüyle problem var ve bu yürümeyecek duygusuyla olmaz. Arkasında bu kadar devasa probleme sari olan konuda tereyağından kıl çeker gibi yürümek mümkün değil. Ama iyi niyetle, birbirimizi anlayarak, birbirimizi dinleyerek, medeni bir şekilde konuşarak bu badireden çıkabileceğimiz konusunda herkesin kanaati ortada. Bugün de örnekleri vardı. Barış annelerinden gelen ve doğrudan acıyı yaşayan iki kişi, oğlu konteynır kentte şehit olmuş polis memurunun babası. Bunlar, hem kendi acılarını anlattılar hem de sürece ilişkin taleplerini dile getirdiler. Bölgede acı çeken insanlar, çok büyük bir olgunluk, anlayışla ve çözüm sürecine çok büyük değer atfederek, en kalbi hassasiyetle destek veriyorlar. Bu süreç içinde acı çeken insanlara aynı zamanda saygının gereği olarak, çözüm sürecini daha ileriye götürmek için herkesin üzerine düşeni yapması gerekiyor. Hep birlikte ancak aklımızı birleştirebilirsek bu badireden çıkabileceğimiz açıktır" diye konuştu.

’’2-3 HAFTALIK BİR SÜRE KALDI’’
Geleceği umutla baktıklarını ve çözüm sürecinin mutlak suretle devam ettirilmesi ve önündeki bariyerlerinin kaldırılması konusunda görüşmeler yapacaklarına değinen Bostancı konuşmasını şöyle tamamladı:
"Çalışmaların ardından hazırlayacağımız raporumuzda bu istikamette bir rapor olacaktır. Komisyonumuzun 2 - 3 haftalık bir çalışma süresi kaldı. Ankara’da işin raporlaştırılması kısmına geçeceğiz. Kamuoyuna, onların beklentilerini karşılayan, insanların hassasiyetlerini belli bir mecra üzerinde toparlayan bir rapor oluşturmaya çalışacağız. Bunun zor bir iş olduğunu söyleyebilirim. Komisyonumuzla uyumlu bir çalışma yaptık. Bu uyum, raporda da kendini gösterecektir. Memleketin temel meselesine ilişkin rolü yerine getireceğimiz kanaatindeyim."
(İHA)