Yakın tarihimizin karanlık sayfalarının aydınlatılması için TBMM'nde komisyon kurulması kararlaştırıldı.
Abone olSivas, Maraş, Çorum, Başbağlar, 1 Mayıs 1977... Yakın tarihin sırrı bir türlü çözülemeyen bu katliamların failleri ve ardındaki karanlık elin bulunması için TBMM’de komisyon kuruluyor
AK Parti Çorum Milletvekili Agah Kafkas ve 114 milletvekili, Çorum, Kahramanmaraş, Sivas, Başbağlar ve 1 Mayıs 1977’de Taksim’de meydana gelen olaylarla ilgili Meclis Araştırması açılmasını istedi.
Devlet Bakanı Faruk Çelik, Kafkas ve bir grup milletvekiliyle düzenlediği basın toplantısında, konuyla ilgili görüşlerini ifade etti. Alevi çalıştaylarında katılımcıların bu yönlü istekleri olduğunu hatırlatan Bakan Çelik ‘’Olayların aydınlatılması hem kendimize olan saygının hem de milletimize karşı olan sorumluluğun bir gereğidir” dedi. Komisyonun elde edeceği somut verilerin savcı, hakim ve mahkemelere yeni doneler sunacağına inancını dile getiren Çelik, ayrıca ‘’mağdurların yüreğine bir nebze de olsa su serpeceğini’’ vurguladı.
BİLGİSİ OLAN HERKES GELSİN
Önerge sahibi Kafkas, önergede, 1 Mayıs 1977’de Taksim’de, Aralık 1978’de Kahramanmaraş’ta, Mayıs-Temmuz 1980’de Çorum’da, 2 Temmuz 1993’te Sivas’ta, 5 Temmuz 1993’te Erzincan Başbağlar’da meydana gelen olayların karanlık noktalarının ortaya çıkarılması için hazırladıklmarı araştırma önergesini bugün TBMM Başkanlığı’na sunacaklarını bildirdi. Komisyonun kurulmasına diğer partilerin de duyarlılık göstereceğine inandığını vurgulayan Kafkas "Türkiye’nin karanlık noktalarının aydınlatılması adına, elinde bilgisi, belgesi olan kim varsa, neyi varsa, şimdiden hazırlığını yapıp destek olmasının ‘demokratların ve insanların insanlık borcu’’ olduğunu söyledi.
Kanlı 1 Mayıs
1 Mayıs 1977’de Taksim’de 500 bin işçinin katıldığı mitingde kalabalığın üzerini kurşun yağdı, Olaylarda 33 kişi öldü. Ateşi kimin açtığı hiçbir zaman tespit edilemedi.
MARAŞ: 12 Eylül darbesine götüren katliam
19 Aralık 1978’de bir sinemanın bombalanmasıyla başlayan olaylar 26 Aralık’a kadar sürdü. 105 kişi öldüğü olayların ardından sıkıyönetim uygulaması başladı.
ÇORUM: TRT’deki haberler olayları tırmandırdı
30 Haziran 1980’de başlayan gerginlik kısa sürede yayıldı. TRT’nin ‘Alaaddin Cami ateşe verildi’ haberiyle Alevi mahalleleri basıldı evler yakıldı. Olaylarda 57 kişi öldü.
SİVAS: Gazete ilanıyla yapılan katliam
2 Temmuz 1993’te yaşanan katliamda 37 kişi yanarak can verdi. Gözaltına alınan 190 kişiden 33’ü idam cezası aldı. Enkritik 8 sanık ise hala kayıp.
BAŞBAĞLAR: Bütün erkekler kurşuna dizildi
5 Temmuz 1993’te yaşanan kanlı katliamda Erzincan’ın Kemaliye ilçesine bağlı Başbağlar köyünü basan PKK’lılar 33 kişiyi kurşuna dizerek öldürdü.
BU OLAYLARLA ANILMAK YORDU
AK Parti’li Agah Kafkas da yaptığı konuşmada Türkiye’nin demokratikleşmesi ve önünün açılması için bu tarihimizdeki bu karanlıkların aydınlatılması gerektiğini vurguladı. Çorum olaylarını yaşayan bir kişi olduğunu kaydeden Kafkas, şöyle konuştu:
"Çorum, Sivas, Kahramanmaraş olaylarıyla anılmaktan yorulduk, bıktık, usandık. Ergenekon olaylarına baktığınız zaman, o günün darbe hazırlığının altyapısında bu olayların olduğunu çok rahat görme imkanını elde etmiş oluyorsunuz.’’