Milli Eğitim Bakanlığı, öğrencileri ve velileri bilgilendirmek için bir genelge yayınladı.
Abone olMilli Eğitim Bakanlığı (MEB), öğrencileri ve velileri "Ortaöğretim Kurumları Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliği" konusunda aydınlatmak amacıyla genelge yayınladı.
MEB Müsteşarı Necat Birinci imzasıyla il milli eğitim müdürlüklerine gönderilen genelgede, öğrencilerin ve velilerin "Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliği" konusunda bilgi verildi.
MEB'in genelgesine, öğrencilerin ve velilerin bilmesi gereken yönetmelik hükümlerinden bazıları şöyle:
- Öğrencinin başarısı bir bütün olarak dikkate alınacak ve sınıf geçmesi bir sınıfta aldığı bütün derslerden başarılı olmasına ya da yıl sonu başarı ortalamasına göre belirlenecek.
- Genel ortaöğretimde 9. sınıf sonunda öğrenciler istediği alanı seçmek için o alana kaynaklık eden derslerden başarılı olacak veya bu derslerinin yıl sonu ağırlıklı not ortalaması en az 2.50 olacak. Bu koşulları sağlayamayan öğrenciler, yıl sonu başarı ortalaması en yüksek olduğu alanı zorunlu olarak seçecek.
- 11. sınıfa geçen öğrenciler istedikleri alanı seçebilecekler ve o alanın 10. sınıfta görmedikleri alan derslerinden sorumlu tutulacaklar.
- Tüm ortaöğretim kurumlarında 9. sınıf sonunda isteyen öğrenciler meslek liseleri ile teknik liselere geçiş yapabilecekler ve ders kesiminden itibaren meslek alanı seçimi için ilgili meslek liselerine başvurabilecekler.
- Teknik liseye geçmek isteyenlerin 9. sınıfta Dil ve Anlatım, Matematik, Fizik ve Kimya derslerinin her birinden ders yılı sonunda başarılı ve yıl sonu başarı ortalamalarının en az 3.00 olması gerekiyor. Bu öğrenciler derslerin kesildiği tarihten itibaren 10 iş günü içinde başvurabilecekler. Bu dört ders dışındaki derslerden başarısızlık söz konusu ise yıl sonu genel başarı ortalamasının en az 2.50 olması gerekiyor.
- Yıl içinde bir dersin başarısının değerlendirilebilmesi için haftalık ders saati sayısı 3 ve daha fazla olan dersler için 3; 1 ve 2 saat olan dersler için 2 yazılı sınav yapılacak.
- Bir dersten başarılı sayılabilmek için ikinci dönem notunun en az 2 (geçer) olması gerekiyor. Ancak birinci dönem notu 0 (etkisiz) ise ikinci dönem notunun en az 3 (orta) olması zorunlu.
- Ortalama ile geçilemeyen dersler hariç bazı derslerden başarısızlık söz konusu ise tüm derslerin yıl sonu başarı ortalaması fen ve sosyal bilimler liselerinde 3.50, anadolu liseleri ile hazırlık sınıfı bulunan liselerde 3.00, genel lise, spor lisesi, mesleki ve teknik liselerde 2.50 olacak. Alt sınıflar dahil başarısız oldukları derslerin sayısı en fazla 2 olan öğrenciler sorumlu olarak sınıf geçebilecekler. Bu şartları yerine getirmeyen öğrenciler sınıf tekrarı yapacak.
- Öğrenciler ortaöğretim boyunca bir kez sınıf tekrarı yapabilecekler. Başarısızlığın tekrarı halinde okulla ilişikleri kesilecek ve ayrıldıkları programlara göre Açıköğretim programları ile yaygın mesleki ve teknik eğitim programlarına gidebilecekler.
- Öğrenciler özürsüz olarak 20 gün okula devam etmeyebilecekler. Özürlü ve Özürsüz devamsızlıkların toplamı 45 günü geçemeyecek. Özür belgesi 7 iş günü içinde okul idaresine teslim edilecek. Bazı derslere girilmemesi halinde, bunlar da devamsızlık olarak hesaplanacak. Sağlık kurulu raporuna dayalı uzun süreli hastalıkları nedeniyle okula devam edemeyen öğrencilerin de iki dönem notu almaları gerekiyor.
- Ortalama yükseltme sınavları yeni ders yılının başlamasından bir hafta önce bitecek şekilde bir defada yapılacak.