BIST 9.725
DOLAR 35,20
EURO 36,75
ALTIN 2.969,15
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

MEB'ten liseler için tercih klavuzu!

Milli Eğitim Bakanlığı, liselere geçiş için hazırlanan tercih ve yerleştirme klavuzunu yayınladı.

Abone ol
Milli Eğitim Bakanlığı liselere geçiş için tercih ve yerleştirme klavuzunu yayınladı. Ortaöğretime geçişte, okul tercih kodlarına göre yapılan A grubu yerleştirmelerin sonunda tercih ettiği okullardan herhangi birisine yerleşen öğrenciler, söz konusu okullara kesin kayıtlı sayılacak. 
 
Milli Eğitim Bakanlığı, temel eğitimden ortaöğretime geçiş sistemi çerçevesinde, 2014 yılı ortaöğretim kurumlarına geçiş uygulaması tercih ve yerleştirme e-kılavuzunu Bakanlığın internet sitesinden yayımladı.
 
Kılavuza göre, tercihte bulunan bütün öğrencilerin ortaöğretim kurumlarına yerleştirme işlemleri, öncelikle okul tercih kodlarına göre oluşturdukları A grubu tercihlerine, puan üstünlüğü ve tercih sıralamaları dikkate alınarak yapılacak. 
 
Okul tercih kodlarına göre yapılmış A grubu tercih listesinde yer alan tercihlerine yerleşemeyen öğrenciler: öğrencinin ikamet adresi, yerleştirmeye esas puanı (YEP), tercih önceliği, okul kontenjanı ve okulun A grubu (okul tercih kodlarına göre yapılan tercih grubu) yerleştirme taban puanı dikkate alınarak B grubundan (okul türlerine göre yapılan tercih grubu) tercih edeceği okul türlerine göre sistem tarafından otomatik olarak yerleştirilecek.
 
Herhangi bir tercihte bulunmayan ya da tercih yapmış olmalarına rağmen A ve B grubu  tercihlerine göre herhangi bir okula yerleşemeyen öğrencilerin yerleştirmeleri: öğrencinin ikamet adresi, YEP’i, okul kontenjanı, okulların A grubu yerleştirme taban puanları dikkate alınarak sistem tarafından otomatik olarak yapılacak.
 
-Kesin kayıtlar otomatik yapılacak-
 
Yerleştirme işlemi sonucunda öğrencilerin öğrenim görmeye hak kazandıkları okullar belirlenmiş olup kesin kayıtları sistem tarafından otomatik olarak yapılacak ve yedek yerleştirme yapılmayacak.
 
Yerleştirme sonuçları https://e-okul.meb.gov.tr adresinde açıklanacak. Yerleştirme işlemi yapıldıktan sonra resmi ve özel okulların açık kalan kontenjanlarına ortaöğretim yönetmeliğinin nakil esasları doğrultusunda, yerleştirmeye yönelik nakil yoluyla öğrenci kaydedilecek.
 
Rehberlik ve araştırma merkezleri bünyesinde hizmet veren özel eğitim değerlendirme kurulu kararına göre, özel eğitime ihtiyacı olan ve kaynaştırma yoluyla eğitim alacak öğrenciler, yetenekleri, sağlık ve ikamet durumları dikkate alınarak Anadolu liseleri, Anadolu imam hatip liseleri, mesleki ve teknik Anadolu liseleri, çok programlı Anadolu liseleri ile mesleki ve teknik eğitim merkezlerine öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonu kararı doğrultusunda dengeli bir şekilde yerleştirilecek.
 
Özel okullarda öğrenimi süresince burslu okutulan öğrenci başarısı devam ettiği sürece bu haktan yararlandırılacak. Herhangi bir şekilde kurumdan ayrılan burslu öğrencilerden öğrenim gördüğü süre için ücret talep edilmeyecek. 
 
Tercih başvuruları alındıktan sonra ortaöğretime yerleştirme işlemi, puan üstünlüğü esasına göre öğrencilerin YEP’ine ve tercih başvurularına göre Bakanlıkça belirlenmiş kontenjanlara yapılacak.

ÖNCELİK A GRUBU TERCİHLERDE 
 
Tercih başvuruları alındıktan sonra ortaöğretime yerleştirme işlemi, öğrencilerin okul tercih kodlarına göre oluşturdukları A grubu tercihleri öncelikli olmak üzere ve okul türlerini içeren B grubu tercihlerine göre yapılacak.
 
Öncelikle, öğrencilerin 15 adet okul tercih kodlarına göre oluşturdukları tercihlerini içeren A grubu tercih başvurularına göre yerleştirme işlemi puan üstünlüğü esasına dayalı olarak öğrencilerin YEP'ine, tercih başvurularına göre önceden belirlenmiş kontenjanlara yapılacak. A grubu yerleştirmelerin sonunda tercih ettiği okullardan herhangi birisine yerleşen öğrenciler, bu okullara kesin kayıtlı sayılacak.
 
A grubu tercihlerine yapılan yerleştirme işlemi sonucunda herhangi bir tercihine yerleşemeyen öğrenciler, tercih başvuruları sırasında yaptıkları B grubu okul türü önceliğini içeren tercih başvurularına göre, ikamet ettikleri adrese en yakın boş kontenjanı olan okula puan üstünlüğü esasına dayalı olarak yerleştirilecek. Bu yerleştirmede öğrencinin B grubu tercih başvurusundaki önceliğini belirttiği okul türü sırasıyla dikkate alınarak ikametine göre yerleştirme işlemi yapılacak.

B GRUBU TERCİHTE ÖNCELİK İKAMET ADRESİ 
 
Öğrencinin B grubu tercih başvurusundaki önceliğini belirttiği türe göre sırasıyla ikamet ettiği cadde/sokak/bulvar, ikamet ettiği mahalle, ikamet ettiği köy, ikamet ettiği bucak, ikamet ettiği ilçe ve tercih başvurusu sırasında seçeceği alternatif 3 ilçe geneline bakılarak yerleştirme işlemi gerçekleştirilecek. 
 
Öğrencinin ikametinde istediği okul türünde puan üstünlüğüne göre, boş kontenjanı olan birden fazla okula yerleşmesi durumunda okullar arasından A grubu yerleştirme sonucunda taban puanı en yüksek olan okula yerleştirme yapılacak. B grubu yerleştirmelerin sonunda adresine yakın okullardan herhangi birisine yerleşen öğrenciler yerleştikleri okullara kesin kayıtlı sayılacak.
 
-Devamsızlık dikkate alınacak-
 
YEP'lerin eşit olması halinde 8. sınıf ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı (AOSP), bunun da eşit olması halinde sırasıyla 8, 7 ve 6. sınıflarda YBP üstünlüğü, eşitliğin devam etmesi halinde tercih önceliği, yine eşitlik bozulmaz ise okula devamsızlık yapılan gün sayısının azlığı dikkate alınacak.  
 
YEP ile öğrenci alan okulların yerleştirme sonuçları 22 Ağustos'ta , http://oges.meb.gov.tr ve https://e-okul.meb.gov.tr adreslerinde ilan edilecek. Öğrenciler T.C kimlik numarası ve okul numarasıyla sonuç bilgilerini sorgulayabilecek. Öğrencilere ayrıca sınav sonuç belgesi gönderilmeyecek.
 
NAKİL İŞLEMLERİ
 
Yerleştirmeye yönelik nakil talepleri, öğrenci velisi tarafından öğrencinin kesin kaydının olduğu okul müdürlüklerine yapılacak.
 
25-28 Ağustos'ta  (saat 17.00’ye kadar) nakil müracaatları alınacak. 29 Ağustos saat 19.00’da nakil yerleştirme işlemleri tamamlanacak.
 
Yerleştirmeye yönelik nakil işlemleri benzer biçimde eylül ayı sonuna kadar haftalık periyotlarla devam edecek. Yerleştirmeye yönelik nakil müracaatları haftalık olup, her bir periyot için nakil müracaatı ayrı ayrı yapılacak.
 
Nakil işlemleri, okulların ilan edilen boş kontenjanları için yapılacak. Nakil yerleştirme döneminde, başka bir resmi/özel okula nakil talebinde bulunan öğrencilerden boşalacak kontenjanlar bir sonraki haftanın boş kontenjan listesinde yer alacak. 
 
Ekim ayı itibarıyla yapılacak nakillerde eylül ayı sonuna kadar yapılan nakiller sonucu oluşan taban puan esas alınacak
 
Özel okullara geçmek isteyen öğrenciler, yukarıda bahsedilen nakil sürecine bağlı kalmaksızın istedikleri zaman nakil başvurusunda bulunabilecek.