BIST 9.972
DOLAR 35,34
EURO 36,60
ALTIN 3.008,07
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

MEB'den çocuklara: Haydi oyna!

Milli Eğitim Bakanlığı, minikleri bilgisayar başından kaldırarak geleneksel çocuk oyunları ile tanıştırmak için bir kitap hazırladı...

Abone ol

Milli Eğitim Bakanlığı, minikleri bilgisayar başından kaldırarak geleneksel çocuk oyunları ile tanıştırmak için ‘Çocuk Oyunları’ adlı kitap hazırladı.

Bakanlık İlköğretim Genel Müdürü İbrahim Er, kitabın önsözünde, çocuk yaşta işlenen suçların belirgin oranda artışında sanal oyunların da etkisi olduğuna dikkat çekti. Mevlana, Eflatun gibi ünlü düşünürlerin oyun ile ilgili sözlerine de yer verilen kitapta, 151 oyun anlatılıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı, ‘Çocuk Oyunları’ adlı bir kitap hazırladı. Bakanlık İlköğretim Genel Müdürü İbrahim Er, kitabın önsözünde, toplumun kültür zenginliğinin bir göstergesi olan çocuk oyunlarının nesiller arasında bağ kurarak, kültürün gelecek nesillere aktarılmasına imkan sağladığını belirtti. Er, “Oyunlar, çoğu yöremizde benzerlikler gösterse bile yaşanan yerin coğrafi koşulları, gelenek ve görenekleri, yaşam şekilleri farklı oyunların kültürümüze eklenmesine imkan tanımıştır.” dedi.
Bilim ve teknoloji alanındaki gelişmelerin çocuk oyunlarını da etkilediğini belirten Er, “Mahalle aralarında, kapı önlerinde heyecanla oyun oynayan çocukların sesleri duyulmaz olmuş, çocuklarımızın oyunları ve oyuncakları değişmiş, tek başına oynadıkları sanal oyunlara bağımlı hale gelmişlerdir.” diye konuştu.
Er, çocukların, okul dışındaki vakitlerinde, duygusal paylaşım ve karşılıklı iletişimin olmadığı, galibiyetin sevinci, yenilginin üzüntüsünü paylaşamadığı sanal bir dünyaya bağımlı olduğunu aktardı. Çocukların bu dünyada yalnız olduğuna işaret eden Er, şöyle devam etti:

“Şiddet içeren bilgisayar oyunları çocuklarımızın sevgi, şefkat, merhamet duygularının körelmesine, oynadığı oyunlardaki gibi can yakma ve zarar verme gibi davranışların önplana çıkmasına; paylaşma, işbirliği, grup içi fedakarlık gibi duygularının ise gelişmesine engel olmaktadır. Son yıllarda çocuk yaşta işlenen suçların belirgin oranda artış göstermesinde sanal oyunların da etkisi olduğu bilinmektedir. Çocuklarımız, saatlerce bilgisayar başında her türlü fiziksel aktiviteden yoksun oldukları için bedensel gelişimleri bozulmakta, böylelikle obezite sorunu ortaya çıkmaktadır.”

Her açıdan sağlıklı bir nesil için çocukların doyasıya oynamasını, enerjisini boşaltacağı etkinlikten önemli değerler kazanmasını, özgürce çocukluklarını yaşamasını önemsediklerini belirten Er, “Bakanlığımızca, çocuk oyunları kitabının hazırlanmasındaki temel amacımız; kültürümüzün önemli bir öğesi olan çocuk oyunlarımızı tanıtmak, yaşatmak, gelecek kuşaklara aktarmak ve bu alanda yararlanılabilecek bir kaynak bırakmaktır.” dedi.

151 GELENEKSEL ÇOCUK OYUNU ANLATILIYOR

Kitapta, günümüzde oynanmakta olan ve geleneksel değer taşıyan 151 oyun hakkında bilgi ve sayışma örnekleri yer alıyor. Mevlana’nın, ‘Oyun aslında akıldadır; ancak çocuk oyunla akıllanır’ sözünün de yer aldığı kitapta pek çok düşünürün oyunla ilgili sözleri de bulunuyor.

Kitapta tanıtılan oyunlardan bazılarının isimleri ise şöyle: Aç Kapıyı Bezirgan Başı, Akşam Ebesi, Alkuç Balkuç, Amiral Battı, Babadik, Beştaş, Bom, Cicoz, Cilbetir, Çelik Çomak, Çember, Çift İp, Davacı Kim, Denge Oyunu, Deve Cüce, Dokuztaş, El El Epelek, Eski Minder, Eş Gördüm, Farfara Filli, Gıt Gıt Oyunu, Hımbıl, Horoz Dövüşü, İsimli Kovalamaca, Kabak, Kar Fırtına Oyunu, Kedi-Fare, Kelime Bulma Oyunu, Köprü Nöbetçisi, Moka (Taş Dizme), On Bir Elli, Pabuç Çitmesi Oyunu, Saklambaç, Sek Sek, On Pas, Köyle, İstop, İsim-Şehir Oyunu, Eski Minder, El Kızartmaca.