BIST 9.550
DOLAR 34,54
EURO 36,01
ALTIN 3.005,46
HABER /  GÜNCEL

MEB 40 bin kişiden görüş aldı

Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Ziya Selçuk, eğitim sistemindeki müfredatın değiştirilmesi için çeşitli kesimlerden 40 bin kişiye yakın görüş alındığını söyledi.

Abone ol

Bahçeşehir Üniversitesi’nde düzenlenen konferansa katılan Selçuk, müfredattaki değişiklikleri anlattı. Değişimin ihtiyaç haline geldiğini belirten Selçuk, Türkiye’de hedef çıtanın çok alçak tutulduğunu kaydetti. Öğrencilerin sınıflarını geçmesi, öğretmenlerin okullarda ders vermeye devam etmesi nedeniyle herkesin eğitimi ‘sorun yokmuş’ gibi gördüğünü dile getiren Selçuk, “Hâlâ geçen asrın paradigması ile çocukları iyi oldukları alanlara yönlendirmek gibi bir saplantı ile karşı karşıya olamayız.” dedi. Selçuk, eğitimdeki başlıca tehditleri, “Finansman sorunu, insan kaynaklarının yetersizliği, nüfus artış hızı, kontrolsüz iç göç ve tutarsız eğitim politikaları.” olarak sıraladı.

Selçuk’un verdiği bilgilere göre müfredatın değiştirilmesi için 38 sivil toplum kuruluşundan, 8 üniversiteden, 53 akademisyenden, 26 bin 304 öğrenciden, 9 bin 192 veliden, 2 bin 259 öğretmenden ve 697 müfettişten görüş alındı. İlk etapta ilköğretim birinci kademedeki öğrencilerin derslerinden Türkçe, matematik, sosyal bilgiler, hayat bilgisi ve fen bilgisi derslerinde değişiklik yapıldı. Yeni müfredatta uygulamaya ağırlık verildi. Türkçedeki gramer derslerinin yerine öğrencilerin kitap okumayı sevmesi ve anlama yeteneklerinin gelişmesi için dersler konuldu. Eski sistemde bir öğrenci fişlerdeki toplam 120 kelimeyle yıl boyunca uğraşırken, yeni yöntemde hece havuzundan bir öğrenci yılda 2 bin 500 civarında kelime üretebilecek. Bu sistem aynı zamanda cümle metodunu da içerisinde barındırıyor. Gelişmiş ülkelerdeki gibi öğrencilere bitişik el yazısı sistemi birinci sınıftan itibaren öğretilecek. 4 yıllık lise eğitimi 2005-2006 eğitim -öğretim yılında uygulamaya başlanacak. Hazırlık sınıfları kaldırılacak. Öğretmenlerin günlük ve yıllık planlarının yerini bölgesel özelliklere yer veren kılavuzlar alacak.

Bu bir ulusal ödev

Prof. Dr. Selçuk, hayat bilgisi dersinde şimdiye kadar ezberlettirilen kaymakamın görevleri konusu yerine daha işlevsel konularla çocukların hayata hazırlanması gerektiğini kaydetti. İlköğretim öğrencilerinin henüz zaman kavramını ayırt edemeden bin yıl öncesinin tarihini idrak edemeyeceğini belirten Selçuk, akademik bilgi yerine efsane ve hikayelerle tarihin anlatılmasının hedeflendiğini bildirdi. Türkiye’de altyapı yetersizliklerinin de farkında olduklarını dile getiren TTK Başkanı, ‘sınıflar kalabalık, öğretmenler yetersiz’ diye müfredat değişiminden vazgeçmeyeceklerini vurguladı. Selçuk, konferansa katılan öğretmen ve müfettişlere şöyle seslendi: “10 sene sonra çocukların gözlerine vicdan rahatlığıyla bakmak için şahsi ideolojik angajmanlardan arınmalısınız. Bu bir ulusal ödevdir. Benim ikinci askerliğim. Mesele küresel rekabet yeteneğinizle ilgili.”

Haber: Abdulhamit Yıldız - Elif Kuru
Kaynak: