BIST 9.390
DOLAR 34,43
EURO 36,29
ALTIN 2.837,00
HABER /  GÜNCEL

Mc Donald's ABD'de antibiyotikli tavuk kullanmayacak

Dünyanın en büyük zincir restaurantı Mc Donald's, bundan sonra ABD'de antibiyotik enjekte edilen tavuk kullanmayacağını duyurdu.

Abone ol

Dünyanın en büyük zincir restaurantı Mc Donald's, artık ABD'de antibiyotik enjekte edilen tavuk kullanmayacağını duyurdu.

Dev şirket, ABD'de 14 bin restoranı bulunduğunu ve iki yıl içinde bu restaurantlarda antibiyotik kullanılan tavuk satışının sona erdirilmesini planladığını açıkladı.

Tavuklarda antibiyotiklerin fazla kullanılmasının; insan bünyesinin hastalıklarla mücadelesinde ilaçların etkisini azalttığı endişeleri dile getiriliyordu.

Mc Donald's bir süredir azalan müşterilerini geri kazanmaya çalışıyordu.

Şirketin müşterileri, geçen yıl Çin'deki skandalın ardından %1,8 azalmıştı. Çinli bir muhabirin gizli kameraya kaydettiği görüntülerde, Mc Donalds'a et satan bir şirketin, bozulmuş ve son kullanma tarihi geçmiş etleri işlemden geçirdiği görülüyordu.


Ayrıca geçen yıl Japonya'da kızarmış patateslerin içinden, Mc Donald's Ocak ayında bu olay için özür dilemişti.

Tavukta neden antibiyotik kullanılıyor?

Çoğu tavuk üreticisi, piliçlerin hızlı büyümeleri için onlara antibiyotik veriyor. Ancak fazla antibiyotik kullanılmasının, tavuk yiyen insanlarda hastalık tedavisinde antibiyotik ve diğer ilaçların etkisini azalttığı belirtiliyor.

Mc Donalds'ın Kuzey Amerika dağıtım birimi müdür yardımcısı Marion Gross, yazılı bir açıklama yaparak "Mc Donald's hastalanan her hayvanın uygun bir tedavi görme hakkı olduğuna inanıyor. Bizim üreticilerimiz de tavukları reçeteli antibiyotiklerle tedavi etmeye devam edecekler. Ancak antibiyotikli tavuklar Mc Donald's restaurantlarında kullanılmayacaktır" dedi.

Ancak Mc Donalds'ta kullanılan tavuklara, insanlar için kullanılmayan "iyonofor" adlı bir antibiyotiğin kullanılacağı belirtildi.

Şirket ürünlerinde kullandığı sütü de, büyüme hormonu olarak da bilinen rbST ile tedavi edilmeyen ineklerden sağlayacağını duyurdu.

Gross'un açıklamasında "rbST ile tedavi edilen ve edilmeyen inekler arasında dikkate değer bir fark yok, ancak bu farkın müşterilerimiz için önemli olduğunu anladık" dedi.

Geçen ay da İsveçli gıda firması Nestle, ABD'deki çikolata ürünlerinden tüm yapay tatlandırıcı ve renk verici katkı maddelerini çıkaracağını duyurmuştu.