BIST 10.034
DOLAR 34,15
EURO 38,23
ALTIN 2.917,63
HABER /  EKONOMİ

MBnin en kritik toplantısı

MB bu kez faizler için toplanıyor. PPK, yarın faiz artırımını tartışacak ve yeni kararlar alacak.

Abone ol

Nisan ayından sonra mayıs ayında da enflasyonun yüksek çıkması, TÜFE"nin yıl sonu hedefinin iki katına; yüzde 10 seviyesine dayanması Merkez Bankası"nı harekete geçirdi. Önceki gün, Para Politikası Kurulu"nu 7 Haziran Çarşamba günü olağanüstü toplantıya çağırdığını açıklayan Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, bu toplantıda faiz artırımı konusunu değerlendireceklerini belirtti. Kendi oyunun artırımdan yana olduğunu da açıklayan Yılmaz, son kararı kurulun vereceğini vurguladı. Bu açıklama ile, zaten son dönemde tartışılan faiz konusu daha da sıcak bir gündem oldu. Yerli ve yabancı uzmanlar, bugün yüzde 13.25 olan gecelik borçlanma faizinin ne kadar artırılacağını ve bunun etkilerini tartışıyorlar. Genel beklenti, faizin 1 puan artırılacağı yönünde. Ancak, şok edecek şekilde daha yüksek yapılmasını isteyenler de var. Bilindiği gibi son 2 ayda bono faizleri 5 puan düzeyinde arttı.

BÜYÜMEYİ ETKİLER
Meksa Yatırım Pazarlama Müdürü Figen Özavcı, bu konuda şunları söyledi: “0.25 ila 0.50 puan arasında bir faiz artırımı olabilir. Bu tartışma zaten bugünden piyasaları etkiledi. Merkez bankasının yapacağı faiz artırımından sonra piyasalardaki dalgalanmanın durulacağını düşünüyorum.” Deutsche Bank, 0.50 ile 1 puan arasında artırım bekliyor. Ancak, uzmanlar, Merkez Bankası"nın liderliği ele alması ve ikna edici olmasının da çok önemli olduğunu vurguluyorlar. Öte yandan faiz artırımı, sadece enflasyonu etkilemeyecek. Faizin yukarı çekilmesiyle 2006 yılı büyüme oranının da gerilemesi bekleniyor. Hedef yüzde 5 olmasına rağmen daha önceki açıklamalarda bu oranın yüzde 6"ya doğru gittiği belirtilmişti. Şimdi, bu konuda da yeni senaryolar konuşulacak. Ayrıca cari açığın da gerilemesi söz konusu olabilecek. Dolar kurunun da 1.55-160 YTL arasında kalması bekleniyor.

BORSA ÇAKILDI
Cuma günü açıklanan enflasyon rakımlarının etkisi ve Merkez Bankası Başkanı"nın döviz ve faizi artırabileceği yönündeki sinyaller borsanın dün büyük oranda değer kaybetmesine neden oldu. Sabah saatlerinden itibaren satıcılı bir seyir izleyen borsa dün bin 321 puan geriledi ve hisse senetlerinin günlük ortalama değer kaybı yüzde 3,36 oldu. Döviz piyasalarında ise büyük hareketlilik yaşandı.

DOLAR 1.61"DEN DÖNDÜ
Sabah saatlerinde enflasyonun etkisi ile bankalararası piyasada bir ara 1.61 YTL"ye dayanan dolar daha sonra gevşedi. Cumartesi günü serbest piyasada 1.5920 YTL olan dolar Merkez Bankası Başkanı"nın açıklamaların etkisiyle gevşedi. Dolar günü 1.5790 YTL"den kapattı. Eurodaki gevşeme de sürdü ve euro da dün 2.0420 YTL"ye geriledi. İMKB Tahvil ve Bono Piyasası Kesin Alım Satım Pazarı"nda işlem gören 9 Nisan 2008 vadeli tahvilin faizi de .45 puanlık artışla yüzde 18.23 bileşikten kapandı. Bu arada, yarın düzenlenecek Merkez Bankası Para Politikası Kurulu"nun (PPK) yapacağı olağanüstü toplantıya odaklanan piyasa, alınacak kararları beklemeye başladı.

Bugün