BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  GÜNCEL  /  OTOMOBİL

Mazdaya Türk genel müdür

Mazda, Türkiye’de kendi kurduğu şirketle dünden itibaren yeniden faaliyete başladı.

Abone ol

22 yıl Türkiye temsilciliğini yapan Mermerler Grubu’yla geçtiğimiz yıl sözleşmeleri biten ve mahkemelere yansıyan bir ayrılık süreci yaşayan Mazda, Türkiye’de kendi kurduğu şirketle dünden itibaren yeniden faaliyete başladı.

Mermerler Grubu’yla isim konusunda mahkemelik oldukları için Türkiye’de ’Mazda Motor Logistigs N.V Belçika Türkiye İstanbul Şubesi’ ünvanıyla faaliyetlerine başlayan Japon şirket, Türkiye Genel Müdürlüğü’ne önce İngiliz Steve Newton’un atandığını açıkladı. Ancak Newton’un Mazda’nın Türkiye’de faaliyete geçmesi sırasında sadece vekaleten atandığı asıl Genel Müdür’ün önceki gün Citroen Genel Müdürlüğü’nden ayrılacağını açıklayan Bora Koçak olduğu öğrenildi.

GENEL MÜDÜR GİZLENDİ

Türkiye’de kendi şirketiyle yeniden faaliyete geçmesi nedeniyle son dönemde yoğun bir hazırlık sürecine giren Mazda, Türkiye Genel Müdürü’nü geçtiğimiz haftaya kadar sır gibi sakladı. Türkiye’de bir çok kişiyle görüşen Mazda, geçtiğimiz hafta Genel Müdür’ün İngiliz Steve Newton olduğunu açıkladı.

Aslında bu açıklamayı otomotiv editörleri için düzenlediği toplantıda yaptı. Toplantı sonrasında hafta başında Mazda Türkiye Genel Müdürü olarak Newton’un açıklamaları bir çok gazetede yayınlanırken, dün de Mazda Motor Avrupa Başkan Yardımcısıyla birlikte modellerin satışa sunulması nedeniyle düzenlenen basın toplantısında soruları yanıtladı.

15 TEMMUZ TARİHİ

Ancak Mazda’nın Newton’u Türkiye’de yeniden faaliyete geçmesi sırasında vekaleten atadığı asıl genel müdürün ise bir Türk olduğu öğrenildi. Yakın kaynaklardan elde edilen bilgilere göre Japon şirket Türkiye’de Genel Müdürlük görevine otomotiv sektörünün yakından tanıdığı Bora Koçak’ı getirdi. Bayraktar Holding’e bağlı Citroen’in Türkiye temsilcisi Baylas Otomotiv’in Genel Müdürü olan Koçak’ın 15 Temmuz itibariyle Mazda’daki yeni görevine başlayacağı iddia ediliyor.

Zaten Mazda’nın Koçak’ın yerine vekaleten birini atamasının altında da ’15 Temmuz’ tarihi yatıyor. Mazda’yla her konuda anlaşan ve imza atan Koçak’a eski şirketi Bayraktar Holding, 15 Temmuz’a kadar kalması ısrarını yapınca ortaya vekil müdür çıktığı ifade ediliyor. Normalde, Mazda’nın Türkiye’de faaliyet geçmesi sırasında Bora Koçak’ın Genel Müdürü olarak açıklanacağı ama Bayraktar’ın 15 Temmuz ısrarı yüzünden çözüm olarak Mazda Avrupa’da Türkiye bölgesine de bakan ’İngiliz Steve Newton’ formülünün bulunduğu söyleniyor.

30 BİN YTL'DEN BAŞLIYOR

Mazda, dün düzenlediği basın toplantısında, 5 modelle Türkiye pazarına girdiğini açıkladı. Türkiye’de vekaleten Genel Müdürü olan Steve Newton, yeni Mazda2’nin 29 bin 900 YTL’den başlayan fiyatlarla satışa sunulacağını söyledi.

8 YIL SUBAYLIK YAPTI

1969 doğumlu Bora Koçak, eğitimini Deniz Harp Okulu Makine Mühendisliği bölümünde 1989’da tamamladıktan sonra yaklaşık 8 yıl subaylık yaptı. Koçak, 1997 yılında Anadolu Grubu otomotiv şirketlerinden Çelik Motor’da Kia Satış sonrası müdürü, satış ve Pazarlama Müdürü ve Marka Müdürü görevlerini yürüttü.

2005 yılı Ocak ayından itibaren ise Kia’nın Marka Direktörü olan Koçak, 2005 yılı sonunda Citroen’in Türkiye temsilcisi Baylas Otomotiv’in Genel Müdürlüğüne transfer oldu. Evli ve bir çocuk babası olan Koçak geçtiğimiz yıl Amerika’da ’Advanced Management’ (İleri Yönetim) konusunda eğitim alarak, yöneticiliğin MBA’sini (Master of Business Administration) almış oldu.