BIST 9.577
DOLAR 34,00
EURO 37,88
ALTIN 2.824,81
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Mayıs'ta İstanbul tiyatroyla şenlenecek

2010 Avrupa Kültür Başkenti'nde yurt içi ve yurt dışından 90 gösteriyle seyirciye adeta bir kültür mozaiği sunacak...

Abone ol

17. Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali 2010 Avrupa Kültür Başkenti'nde yurt içi ve yurt dışından 90 gösteriyle seyirciye adeta bir kültür mozaiği sunacak. 10 Mayıs-10 Haziran tarihleri arasında düzenlenecek festivalde, John Malkovich'in oynadığı 'Şeytanı Komedya' ile İngiltere'den Sidi Larbi Cherkaoui koreografisiyle sahnelenen 'Sutra' dikkat çeken yapımlardan. Festivalde yurtdışından 9 tiyatro ve dans topluluğu ile Türkiye'den 30'a yakın oyun, dans, performans ve özel gösteriler sahnelenecek.

18 farklı mekânda gerçekleşecek 90 gösterinin yanı sıra ünlü konukların katılacağı söyleşi ve atölye çalışmaları da yer alıyor. Festivalin onur ödülleri ise bu yıl Japon yönetmen Tadashi Suzuki ile Erol Keskin'e verilecek.

Yerli yapımlarla birlikte Almanya, Avusturya, Hollanda, İngiltere, İtalya ve Japonya'dan grupların yapımlarının izleneceği festival 10 Mayıs'ta CRR'de 'Hekate'nin Şarkısı'yla (Krater Yapım) açılacak. Gösteriyi ise Engin Alkan yönetecek. Fiyatları 150 ile 10 lira arasında değişen festival biletleri, 3 Nisan'dan itibaren satılacak.

Aygaz ve Opet'in dördüncü kez ana sponsorluğunu gerçekleştirdiği Festival ise tam anlamıyla kültür şenliği tadında geçecek Avrupa Kültür Başkenti'nde... John Malkovich'in başrolünü oynadığı, 'barok orkestra için oyun' olarak tanımlanan 'Şeytani Komedya' 14 Mayıs'ta gösterilecek. Avrupa sahnelerinde ilgiyle izlenen yapım bir seri katilin gerçek hikayesini anlatıyor. Micheal Struminger, Martin Haselbock, Birgit Hutter gibi ünlü isimlerden oluşan Avusturyalı ekip Podiumartists yapımı olarak sahnelenen oyun Lütfi Kırdar'da gösterilecek.

Festivalde Kafka'nın 'Dava'sı Alman tiyatrosunun 'yaramaz yönetmeni' Andreas Kriegenburg yorumuyla seyirciyle buluşacak. Oyun son derecede özgün sahne tasarımıyla dikkat çekiyor. Dava'da, Bay K'nın yargılanma süreci, yavaş yavaş izleyiciye doğru eğilen ve oyuncuların üzerinde dengelerini koruyarak gerçeküstü koreografiler sergiledikleri göz şeklinde dairesel bir platform üzerinden aktarılıyor.

Tiyatroya yeni bir yorum kazandırma arayışını sürdüren yazar ve yönetmen Rene Pollesch'in sıra dışı projesi Ruhr Üclemesi'nin ikinci bölümü 'Cinecitta Aperta' da festivalin ses getirecek yapımlarında olacak. Güçlü politik söylemi, etkileyici tekniği ve görselliğiyle dikkat çeken 'Cinecitta Aperta' sahnede tiyatro ve sinemayı buluşturarak deneysel tiyatro projesinide gerçekleştiriyor. Oyun Volksbühne Am Rosa-Luxemburg-Platz ve Ruhr 2010 Avrupa Kültür Başkenti ortak yapımı ve İstanbul Goethe Enstitüsü desteğiyle festivalde yerini alıyor.

Önceki yıllardan festivalde 'Diyonisos' ve 'Ivanov' yorumuyla tanınan Tadashi Suzuki, Türkye'de Japon Yılı'nda 'Elektra' ile seyirci karşısına çıkıyor. Suzuki 'Elektra'yı klasik metinden ve Hofmannsthal'ın yüzyıl başı özgün Sofokles uyarlamalarından esinlenerek yorumluyor.

Londra'nın dünyanın ünlü dans merkezi Sadler's Wells, Sidi Larbi Cherkaoui ve Çinli Budist Shaolin Tapınağı Rahipleri, İstanbul Tiyatro Festivali'nde aynı sahnede "Sutra" ile buluşuyor.

Festivalde, bir Carlo Goldoni klasiği de seyirci karşısına çıkıyor. 8. 9. ve 15. festivalde "Milva Brecht Söylüyor", "Köleler Adası" ve "İki Efendi'nin Uşağı" ile yer alan Maestro Strehler bu kez de Goldoni'nin Tatil Üçlemesi ile İstanbul'da.

Hollandalı yazar Jeroen Brouwers'in aynı adlı otobiyografik romanından uyarlanan Damıtılmış Kırmızı, Belçikalı Guy Cassiers yönetmenliğinde İkinci Dünya Savaşı'nda Japon esir kamplarını bir çocuğun gözünden bir monolog olarak sahnede yerini alıyor.

Yerli yapımlardan olan Yine Bir Gülnihal adlı oyun büyük Türk bestecisi Dede Efendi'nin yaşamını festival kapsamında sahneye taşıyor. Edebistanbul ise "şehirden geçen öyküler"e yer veriyor. Bu kente aşık edebiyatçıların, şairlerin yapıtlarını yeni bir okumayla izleyiciye sunuyor. Rus oyun yazarı Anton Çehov'a saygı duruşu niteliğinde üç yapım da yerli yapımlar arasında Çehov'un 150. doğum yılında festival kapsamında izleyiciyle buluşacak. KÜLTÜR SANAT


Dans;

* Kaygan Zeminde Düşler - İstanbul Dans Tiyatrosu Topluluğu

* Hava - Ayşe Orhon

* Islak Hacim - REMDANS

* Kayıp Çocuklar Şehri'nde - Şafak Uysal

* Mesele - Prospero Dans Topluluğu

*Ararken - Çıplak Ayaklar

Farklı renkler

* 'Hoop Gitti Faka'ya-Tiyatro Krek

* Airswimming-İngiltere/Türkiye buluşması.

* Ölüleri Gömün-İstanbul DT

* Pheadra'nın Aşkı-İzmir'den Tiyatro Oyun Kutusu

* İsmene-Semiha Berksoy Opera Vakfı Stüdyo Sahnesi

* Arianna-Sevda Yolu, Memme Perlini rejisiyle

* Nora/Nûre - Tiyatro Boyalı Kuş

* Troyalı Kadınlar-Oyuncular Tiyatro Grubu

* Yanlış Anlama-Çetin Sarıkartal

* Bay Hiç - Sait Kerem Ayan ve Ülkü Duru projesi

* Fırtına - Tiyatro Grup

* İkiye Bölünen Vikont - Altıdan Sonra Tiyatro

* Su Yeşili Hikayesi-Hazal Selçuk

Özel Gösteriler;

* Kerem Gibi: Nâzım Hikmet'le 35 Yıl - Dostlar Tiyatrosu

* Titus Andronicus - Semaver Kumpanya

* Ruhundan Tramvay Geçen Adam - Ortaoyuncular

* Son Bir kez - Mahir Günşiray ve Tiyatro Oyunevi

Salon gösterileri

* Cadaques - Genco Gülan

* Dans Etmek Ya Da... - Ayrin Ersöz

* Malafa - Dot