BIST 10.682
DOLAR 32,53
EURO 35,12
ALTIN 2.463,13
HABER /  GÜNCEL

Mayıs ayının kültür programı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş.'ninmayıs ayı programı dopdolu. İşte ayın programı..

Abone ol

Mayıs 2007


2 Mayıs 2007
“Genç Yetenekler”
Buket Kartal
Piyano Resitali

Buket Kartal, 7 Mayıs 1990 İstanbul doğumludur. Piyano eğitimine Antalya’da, ilkokul yıllarında, Mehmet Çakmak ile başladı. Pek çok yarışmada ödüller kazanan genç müzisyen Kasım 2004’te European Piano Teachers’ Association (EPTA) tarafından Belçika’da düzenlenen ‘Rencontres Internationales des Jeunes Pianistes’ yarışmasına 13- 15 yaş kategorisinde katıldı, üçüncülük ödülü almıştır. Mart 2005’te Belgrad'da düzenlenen Dr. Vuckovic 4. Genç Piyanistler Yarışması'nda da birincilik ödülü alan Kartal, Makedonya Jeunesse Musicale-Musicians of the Millenium Yarışması neticesinde almış olduğu UNESCO Yeni İsimler Özel Eğitim Bursu Ödülü kapsamında Moskova’ya giderek Çaykovski Konservatuarı’nda Prof. Mndoyants ve Prof. Bandruyanski ile çalıştı. Halen Bilkent Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi'nde Lise 3. sınıf Piyano Ana Sanat Dalı öğrencisidir. Anna Garibian ile başladığı enstrüman eğitimine, 2005'den beri Özbek Doçent Gülnare Azizova ile devam etmektedir.

Program:
J.S. Bach: Prelüd ve Füg, Vol. II, no. 20 Vol. 2 la minor
L.van Beethoven: Sonat, Op.10, no.3, no. 7, re majör
F. Liszt: Macar Rapsodisi, no.11, la minör
Ara
J. Brahms: Rapsodi, Op.79, no.1, si minor
F. Chopin: Noktürn, Op.9, no.1, si bemol minor
F. Chopin : Polonez, KKIVa, no.3 sol diyez minor
F. Chopin: Scherzo, no.1, si minör

Bilet Fiyatları: 9.00-8.00YTL


3 Mayıs 2007 Orkestra İstanbul
Şef: Oğuzhan Balcı
Solist: Cihat Aşkın (Keman)

Bu konser 15 Ocak 2006 tarihinde aramızdan ayrılan değerli müzik adamı Kemanî-Bestekâr Yavuz Özüstün’ün anısına yapılacaktır.

Cihat Aşkın
Günümüzün önde gelen keman virtüozlarından ve Türk Keman Okulu’nun uluslararası temsilcilerinden Cihat Aşkın, son yıllarda kazandığı haklı ve sağlam ün ile kuşağının önde gelen sanatçılarından biri olarak adını duyurmaktadır. Uluslararası alanda Amerika, Asya, Avrupa ve Afrika’nın bir çok yerinde konserler ve resitaller veren, radyo,TV ve CD kayıtları gerçekleştiren, kemancılığının yanı sıra, kurucusu olduğu İstanbul Oda Orkestrası ve Filarmonia İstanbul orkestralarının da yöneticiliğini yapmakta olan Aşkın, birçok başarılı projeye imza atmış ve kendi adını verdiği Cihat Aşkın ve Küçük Arkadaşları (CAKA) projesi ile Türkiye’ nin her yerinden topladığı öğrencilerin gelişimlerinde büyük rol oynamıştır.

Aynı zamanda Müzik İleri Araştırmalar Merkezi’nin kurucularından ve yöneticilerinden biri olan Aşkın akademik alanda görev yaptığı İTÜ ve Türk Müziği Devlet Konservatuarı çatısı altında sanatsal faaliyetlerini sürdürdüğü gibi Türkiye, Bulgaristan ve İsrail gibi ülkelerde çeşitli yarışmalarda jüri üyesi olarak bulunmuş ve 1999 yılından beri İsrail, Keshet Eilon Keman Masterclasslarında fakülte üyesi olarak görev yapmaktadır.

Dünyanın dört bir yanında festival ve konserlere katımış, Cobos, Dmitriev, Yoel Levi ve Shlomo Mintz gibi müzisyenlerle konserler vermiş olan Aşkın, İstanbul’ da doğmuş ve Prof. Ayhan Turan’ ın sınıfından mezun olarak gittiği Londra, Kraliyet Müzik Koleji’ nde Rodney Friend ve City University’ de Yfrah Neaman ile çalışmıştır. Ruggierro Ricci ve Dorothy Delay gibi ustalardan kısa süreli faydalanmış olan Aşkın aynı zamanda Master ve Doktora çalışmalarını yürüterek yurda dönmüş ve İTÜ’ den Doçent ünvanını kazanmıştır.
Kalan Müzik sanatçısı olarak Çağdaş Türk Keman yapıtlarının CD çalışmalarını yürüten sanatçıya Tura ve Fırat, keman konçertolarını ithaf etmişlerdir. Aşkın aynı zamanda Warner Classics ve CPO gibi firmalar içinde CD ler doldurmuştur. Menuhin ve Flesch yarışmalarında çeşitli ödüller kazanan sanatçının birçok ödülü ve vardır ve en son 2002 yılında Roma’ da Foyer des Artistes ödülünü kazanmıştır. Sanatçı konserlerinde Jean-Baptiste Vuillaume (1846) keman ile çalmaktadır.

Oğuzhan Balcı
1977 yılında İstanbul’da doğdu. Müzik eğitimine 6 yaşında Prof. Cenan Akın ile TRT İstanbul Çocuk Korosu’nda başladı ve ardından İstanbul Devlet Opera ve Balesi Gençlik Korosu’nda korist olarak görev yaptı.1988 yılında İTÜ Türk Müziği Devlet Konservatuarı’na girmeye hak kazandı ve Hızlandırılmış Keman Birimi’nde Prof. Ayhan Turan gözetiminde keman eğitimini sürdürdü. 1994 yılında aynı üniversitenin Kompozisyon Bölümü’ne girdi. Yavuz Özüstün ile Türk Müziği Analizi, Dr. Nail Yavuzoğlu ile armoni ve kontrpuan, Prof. Mutlu Torun ile Türk Müziği Formları, Demirhan Altuğ ile piano ve şeflik, keman sanatçısı-şef Hakan Şensoy ile keman ve partisyon analizi çalışan besteci, 1999 yılında Prof. Emin Sabitoğlu’nun kompozisyon sınıfından birincilikle mezun oldu. 2000 yılında İTÜ Müzik İleri Araştırmaları Merkezi (MİAM) da yüksek lisans eğitimine başladı ve bir yıl boyunca Prof. Kamran İnce, David Osbon ve Pieter Snapper ile kompozisyon ve müzik teorisi çalıştı. Daha sonra Haliç Üniversitesi’nde Türk Müziği Anasanat Dalı’nda yüksek lisansını tamamladı.1994 yılından bu yana yurt içinde ve yurt dışında birçok orkestrada kemancı ve misafir şef olarak görev yapmakta olan sanatçının besteleri ve düzenlemeleri İTÜ Oda Orkestrası, Filarmonia İstanbul Orkestrası, İstanbul Oda Orkestrası, CRR İstanbul Senfoni Orkestrası, Tekfen Filarmoni Orkestrası, Bakırköy Belediyesi Oda Orkestrası, İzmir Devlet Senfoni Orkestrası, Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası, Mersin Opera ve Balesi gibi çeşitli orkestralar tarafından seslendirilmiştir. 2006 yılı Haziran ayında keman sanatçısı Yrd.Doç. Hakan Şensoy, New York’ta Carnegie Hall’de verdiği resitalde bestecinin Alaaddin Şensoy’un Bir Teması Üzerine Çeşitlemeler adlı eserinin dünya prömiyerini yapmıştır. Bestecinin başlıca eserleri arasında Senfonik orkestra için: İstanbul Senfonik Süiti, Mavi Gözyaşları ATA’ya, Senfoni ile İlahiler, 6 Ege Türküsü Düzenlemesi, Yaylı Sazlar orkestrası için: Son Dua, Ay, Büyüsüz Sözcük, Fırtına, Tanrıya Yalvarış, Deniz’in Şarkısı, Piano için: Madrid’te Bir Sabah, Keman ve Piano için Tema ve Varyasyonlar, Keman ve Piano için Rapsodi sayılabilir. 2001 yılında açılan İTÜ İspirtohane Kültür ve Sanat Merkezi’nde solfej , piano ve keman dersleri veren sanatçı, 2000 yılından bu yana da İTÜ Türk Müziği Devlet Konservatuarı Kompozisyon Bölümü’nde kompozisyon dersleri vermekte ve 2005-2006 sezonundan itibaren Kompozisyon Bölüm Başkan Yardımcılığı görevini sürdürmektedir. Orkestra İstanbul’un kurucusu ve daimi şefidir.

Orkestra İstanbul
2005 yılında kurulan orkestra, öncelikle ulusal müziğimize ve müzikçilerimize hizmet etmeyi hedeflemektedir. Amaçları arasında ilk sıralarda, ülkedeki orkestra müziğine olan ilgiyi arttırmak olan Orkestra İstanbul, genel yapısını ilk olarak “Itrî’den Bach’a” adlı konserde izleyicisiyle paylaşmıştır. Ulusal müziğimizin ve klasik batı müziğinin seçkin solistlerine ve yeni bestelenmiş eserlerine yer veren programlarla izleyicilerle buluşmaya devam etmektedir.

Bilet Fiyatları: 14.00-11.00YTL


8 Mayıs 2007
“Münir Nureddin Selçuk“
CRR İstanbul Türk Müziği Topluluğu
Genel Sanat Yönetmeni: Yalçın Çetinkaya

Çok bilinen ve bilinmeyen eserleriyle Münir Nureddin Selçuk.

Bilet Fiyatları: 11.00-9.00YTL


9 Mayıs 2007 Yansımalar
Aziz Şenol Filiz ve Birol Yayla İTÜ Devlet Konservatuarında yan yanaydılar. Geleneksel müzikle yoğrulmuş eğitim hayatlarından sonra kalplerindeki sadelik ve ruhlarındaki huzurla baş başa kaldılar.Bu birliktelik, 90’lı yılların başında ‘Yansımalar’ı doğurdu. Tüm bu huzuru, sadeliği paylaşmaya kendi isimlerini taşıyan ‘Yansımalar’ albümü ile başladılar. ‘Bab-ı esrar’ (sırlar kapısı), 90’ların ortalarına gizem ve özlemle düştü. Bu bir yolculuktu artık. 21. yüzyıla adımlarını ‘serzeniş’ albümüyle attılar. Dostlar çoğalıyor, müzikle paylaşılanlar Türkiye’nin sınırlarını aşıyordu. Bu noktada Süren Asaduryan ve yansımalar ‘Vuslat’ta buluşuyordu. Son olarak ‘Pervane’ ile daha da çoğaldılar, büyüdüler, aynı sadelik ve durulukla.
Yansımalar, CRR’de verecekleri bu konserde yeni temel yapılaşmasının yanı sıra Önder Focan’ın değerli katılımı ile ilk albümlerinden son çalışmalarına kadar uzanan bir programla dinleyicileri ile buluşacak.

Aziz Şenol Filiz (Ney), Birol Yayla (Tanbur&Gitar), Erdal Akyol (Kontrabas), Melih Yüzer (Vurmalı Çalgılar), Pınar Duruk (Viyolonsel), Murat Usanmaz (Gitar)
Konuk Sanatçı: Önder Focan (Gitar)

Bilet Fiyatları: 11.00-9.00YTL




13 Mayıs 2007
Furtuna
“İstanbul - Paris - Atina Buluşması”

Göksel Baktagir ve Nedim Nalbantoğlu, müzik yolculuklarına, çocukluk dönemlerinde, aynı şehirde ve birlikte başlarlar. İlk gençlik yıllarında, Nedim Batı müziği konservatuarında, Göksel ise Türk müziği konservatuarında eğitim görürler. Nedim, mezuniyetinin ardından Fransa’ya yerleşir ve Paris’in önde gelen orkestralarda çalar. Göksel de İstanbul’da Kültür Bakanlığı’na bağlı Devlet Türk Müziği Topluluğu’nda çalışmaya başlar. Yıllar yılı birbirlerinden habersiz kalan iki sanatçının ortak bir özellikleri oluşmuştur: İlgileri, onları klasikten caza ve başka dünya müziklerine kadar, birçok türü icra edebilen sanatçılar haline getirmiş, enstrümanlarının önde gelen ustaları olarak uluslararası çapta isim yapmaya başlamışlardır.
Uzun yıllar birbirinden uzak ve habersiz kendi yollarında yürüyen ikili, yıllar sonra 1999’da Paris’te tesadüfen karşılaşırlar ve bu karşılaşma, yeni ufuklara açılmalarının ilk adımını oluşturur. Artık kesintisiz biçimde sürecek olan birlikte müzik yolculukları başlar. Birikimlerini, ilk olarak Yıllar Sonra/Gurbet Türküsü adlı bir albüm çalışmasıyla birleştirirler.
Nedim’in Türkiye’ye seyahatleri giderek sıklaşır. “Dünyanın renklerini müziğin evrensel tınılarında buluşturmak” istediklerini fark ettiklerinde, başka müzik kültürlerine dayanan altyapıları üzerine sentez çalışmalarına girişirler. Birçok buluşma noktası yakalayabildiklerini görürler. Aralarına, Atina’da yaşayan ve alanında önde gelen bir çello sanatçısı olan Yiorgos Kaloudis ve İstanbul’da yaşayan ritim sazları ustası İzzet Kızıl da katılınca, dörtlü bir grup haline gelirler. Perküsyoncu Ruth Hill ile şarkıcı Sumru Ağıryürüyen’in de katılmalarıyla altı kişi olan grup, Türk ve Yunan kültürlerinde aynı anlama gelen bir kelimeyi isim olarak seçer: FURTUNA. Grup, aynı adı taşıyan bir albüm çalışması yapar ve müzik yelpazelerini daha da genişletecek çalışmalar içine girer.
FURTUNA, bu özel konserinde, Doğu’dan ve Batı’dan esen müzik rüzgârlarını, Doğu ile Batı’nın buluştuğu İstanbul’da kucaklaştırmaya, ortaya çıkacak -belki de sert ve çarpıcı, belki de meltemsi- esintiyi müzikseverlere hissettirmeye çalışacak.

Göksel Baktagir (Kanun), Nedim Nalbatoğlu (Keman), Yiorgos Kaloudis (Çello), İzzet Kızıl (Perküsyon), Ruth Hill (Perküsyon), Sumru Ağıryürüyen (Vokal)

Bilet Fiyatları: 11.00-9.00YTL





16 Mayıs 2007
Fazıl Say - Sabine Meyer
Piyano-Klarnet İkilisi

Sabine Meyer
Crailsheim’da doğan sanatçı, Stuttgart’da Otto Hermann, Hanover’de Hans Deinzer ile çalışmıştır. Kariyerine Bayerische Rundfunk Senfoni Orkestrası’nın bir üyesi olarak başlamış, ardından solo klarnetçi olarak Berlin Filarmoni Orkestrası ile çalışmış, solist kariyeri nedeniyle bu görevinden ayrılmak zorunda kalmıştır.
Sabine Meyer’in solist olarak eşine az rastlanır bir kariyeri olmuştur. 16 yaşında sahneye ilk adım attığı günden beri, hem kendi ülkesinde hem de yurt dışında birçok önde gelen orkestrayla birlikte çalmıştır. Almanya’da 80’den fazla profesyonel orkestra ile birlikte sahne alan sanatçı, uluslararası düzeyde rekor sayıdaki performansıyla nefesli çalgılar alanındaki solistler arasında benzersiz bir konuma ulaşmıştır.
Sahip olduğu repertuar, klasik öncesi dönemi (Johann M. Molter, Johann Stamitz), klarnetin standart repertuarını (Mozart, Weber, Nielsen, Hindemith) ve avangard dönemi kapsamaktadır. Manfred Trojahn ve Toshio Hosokawa gibi besteciler Meyer için klarnet konçertoları yazmışlardır. Sabnine Meyer, klarinet için yazılmış, önemli ancak unutulmuş çeşitli bestelerin de yeniden keşfedilmesine ön ayak olmuştur.
Oda müziği alanında da aktif olan sanatçı, klasik müziğin diğer birçok yıldızının aksine, başka müzisyenlerle uzun vadeli işbirliğini sürdürmeye büyük değer vermektedir. Aralarında Gidon Kremer, Tabea Zimmermann, Heinrich Schiff, Oleg Maisenbery, Lars Vogt, Vienna Yaylı Çalgılar Altılısı ve Hagen Dörtlüsü’nün de bulunduğu birçok sanatçı ile konserler vermiştir. Bunların bazılarıyla sürdürdüğü oda müziği çalışmaları yirmi yıldan daha uzun sürelidir. Ayrıca Cleveland Dörtlüsü, Alban Berg Dörtlüsü ve Tokyo Yaylı Çalgılar Dörtlüsü ile de sıkı bir ortaklık içinde olan sanatçı, sanatsal enerjisinin önemli bir kısmını kurucusu olduğu Trio di Clarone ve Bläserensemble Sabine Meyer adlı iki topluluğa ayırmaktadır.
Sabine Meyer her fırsatta çağdaş müziğin seslendirilmesini desteklemektedir. Kariyerinin başından itibaren repertuarında Isang Yun, Pierre Boulez, Edison Denisov ve Karlheinz Stockhausen gibi bestecilerin eserlerine yer vermiştir. Kendi topluluklarıyla da Jean Françaix, Edison Denisov, Toshio Hosokawa, Nicolo Castiglioni ve Aribert Reimann’in gibi bestecilerin eserlerini seslendirmiş, birçoğunun da prömiyerini yapmıştır. Bläserensemble’a adanan beş eserin yer aldığı, büyük beğeni toplayan albümü, 2001 yılında oda müziği dalında ECHO Ödülü’ne layık görülmüştür. 1983’den bu yana kaydettiği albümler EMI Classics etiketiyle yayınlanmaktadır. Bu yapımların birçoğu ödül kazanmıştır.
Uzun yıllar boyunca öğretmen olarak da çalışan sanatçı, Almanya, İtalya, Avusturya, Japonya, ABD, Hollanda, İngiltere ve İsviçre’de yüksek lisans dersleri vermiş, 1993’de de Lübeck Müzik Akademisi’ne profesör olarak atanmıştır. Eşi Reiner Wehle ile birlikte ses kalitesi sorunlarını (sazın ağza yerleştirilme şekli, ses, tonun renkleri) ele alan, dikkatle planlanmış ve sistematik bir eğitim programı geliştirmiştir. Bu programın amacı, Alman klarnetinin güçlü ve zengin ses kalitesini Fransız Boehm sisteminin esnek tonalitesiyle birleştirmektir. Program, klarnet kamışının dikkatlice seçilmesi ve tutulmasına da özel bir önem vermektedir.

Fazıl Say
1970 yılında Ankara’da doğan Fazıl Say, 4 yaşında piyanoya başlamış, Ankara Devlet Konservatuvarı’nda “Üstün Yetenekli Çocuklar İçin Özel Statü” de öğrenim görerek Konservatuvar’ın piyano ve kompozisyon bölümlerini 1987’de bitirmiştir. Çalışmalarını Alman bursuyla Dusseldorf Müzik Akademisi’nde sürdüren piyanist ve bestecimiz, 1991’de piyanoda Almanya’nın en yüksek derecesi olan “Konçerto Solistliği” diplomasını almış, Berlin’e yerleşerek bu kentin Tasarım Sanatları ve Müzik Akademisi’nde piyano ve oda müziği dersleri vermiştir. 1994’te Genç Konser Solistleri Avrupa Yarışması’nda birincilik kazanan Say, 1995’te New York’ta yapılan kıtalararası yarışmada dünya birinciliğini almış, kariyerinde bir sıçrama gerçekleştirerek dünyanın bütün ülkelerinde konserler vermeye başlamış ve uluslararası festivallere katılmıştır. Besteci yönüyle de başarı kazanan Fazıl Say, piyano ve orkestra için konçertolar; “Nazım” ve “Metin Altıok” gib solo şancılar, koro ve orkestra için büyük formlarda eserle, şan ve piyano için şarkılar, piyano parçaları yazmıştır. New York Filarmoni, Detroit Senfoni, Berlin Senfoni, Çek Filarmoni, Amsterdam Concertgebouw, İsrail Filarmoni, St. Petersburg Filarmoni, Orchestre National de France, Tokyo Senfoni gibi dünyanın önde gelen orkestraları ve ünlü şefler eşliğinde konserler vermektedir. Konserleri ve kaydettiği CD’lerle yurtdışında ve Türkiye’de müzikseverlerin geniş ilgisini kazanan sanatçımız, çok sayıda uluslararası ödülle onurlandırılmıştır.

Bilet Fiyatları: 28.00-23.00YTL