Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın da katıldığı toplantıda Mayıs ayı ihracat rakamlarını açıkladı...
Abone olTürkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Mayıs ayı ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,3 artışla 11 milyar 816 milyon 419 bin dolar oldu. Yılın ilk 5 ayında ise ihracat yüzde 10,31 artışla 59 milyar 833 milyon dolara yükseldi. Son 12 aylık ihracat ise 140 milyar doları geride bıraktı.
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, Talya Oteli'nde Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın da katıldığı toplantıda Mayıs ayı ihracat rakamlarını açıkladı.
Büyükekşi, toplantıda yaptığı konuşmada, küresel ekonomide kırılganlıklar ve dalgalanmaların sürdüğünü bildirdi.
Kırılgan ortamda ihracat artışı sağlamanın, ilave çaba ve destek gerektirdiğine dikkati çeken Büyükekşi, yılın ilk çeyreğinden itibaren dünya ekonomisi ve ticaretinin yavaşlamaya başladığını dile getirdi.
Avro bölgesindeki sıkıntıların sürdüğünü ifade eden Büyükekşi, Avrupa Birliği'nde Mayıs ayında önemli politik gelişmeler yaşandığını, Fransa'da gerçekleşen başkanlık değişikliğinin Türkiye-AB ilişkilerini olumlu yönde etkilemesini beklediklerini söyledi.
Türkiye ile AB arasında 17 Mayıs'ta ''Pozitif gündem'' başlatıldığını anlatan Büyükekşi, pozitif gündemin son iki yıldır tıkanan ve hiçbir faslın açılmadığı müzakere sürecine yeniden ivme kazandırmayı hedeflediğini belirtti.
TİM olarak ihracatçıların Avrupa Birliği ülkelerine giderken karşılaştığı vize sorununun artık çözülmesini istediklerini belirten Büyükekşi, belirli kriterleri sağlayan ihracatçılara, Avrupa Birliği'ne vizesiz gidebilecekleri bir pasaport istediklerini vurguladı.
Büyükekşi, Avrupa ülkeleri dışında Çin'in de hareketli bir ay geçirdiğine işaret etti. Büyükekşi, Çin'in ekonomisinin yavaşlamasından endişelendiğini, talep ile yatırımlarını artırmak için hareket geçtiğini söyledi.
OCAK VE NİSAN'DA İHRACAT 48 MİLYAR DOLARA YÜKSELDİ
Türkiye ekonomisinin sahip olduğu istikrar ve uzun vadeli büyüme potansiyeli ile dünyada yükselen yıldız olmayı sürdürdüğüne işaret eden Büyükekşi, şunları söyledi:
''Global ekonomik gelişmeler nedeniyle Türk ekonomisinde de dengeleme süreci başladı. Artık büyümenin motoru ihracat olacaktır. TÜİK tarafından dün açıklanan dış ticaret verilerine göre nisan ayında dış ticaret açığımız yüzde 27,3 geriledi. İthalatımız yüzde 8 azalışla 19 milyar 274 milyon dolar oldu. Dış ticaret açığımız da 6 milyar 698 milyon dolara geriledi. İhracatın ithalatı karşılama oranı ise Nisan ayında yüzde 65,8 oldu. Geçen yıl Nisan ayında bu oran yüzde 56,7 idi. Ocak-Nisan döneminde ise ihracat yüzde 10,9 artarak 48 milyar dolara yükseldi.''
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, ''Avrupa'daki olumsuz havaya rağmen, yeni pazarlarda yakaladığımız ivmenin artarak sürdüğünü gördük'' dedi.Büyükeşki, Talya Oteli'nde düzenlenen ve Mayıs ayı ihracat rakamlarının açıklanması nedeniyle düzenlenen toplantıda, ihracatçıların Türkiye'nin ihracatını artırmak için çalışmaya devam ettiklerini söyledi. 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedeflediklerini belirten Büyükekşi, bu hedefe ulaşmak için ihracat stratejileri üzerinde çalıştıklarını kaydetti.
Türkiye ihracat pazarlarını çeşitlendirme konusunda çalışmaya devam ettiklerini dile getiren Büyükekşi, ''Dün açıklanan TÜİK verilerine göre AB ülkelerine yaptığımız ihracatın payı, geçen yılın Ocak-Nisan döneminde yüzde 48.4'den bu yılın aynı döneminde yüzde 41 seviyesine düştü. AB ülkelerinin pazar payındaki daralma yüzde 15 oldu. Aynı dönemde diğer ülkelerin payı ise yüzde 51,6'dan yüzde 59'a yükseldi'' dedi.
Türkiye'nin ihracatının daralan AB pazarını telefi etmek için diğer pazarlarda daha fazla çalıştıklarını ve ihracatlarını artırdıklarını anlatan Büyükeşki, Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Yakın Doğu'ya açılımlar yapıldığını ifade etti.
Mayıs ayında Avrupa pazarında ihracatın gerilediğini vurgulayan Büyükekşi, ''Avrupa'daki olumsuz havaya rağmen, yeni pazarlarda yakaladığımız ivmenin artarak sürdüğünü gördük. Bölgesel olarak baktığımızda, Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerine ihracatımız yüzde 24, Afrika ülkelerine ihracatımız yüzde 26, Ortadoğu bölgesine yüzde 27, diğer Asya ülkelerine yüzde 29 artış gösterdi. AB ülkelerine ihracatımız ise yüzde 6 geriledi'' diye konuştu.
Türkiye'nin Mayıs ayında başarılı performans gösterdiği ülkelerden de bahseden Büyükeşki, sözlerine şöyle devam etti:
''Libya'ya mayıs ayında ihracatımız yüzde 269 artış göstererek yılın ilk 5 ayındaki ihracatımız 873 milyon dolara çıktı. Peru'ya ihracatımız mayıs ayında yüzde 182, Gana'ya yüzde 175, Arjantin'e yüzde 133, Pakistan'a yüzde 112, Kamerun'a yüzde 98, Katar'a yüzde 83, Etiyopya'ya yüzde 76, Malta'ya yüzde 72, Suudi Arabistan'a yüzde 68, Kanada ve Japonya'ya yüzde 47, Gürcistan'a yüzde 46, Birleşik Arap Emirlikleri'ne yüzde 45 arttı.''
Mısır'a yüzde 41, Irak'a yüzde 35, Azerbaycan ve Çin'e yüzde 32, ABD'ye yüzde 27, Rusya'ya yüzde 26 ihracat artışı yakaladıklarına işaret eden Büyükekşi, en büyük pazar olan Almanya'ya ise ihracatın Mayıs ayında yüzde 2,4 azaldığını söyledi.
En büyük üçüncü ihracat pazarı olan İngiltere'ye ihracatın yüzde 12 arttığını ifade eden Büyükekşi, en büyük dördüncü ihraç pazarı İtalya'ya ihracatın yüzde 30, Fransa'ya ise yüzde 17 oranında azaldığını bildirdi.
Avrupa ülkelerine ihracatta yaşanan sıkıntıların geçici olduğuna inandıklarını dile getiren Büyükekşi, ''Yılın üçüncü çeyreğinden itibaren AB'ye ihracatımızda toparlanma bekliyoruz'' dedi.
İHRACATINI EN FAZLA ARTIRAN İL ANKARA OLDU
TİM Başkanı Büyükekşi, iller bazında da ihracat rakamlarını değerlendirdi. İller bazında ilk 10 il arasında ihracatını en fazla artıran ilin yüzde 37 ile Ankara olduğunu anlatan Büyükekşi, Manisa'nın yüzde 22, Gaziantep'in yüzde 16, İzmir'in yüzde 11, İstanbul ve Adana'nın ihracatının ise yüzde 7 arttığını kaydetti.
Hatay'ın ihracatının yüzde 2, Bursa'nın yüzde 3, Denizli'nin yüzde 4, Kocaeli'nin yüzde 6 düşüş yaşadığını belirten Büyükekşi, Antalya'nın ise en fazla ihracat yapan 16'ncı il olduğunu söyledi.
MAYIS AYI İHRACAT RAKAMLARI
Mayıs ayında ihracat rakamlarının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,3 artışla 11 milyar 816 milyon 419 bin dolar olduğunu anlatan Büyükekşi, ''Yılın ilk 5 ayında ise ihracatımız yüzde 10,31 artışla 59 milyar 833 milyon dolara yükseldi. Son 12 aylık ihracatımız ise 140 milyar doları geride bıraktı. 2012 için 150 milyar dolar hedef belirlemiştik. Hedefimize doğru emin adımlarla ilerliyoruz'' dedi.
EN FAZLA İHRACAT OTOMOTİV SEKTÖRÜNDE
İhracat rakamlarını sektörler bazında da değerlendiren Büyükekşi, ''Mayıs ayında en fazla ihracatı 1 milyar 657 milyon dolar ile otomotiv sektörümüz gerçekleştirdi. Kimyevi maddeler sektörümüz 1 milyar 499 milyon dolar ile ikinci, çelik sektörümüz 1 milyar 350 milyon dolar ile üçüncü sırada yer aldı'' diye konuştu.
Tarım sektörünün Mayıs ayında 1 milyar 548 milyon dolar ihracat gerçekleştiğini ifade eden Büyükekşi, 9 milyar 904 milyon dolar ihracat gerçekleştiren sanayi sektörlerinin payının ise yüzde 83,8 olduğunu kaydetti.
Antalya Valisi Ahmet Altıparmak da artan rakamlardan dolayı büyük onur duyduğunu belirterek, yeni teşvikleri etkili ve stratejik bulduğunu ifade etti.
Toplantıda konuşan Antalya İhracatçılar Birliği Başkanı Mustafa Satıcı ise, Türkiye'nin 2023 yılı ihracat hedefi olan 500 milyar dolara ulaşması için Antalya, Burdur ve Isparta olarak üzerlerine düşen görevi yaptıklarını söyledi. Satıcı, bölgedeki ihracatın 2012 yılında yüzde 20 artacağını tahmin ettiğini kaydetti.