BIST 9.847
DOLAR 35,26
EURO 36,69
ALTIN 2.967,90
HABER /  GÜNCEL

Mayınlı bölgeler ne zaman temizlenecek?

Ağrı'da mayın patlaması sonucu iki askerin hayatını kaybetmesinin ardından toprağa döşeli bir milyon aktif mayının temizliği gündeme geldi.

Abone ol

Türkiye, toprağa döşeli mayınlarını temizlemek için Ottowa sözleşmesine taraf devletlerle bu ay içinde yapılacak toplantıda ek süre talebinde bulunacak. Türkiye; söz konusu toplantıda Suriye sınırında bulunan 615 bin 419 mayını 42 ay içerisinde temizleyeceğini taahhüt edecek.

Türkiye, 4 Aralık 1997’de uluslararası imzaya açılan ve “Ottawa Sözleşmesi” olarak bilinen “Anti-Personel Mayınların Kullanımının, Depolanmasının, Üretiminin ve Devredilmesinin Yasaklanması ve Bunların İmhası ile İlgili Sözleşme”ye 25 Eylül 2003’de taraf oldu. Sözleşme, taraf devletlere stoklarındaki mayınları dört yıl içinde imha etme, toprağa döşeli mayınlarını da en geç 10 yıl içinde temizleme yükümlülüğü getiriyor. Bu sözleşmeye ilişkin stoklarındaki mayınları altı yıl içinde imha eden Türkiye, toprağa döşeli mayınlarını temizlemesi için bir yıl süresi kalmasına rağmen henüz bir çalışma başlatmadı.

Rapor tamam

Kara mayınlarının temizlenmesi için ilk iş olarak Suriye sınırından başlayacak olan Türkiye, bu alanlardaki temizlik çalışmalarını yapacak firmalar için açacağı ihaleye başvuruları aldı. Milli Savunma Bakanlığı’nın resmî internet sitesinden alınan başvuruların ardından; Bakanlık, geçen şubat ayı itibariyle ihaleye kalan 20 firmayı belirledi. Söz konusu firmalara ilişkin sınırlarda yapılacak temizlik için açılacak ihalenin zamanı konusunda henüz bir netlik sağlanamazken, Türkiye’nin bu ay içerisinde Cenevre’de yapılacak toplantıya sunacağı raporda tahmini temizlik planlarını iletecek.

Durum acil

Türkiye’nin taraf devletlerle yapacağı toplantıya sunacağı uzatma talebini içeren raporunun ise tamamlandığı öğrenildi. Buna göre, Milli Savunma Bakanlığı’nın ihaleye kalan firmaları değerlendirme sürecinde olduğu belirtilen söz konusu raporda, Türkiye- Suriye sınırındaki mayın temizliğinin yaklaşık 42 ay yani dört yıl içersinde tamamlanacağı bildiriliyor. Taraf’a konuşan Mayınsız Bir Türkiye Girişimi Sözcüsü Muteber Öğreten, “Her uzatma yeni ölümler demek, mayınların patlaması sonucu kayıplar devam ediyor. Daha geçen gün iki asker şenliklerin yapıldığı yani sivillerin bulunduğu alanda mayınlara basarak yaşamını yitirdi. Önümüzdeki süreci uzatmadan biran önce bu mayınlardan kurtulmak gerekiyor. Özellikle barış sürecinin yaşandığı bu dönemde bu aciliyet daha fazla ortada” dedi.

Sınırlar mayın kaynıyor

510 kilometre uzunluğundaki Türkiye-Suriye sınırında 615 bin 149 mayın bulunuyor. Irak sınırında 42 kilometre uzunluğundaki mayın tarlasında yaklaşık 75 bin 115 adet, İran sınırında 109 kilometre uzunluğundaki mayın tarlasında 191 bin 428 adet ve Ermenistan sınırındaki 17 kilometre uzunluğundaki mayın tarlasında 21 bin adet döşeli mayın tehlikesi ise devam ediyor.