PKK kara mayınlarını kullanmaya devam ediyor ama teknoloji ona dur diyecek
Abone olTerör örgütü PKK'ya yönelik operasyonlarını aralıksız sürdüren güvenlik güçleri en çok kaybı, çatışmalarda değil, örgütün arazi ve yol kenarlarına döşediği mayınlar yüzünden veriyor.
Terörle mücadele kapsamında güvenlik güçleri, 2007 yılında verdiği 88 şehidin 45'i teröristlerin döşediği mayınların patlaması sonucu hayatını kaybetti.
MAYIN KULLANMAYACAKTI AMA
26 Temmuz 2006'da terör örgütü PKK, İsviçre'de Cenevre Çağrısı Örgütü yetkilileri ile yaptığı görüşme sonrasında kara mayınlarını kullanmamayı kabul ettiğini açıklamıştı. Fakat birebir çatışmak yerine vurkaç taktiğiyle güvenlik güçlerine zarar vermeye çalışan terör örgütü PKK, yollara ve araziye döşediği mayınlarla can yakmaya devam ediyor. İtalyan mayını kullanan teröristler, son saldırıyı Bitlis'te gerçekleştirdi. Bitlis merkeze bağlı Bölükyazı kırsalında arama tarama faaliyeti sırasında 2 güvenlik görevlisi, mayın patlaması sonucu şehit düştü. Van'ın Çatak ilçesinde mayına basan 3 korucu ise yaralandı.
Güvenlik güçlerinin teröre verdiği şehitlerin büyük bölümü arazi taraması sırasında mayınlara basma sonucu gerçekleşiyor. 2007 yılında terörle mücadele kapsamında şehit düşen 88 güvenlik görevlisinin 45'i teröristlerin döşediği mayınların patlaması sonucu hayatını kaybetti. Mayın patlamaları sonucu 100'ün üzerinde güvenlik görevlisi de çeşitli yerlerinden yaralandı. Şimdiye kadar ise teröristlerin mayınlı saldırılarını bir türlü çözüm bulunamadı.
FREKANSLARI BOZMAK MÜMKÜN
TÜRKSAT AŞ Genel Müdürü Osman Dur, teröristlerin mayın patlatmak için hangi frekanslarla hangi cep telefonlarını kullandıklarının belli olduğunu ve bu frekansları bozacak frekans göndermenin çok rahat olduğunu açıklamıştı. Uzaktan kumandayla mayın patlatılması olaylarına karşı TÜRKSAT'tan güvenlik güçlerinin bir talebinin olup olmadığı konusunda ise Dur, Genelkurmay Başkanlığı ile çalışmaları bulunduğunu; ancak ayrıntı veremeyeceğini ifade etmişti. Ancak şimdiye kadar hangi adımların atıldığı bilinmiyor. Uzaktan kumandalı patlayıcılara karşı geliştirilen jammer (frekans karıştırıcı) adlı cihazın Türkiye'deki üreticilerinden biri olan Microdis firması ise Silahlı Kuvvetlerin Güneydoğu'da terörle mücadelesinde 'açık arazide konuşlanan birliklerin çevre güvenliğini sağlamak' amacıyla alarm veren bir cihaz geliştirmişti. Cihaz, terörist sızması halinde alarm verme özelliğini taşıyor.