BIST 10.487
DOLAR 32,84
EURO 35,10
ALTIN 2.425,57
HABER /  GÜNCEL

Mavi Marmara İsrail'in sonu olacak

Mavi Marmara davasının görüldüğü Çağlayan adliyesine gelen İHH Başkanı Bülent Yıldırım, İsrail'e sert çıktı.

Abone ol

Filistin'e insani yardım götürürken İsrail askerlerinin saldırısı sonucu 9 kişinin hayatını kaybettiği Mavi Marmara gemisiyle ilgili davaya Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'nde devam edildi.

Duruşma öncesi basın mensuplarına açıklama yapan İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH) Başkanı Bülent Yıldırım, İsrail'in Filistin'e yönelik ablukası kaldırılıncaya kadar mücadeleye devam edeceklerini ve asla davadan vazgeçmeyeceklerini belirterek,"İstediğimiz sonuç çıkmazsa meydanları nasıl doldururuz bütün dünya görür." dedi.

Duruşma öncesi adliye önünde toplanan yüzlerce kişi İsrail aleyhine sloganlar attı. Filistin bayrakları taşıyan göstericiler tekbir getirerek 'Katil İsrail hesap verecek' şeklinde slogan attı. İHH'nın yanı sıra Özgür-Der de eyleme destek verdi. Grup adına basına açıklama yaparak davanın gelişimi ve sonrasında atılacak adımlar hakkında bilgi veren Bülent Yıldırım, "Mavi Marmara İsrail için sonun başlangıcı olacak." dedi.

Uluslararası mahkemelerde ve Türkiye'de açılan davalardan asla vazgeçmeyeceklerinin altını çizen Yıldırım, kimsenin de vazgeçmeye hakkı olmadığını belirtti. İsrail'in özür sürecine atıfta bulunan Yıldırım, "ikili anlaşmalar yapılıyor. Bu anlaşmalar sonunda ikili ilişkiler düzelecek, normalleşecek, bu davalardan vazgeçilecek. Buna hiç kimsenin hakkı yok. Buna Türkiye ve dünya halkları buna izin vermeyecektir." ifadesini kullandı.

İsrail'e karşı hukuki yolları sonuna kadar kullanacaklarını belirten Yıldırım, Filistin'e uygulanan ambargo gibi hukuk yolları ile İsrail'i abluka altına almaya devam edecekleri mesajını verdi. Yıldırım, "Öyle davalar açacağız, öyle eylemler yapacağız ki hiç biriniz işgal ettiğiniz topraklardan dışa çıkamayacaksınız." değerlendirmesinde bulundu. Yıldırım, dava sonunda tutuklama kararı çıkmaması durumunda bu mahkemelerin tarafsızlığından şüphe edileceğini açıkladı.

'İSTEDİĞİMİZ KARAR ÇIKMAZSA MEYDANLARI DOLDURURUZ'

Yıldırım, yargılama sürecinin sonrasına ilişkin açıklamalarda da bulunarak, "İstediğimiz sonuç çıkmaz, İsrailliler affedilirse, bu katliamı işleyen İsraillilere biraz göz kırpılırsa o zaman da meydanları nasıl dolduracağımızı bütün dünya görecektir." dedi. Davadan asla vazgeçme niyetinde olmadıklarını belirten Yıldırım, abluka kalkmadan asla ilişkilerin düzelmesini de istemediklerini söyledi.

Davanın avukatlarından Ramazan Arıtürk de uluslararası boyutu olan böyle bir davada insani yardım taşıyan gemilere yapılan saldırıların uluslararası anlamda karşılığını bulmaması durumunda, bundan yapılacak yardım çalışmaları ve yardım gönüllülerine yapılacak saldırıların hukuki zemininin hazırlanmış olacağını kaydetti.

Adliye önünde açılan dev bir Filistin bayrağı da göstericiler tarafından bir süre taşındı.