BIST 9.420
DOLAR 34,39
EURO 36,25
ALTIN 2.836,53
HABER /  GÜNCEL

Mavi Marmara davasında büyük gün

Mavi Marmara saldırısı davasındaki bugünkü duruşmasında İsrailli komutanlara yakalama kararı çıkması bekleniyor.

Abone ol

Mavi Marmara Gemisi'ne yönelik saldırı nedeniyle İsrailli askeri yetkililer ve sorumlulara karşı yürütülen Mavi Marmara Davası'nın 4. duruşması bugün yapılacak.

Davayı takip eden avukatlar bu duruşmada ara karar ile İsrailli komutanlar hakkında yakalama kararı çıkmasını bekliyor.

İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden dava, Mavi Marmara saldırısının sorumlularının hukuk önüne çıkarılması ve cezalandırılması anlamında büyük bir önem taşıyor.
İsrail'in 31 Mayıs 2010 tarihinde Gazze Özgürlük Filosu'na yaptığı saldırı sonucunda 9 insani yardım görevlisi hayatını kaybetmiş, birçok yolcu da yaralanmıştı. Saldırı sırasında ve sonrasında İsrail askerleri birçok filo katılımcısına işkence ve kötü muamelede bulunmuş, özel ve şahsi eşyalarına da el koymuştu.

MAVİ MARMARA DAVASI SÜRECİ
Mavi Marmara saldırısının ardından, hayatını kaybedenlerin yakınları ve diğer filo katılımcıları İsrail'e karşı bir hukuk mücadelesine başladı. İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden davada aralarında dönemin İsrail Genelkurmay Başkanı Korgeneral Gavriel Ashkenazi, Deniz Kuvvetleri Komutanı Koramiral Eliezer Marom, Hava Kuvvetleri İstihbarat Sorumlusu Tuğgeneral Avishai Levi ve İsrail İstihbarat Başkanı Tümgeneral Amos Yadlin'in de bulunduğu sorumlular yargılanıyor.

Hem Türkiye hem de İsrail'in Suçluların İadesine Dair Avrupa Sözleşmesi'ne (SİDAS) taraf olmaları gereği, sanıklar hakkında kesinleşmiş mahkumiyet kararlarının çıkması halinde İsrail'in sanıkların iadelerini yapması gerekiyor.

Ayrıca İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nden verilecek kesinleşmiş mahkümiyet kararlarının veya öncesinde çıkacak yakalama kararlarının yerine getirilmesi için için Interpol (Uluslararası Polis Örgütü)'ün Türkiye birimi, Interpol Genel Sekreterliği'nden kırmızı bültenle arama kararı çıkartılmasını talep edebilecek. Bunların gerçekleşmesi hâlinde de İsrail'in bu failleri teslim etmesi gerekecek.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi tarafından oylanan ve kabul edilen Mavi Marmara raporunda "Saldırıda gerçekleşen hukuka aykırı fiillerden dolayı IV. Cenevre Sözleşmesi hükümleri ihlal edilmiştir" tespiti yapılmıştı.

DAVA UCM'YE DE TAŞINDI
Av. Dr. Ramazan Arıtürk ve Av. Cihat Gökdemir, Mavi Marmara Gemisinin bandırasına sahip olan Komor Birliği Devleti adına almış oldukları yetkiyle, BM İnsan Hakları Konseyi'nce de kayıt altına alınan suçları işleyenlerin ve saldırı emrini veren sorumluların yargılanması için 14 Mayıs 2013 tarihinde Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) başvuru yaptı. Yapılan başvuru, belgeleriyle birlikte UCM'de bir ön yargılama mekanizması olan kademeye geçti.

Bu başvuru ile başlayacak olan uluslararası ceza yargılamasında, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu başta olmak üzere İsrailli üst düzey diğer sorumluların sanık olarak yargılanması ve cezalandırılması talep ediliyor.