BIST 9.900
DOLAR 34,10
EURO 38,09
ALTIN 2.875,03
HABER /  GÜNCEL

Mavi kapaklar İzmir'e

Hedef 100 ton mavi kapakla 400 Tekerlekli sandalye...

Abone ol

Engellilere yönelik 'mavi kapak' kampanyası tüm hızıyla sürüyor.

Bu kez hem rekor kırılacak, hem de engelli vatandaşlar tekerlekli sandalye ile mutlu edilecek. Yıl sonuna kadar sürecek kampanya da hedef, Ege Üniversitesi (EÜ) Diş Hekimliği Fakültesi'nin bahçesinde en az 100 ton mavi kapak biriktirmek. Bunun için tüm Türkiye seferber oldu. Türkiye'nin mavi kapak toplamadaki duyarlılığını Guinness'e yazdırmak için verdiği mücadelede, 44 ülke de desteğini sürdürüyor. Mavi Kapak Projesi 2010'da, Kosovalı öğrenci Kushtrim Ahmeti'nin önerisiyle başladı. Türkiye'ye ve 44 ülkeye yayıldı.

EÜ Diş Hekimliği Fakültesi, mavi kapak projesini yılmadan sürdürdü. Öyle ki, 16 ayda 235 ton mavi kapak toplayıp bin 50 tekerlekli sandalyeyi engellilerle buluşturdu. Ancak mavi kapaklar aynı alanda biriktirilmediği için Guinness tarafından rekor olarak kabul edilmedi. Arjantin 80 ton kapakla şu anda tescilli rekorun sahibi. 80 ton ise yaklaşık 40 kamyon mavi kapak demek. 

BİR AYDA 5 TON KAPAK...

 Proje Koordinatörü Prof. Dr. Nurselen Toygar şunları anlatıyor: "Hedef 100 ton yani yaklaşık 50 kamyon mavi kapak... Bu da engelliler için alınacak 400 tekerlekli sandalye anlamına geliyor. Bir ayda 5 ton toplandı. Mavi kapaklar tüm Türkiye'den ve 44 ülkeden İzmir'e gelmeye devam ediyor. Migros ve PTT Kargo bizi destekliyor. Dışişleri Bakanlığı'nda çalışanlar da mavi kapaklarını bize gönderiyor. Rekoru kırmakta kararlıyız."

Projede parasal alışveriş söz konusu değil.

Mavi kapaklar toplandıktan sonra İzmir, Antalya ve Adana'daki geri dönüşüm firmalarına teslim ediliyor. Geri dönüşüm firmaları her 1 ton için Otto Bock firmasından engellilere 4 adet Otto Bock Centro S1 model manuel tekerlekli sandalye alıyor. Bu tekerlekli sandalyelerin fiyatı 580-750 lira arasında. Sandalyeler, Sağlık Kurulu raporuyla projeye başvuran engelli vatandaşlara sıralama ile veriliyor.